ruim 45 tevreden klanten
Vrijblijvend advies? Bel 0528 354196
Gratis advies aanvragen

Tips voor inrichting vogelvriendelijke tuin

Wil je ochtends gewekt worden door de vogels in de tuin? En wil je op het tuinterras luisteren hoe ieder vogeltje gebekt is? Dan is het belangrijk dat je een tuin ontwerpt waardoor je de vogels naar je toe trekt. Nestkasten zijn een uitstekende oplossing voor een vogelvriendelijke tuin.

Wil jij graag:

In dit artikel zetten wij een aantal handige tips voor je op een rij. Hiermee creëer jij je eigen vogelvriendelijke tuin.

Let op!

Vogels houden niet van een strak gemaaid gazon, hardhouten terrasjes en speeltoestellen.

Vogelvriendelijke tuin laten aanleggen?

Steriele inrichting tuinen

Nederlandse tuinen worden op dit moment vaak te steriel ingericht. Veel mensen willen een prachtige tuin, maar bij voorkeur wel onderhoudsvrij. Dit betekent dat er maar minimaal beplanting te vinden is. Verder vind je veel verhardingen in de vorm van grote terrassen of borders gevuld met grind. Ook worden grasvelden vaak verruild voor kunstgras.

Wanneer er dan nog groen te vinden is, spuiten we het weg met een onkruidverdelger. Om een vogelvriendelijke tuin te creeren raden wij alle bovenstaande initiatieven af. Het roer moet om ..


Hulp nodig bij de aanleg van een vogelvriendelijke tuin?

Neem direct contact op

 

Zelf de tuin inrichten?

Een vogelvriendelijke tuin kun je helemaal zelf inrichten. Hiervoor vind je hieronder een aantal handige tips. Zie je dit zelf niet zitten? Dan verzorgen wij de aanleg van jouw vogelvriendelijke tuin.

Stap 1: Welke vogels heb je in de tuin?

Voordat je aan de slag gaat en tientallen vogelhuisjes ophangt is het handig eerst te bepalen welke vogels er in de tuin voorkomen. Organiseer met je kinderen/kleinkinderen of echtgenoot een vogelteldag. Maak een top 5 van meest voorkomende vogels in de tuin.

Elke vogel heeft specifieke wensen als het gaat om het soort nestkast. Twijfel je over de soorten vogels in je tuin? Op vogelbescherming Nederland is een overzichtelijke lijst  te vinden zodat je de vogels kunt herkennen. Hier vind je de lijst met vogels.

Vogelrijke tuin creeren

Welke vogel komt in welke nestkast?

De grootte van de ingang van het nestkastje (ook wel vliegopening genoemd) en de afmetingen van het huisje zijn bepalend voor de vogelsoort. De opening voor een klein meesje is bijvoorbeeld maar 3,2 cm. Maar voor een kauw moet je een vliegopening van 15 cm aanhouden.

De juiste tuininrichting voor de vogels

Ideaal voor vogels is een tuin waar ze zich op hun gemak voelen. Dit betekent dat ze zich veilig moeten voelen en er gevarieerd voedsel dient te zijn. De eisen die gesteld worden zijn niet hoog:

Bovenstaande punten gebruiken voor de inrichting van je tuin maakt dat de vogels een veilige omgeving hebben. Er is ruimte om te schuilen. Ook is de tuin op deze manier voedselrijk ingericht wat betekent dat de vogels gevarieerde voeding krijgen (insecten, slakken en rupsen)

Tips voor meer vogels in de tuin

Composthoop creeren = voedsel voor de vogels

Een handige tip voor de creatie van een vogelrijke tuin is het maken van een composthoop. In een composthoop huizen veel dieren zoals wormen, torretjes, pissebedden, springstaarten, mijten, duizendpoten, fruitvliegjes, neushoornkevers etc. Deze dieren verteren het tuinafval tot compost.

Dit is dan weer een grote trekpleister voor vogels. Ze vinden hier makkelijk eten. Door de compost te verspreiden in de border of de moestuin doe je de vogels pas echt een plezier. Ze zullen af en aan vliegen in jouw tuin.

Materiaal vogelhuisje: waar moet je op letten?

Bij het maken van een vogelhuisje zijn de volgende punten belangrijk om in ogenschouw te nemen:

Aanleg vogelvriendelijke tuin

Welke kleur heeft het vogelhuisje?

Een fel geschilderd nestkastje is niet aan te raden. Dit zal namelijk opvallen bij roofdieren. Huisjes geschilderd in neutrale kleuren als groen, bruin en houtkleur heeft de voorkeur.

Waar plaats je het nestkastje?

Waar hang je het vogelnestje of kastje op in de tuin? Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij:

In de herfst of het vroege voorjaar is de beste tijd om nestkasten op te hangen. Vogels kunnen alvast wennen aan hun nieuwe woning en zullen het gaan gebruiken als schuilplaats.

Vogels in de tuin

Help de vogels met het bouwen van een nest

Leuke tip! -Vogels zoeken het nestmateriaal grotendeels bij elkaar inde vrije natuur omdat er genoeg te vinden is. Denk hierbij aan grassprietjes, takjes en bladeren. Maar je kunt de vogelvoedersilo van gaas ook voldrukken met hooi, of wanneer je de hond geborsteld hebt, met de haren van de hond. Binnen no time zullen de vogels de materialen oppikken en er hun nest mee bouwen.

Bed & Breakfast voor vogels

Wanneer je vogels wilt verwelkomen in jouw tuinbed & breakfast dan moet je je aan de vogelwetten houden:

Aanleg vogelrijke tuin

Een vogelvriendelijk tuinontwerp

Hovenier Roel Zuidema kan voor jou een vogelvriendelijk tuinontwerp maken. Rekening houdend met de vogelnatuurwetten. Dit betekent dat wij:

De eerste stap

Wil je graag een vogelvriendelijke tuin laten aanleggen? Zet dan nu de eerste stap in de goede richting. Door jouw wensen te uiten kunnen wij je vrijblijvend een offertevoorstel toesturen.

 

Vraag direct jouw persoonlijke offerte aan!

 

Heb je vragen?

Wij zijn op Facebook actief met de pagina Tuindingen. Hier kun je terecht met je vragen over de aanleg van jouw vogelvriendelijke tuin. Wij zorgen dat je gepast advies krijgt van ons en van andere tuinliefhebbers in deze groep.

Stel hier je vraag in de groep tuindingen

Groep tuindingen

Meest gelezen artikelen

Diensten 

Meer informatie?

Voor meer info en vrijblijvend advies kun je contact met ons opnemen

search

Kennis maken

Roel Zuidema is de oprichter van Hoveniersbedrijf Roel Zuidema.

Hovenier Drenthe en Overijssel

Online tuinieren?

Meld je aan voor onze facebookgroep tuindingen, maak tuinvrienden en ontvang handige tips en adviezen.

Online tuinieren

Dit moet je lezen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Onderhoud tuin voorjaar

Tuin voorjaarsklaar? 40 handige tips

buxusrups of buxusmot

Overlast buxusmot in de tuin?