ruim 45 tevreden klanten
Vrijblijvend advies? Bel 0528 354196
Gratis advies aanvragen

Schaduwplekken in de tuin inrichten

Een tuin met veel schaduw is meestal te vinden langs bosranden of in woonwijken waar de bomen na jaren een volwassen omvang hebben bereikt. Het is ook mogelijk dat in een stadstuin hoge muren. Flatgebouwen en oude bomen voor veel schaduw zorgen. Ook de tuin op het noorden heeft veel schaduw en weinig zon. Een schaduwtuin is gericht op zoek gaan naar mogelijkheden.

Lichtbehoefte van planten

De lichtbehoefte van planten is afhankelijk van de soort en kan onderling sterk verschillen. Een zon minnende plant zal in de schaduw zwak en bleek groeien, niet meer bloeien en gevoeliger worden voor ziekten en plagen. Schaduwplanten zullen door het directe contact met het zonlicht verbrandingsverschijnselen vertonen of zelfs volledig verwelken.

Weinig zon in uw tuin betekent niet altijd een probleem

Er bestaan voldoende planten die maar een geringe hoeveelheid aan zonlicht nodig hebben. Deze planten bloeien maar tijdens een korte periode in een bepaald seizoen, Schaduwplanten en halfschaduwplanten zijn meestal zeer mooie bladplanten, ze beschikken over vaak grote bladeren om het schaarse licht op te vangen en in hun fotosynthese te kunnen voorzien, sommigen bloeien zeer vroeg in het voorjaar.

Veel zon in de tuin vraagt om schaduwplekken

Wanneer u een zonnige tuin hebt, is het juist van belang om schaduwplekken te maken. Dat geldt bijvoorbeeld  voor de tuin op het zuiden. Zie ook: creëer schaduwrijke plekken in de zonnige tuin.

Schaduwplanten

Er zijn tal van schaduwplanten verkrijgbaar zoals:

Voorbeelden

Beplantingsplan

Bij een schaduwrijke tuin is het belangrijk om het beplantingsplan aan te passen op de mogelijkheden die uw tuin biedt en waarbij rekening wordt gehouden met de ligging van uw tuin.

Verwante informatie

Advies

Wilt u een professioneeel tuinontwerp waarbij rekening gehouden wordt met de ligging van uw tuin? Neemt u gerust contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

offerte hovenier Roel Zuidema tuinontwerp

search

Kennis maken

Roel Zuidema is de oprichter van Hoveniersbedrijf Roel Zuidema.

Hovenier Drenthe en Overijssel

Online tuinieren?

Meld je aan voor onze facebookgroep tuindingen, maak tuinvrienden en ontvang handige tips en adviezen.

Online tuinieren

Dit moet je lezen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Onderhoud tuin voorjaar

Tuin voorjaarsklaar? 40 handige tips

buxusrups of buxusmot

Overlast buxusmot in de tuin?