ruim 45 tevreden klanten
Vrijblijvend advies? Bel 0528 354196
Gratis advies aanvragen

Onderhoud beplanting in bloembak of plantenbak

potgrond in de bloembak of plantenbakDe planten in uw bloembakken of plantenbak hebben de juiste voeding nodig. Goed onderhoud van uw beplanting in de bloembak zorgt voor een eyecatcher in de tuin, op uw tuinterras, balkon, dakterras of oprit.

Potgrond

Er zijn veel soorten potgrond die niet allemaal zomaar geschikt zijn voor alle planten. Zo zijn er onder andere bollengrond, cactusgrond, heidepotgrond, orchideeëngrond en vijvergrond. De verschillen in potgrond zitten vooral in de mate van doorlatendheid/ vochtvasthoudendheid en de zuurtegraad. De twee belangrijkste soorten potgrond zijn potgrond met of zonder leem. Voor langdurig gebruik is potgrond met leem te verkiezen boven de potgrond zonder leem omdat dit type potgrond minder snel uitdroogt/meer water opneemt en minder snel verarmd. Het nadeel van deze potgrond is de hogere prijs. Om snelle uitdroging tegen te gaan kunnen silicagelkorrels door de potgrond worden gemengd. Langzaam werkende mest kan worden gebruikt om de voedingswaarde op peil te brengen en (zonder veel inspanning) te houden. Eventueel kan de samenstelling van potgrond zelf worden gewijzigd wanneer een plant dit vereist. Bij rotsplanten, cactussen en dergelijke zal de grond bijvoorbeeld goed doorlatend moeten worden gemaakt waarvoor onder andere scherp zand en grit kan worden gebruikt.

Water geven

planten besproeienOmdat plantenbakken en vooral hangmanden/bakken/potten snel uitdrogen is het prettig de watervoorziening goed te hebben geregeld. Welke watergeefmethode voor u het beste werkt hangt af van uw tuin en eigen voorkeur. Veel mensen gebruiken gewoon een gieter. Het voordeel van de gieter is dat eenvoudig regenwater uit de regenton kan worden gebruikt wat vooral voor zuur minnende planten is aan te bevelen. Een andere populaire methode is het gebruik van een slangenwagen of slanghaspel eventueel in combinatie met een spuitlans om hoog staande/hangende plantenbakken te bereiken. Het water geven kan ook deels of helemaal worden geautomatiseerd door gebruik te maken van capillaire matten of een irrigatiesysteem/druppelsysteem aan te leggen. Voordat er water wordt toegevoegd is het goed even met de vinger te voelen of de grond onder de oppervlakte ook droog aanvoelt, dit is namelijk niet altijd het geval.

Verwante informatie

Meer informatie over aanleg, onderhoud beplanting?

Voor meer info en vrijblijvend advies kunt u contact met ons opnemen

search

Kennis maken

Roel Zuidema is de oprichter van Hoveniersbedrijf Roel Zuidema.

Hovenier Drenthe en Overijssel

Online tuinieren?

Meld je aan voor onze facebookgroep tuindingen, maak tuinvrienden en ontvang handige tips en adviezen.

Online tuinieren

Dit moet je lezen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Onderhoud tuin voorjaar

Tuin voorjaarsklaar? 40 handige tips

buxusrups of buxusmot

Overlast buxusmot in de tuin?