ruim 45 tevreden klanten
Vrijblijvend advies? Bel 0528 354196
Gratis advies aanvragen

Is spitten wel of niet goed voor de tuin?

Overal zie je ze wanneer de eerste zonnestralen zich aandienen in het voorjaar, tuinliefhebbers die plichtsgetrouw hun tuin en moestuin omspitten.  De gedachtengang: mest moet onder de grond, onkruid moet weggewerkt worden naar diepere lagen zodat de grond wordt weer lekker luchtig wordt. Het recept hebben de tuinliefhebbers doorgaans van huis uit mee gekregen. Toch is er geen enkele overtuigende reden om dit structureel  toe te passen, er zijn zelfs grote nadelen aan verbonden.

Hoe zou het anders moeten? 

 

Kijk naar de natuur..

 

In de natuur wordt nooit gespit, maar onder en tussen al die planten bevindt zicht wel een perfect vruchtbare grond, rijk aan voedingstoffen.

Laten we het spitten van de grond dus maar eens anders bekijken en ons zelf afvragen wat er gebeurt als we de dit achterwege laten.

Spitten, goed of niet goed voor de tuin

Gewriemel van bodemorganismen in de grond

Wanneer organismen zich verplaatsen, wringen en kronkelen ze tussen, onder en over verschillende gronddeeltjes en kruimels. Hierdoor ontstaan zogenaamde poriën. Eén van de organismen die hier verantwoordelijk voor is, is de bekende regenworm. De regenworm is een belangrijke indicator voor de kwaliteit van de bodem in jouw tuin. Hoe meer regenwormen des te beter de kwaliteit van je bodemleven is doorgaans.

Regenwormen in de tuin

We geven je een in het kort een indruk van wat regenwormen doen ...

Hieronder vind je een leuke timelaps video waarin je ziet hoe de wormen te werk gaan.

Mest is niet bedoeld voor onder de grond

In de natuur laten bijna alle dieren hun uitwerpselen boven de grond vallen. Het eerste verteringsproces gebeurt dus boven de grond, de rest wordt door het bodemleven de grond in getrokken. In het voorjaar komt het bodemleven op gang. Pakweg op het moment dat de temperatuur boven de 10 graden komt. Dit blijft dan ook de hele zomer op een hoog niveau. Een perfect systeem zonder grondbewerking.

Kortom: er is eigenlijk niet 1 argument te bedenken wat het zinvol maakt dat jij elk jaar weer staat te zwoegen in je tuin (en hiermee je rug verpest)

 

Durf jij het aan om deze gewoonte los te laten? 

 

Vragen?

Heb je vragen over het dit artikel? Wil jij jouw mening met ons delen? Wij hebben de facebookgroep tuindingen opgericht. Discusseer met ons mee op Facebook.

 

Ja, ik wil mij aansluiten bij de groep tuindingen

Toegang tuindingen

 

search

Kennis maken

Roel Zuidema is de oprichter van Hoveniersbedrijf Roel Zuidema.

Hovenier Drenthe en Overijssel

Online tuinieren?

Meld je aan voor onze facebookgroep tuindingen, maak tuinvrienden en ontvang handige tips en adviezen.

Online tuinieren

Dit moet je lezen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Onderhoud tuin voorjaar

Tuin voorjaarsklaar? 40 handige tips

buxusrups of buxusmot

Overlast buxusmot in de tuin?