ruim 45 tevreden klanten
Vrijblijvend advies? Bel 0528 354196
Gratis advies aanvragen

Moet ik planten en struiken bemesten in de herfst of winter

Is het raadzaam om in het najaar of de herfst uw tuin te bemesten? Hovenier Roel Zuidema zet een aantal aandachtspunten voor op een rij.

Voedingsstoffen

Wanneer er in een tuin nog voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn hoeft er niet bemest te worden. De belangrijkste bestanddelen in mest zijn stikstof (N), Fosfor (P) en Kalium (K).

Kalium

Kalium is een belangrijke voedingsstof voor de planten die de wintervorst moeten doorstaan. Dit werkt in de winter als een ‘antivries’. Wanneer het water in een plant bevriest voorkomt kalium dat celwanden scheuren en een plant kapot gaat.

Kaliummest

Vaak wordt kaliummest aanbevolen in de herfst. Dit is echter alleen aan te raden wanneer u een bodemtest hebt gedaan waaruit blijkt dat de grond een gebrek aan kalium heeft. Planten kunnen namelijk na een lange droogteperiode gebreken gaan vertonen, ook al zit er in de grond voldoende kalium. Dit is ook de reden waarom wintergroene planten in de winter water moeten hebben. Zo kunnen ze in de winter de voedingsstoffen beter opnemen.

Bemesten met stikstof

Let ook op met het bemesten met stikstof in het najaar. Dit kan schade veroorzaken aan de planten. Stikstof is vooral belangrijk voor de groei van planten. In het najaar groeien de planten niet. Het kan er toe leiden dat een plant nog groeit en vervolgens ‘zwak’ de winter ingaat.

Juiste meststoffen

Bemesten van de tuin kan in het najaar. Neem bovenstaande zaken wel in ogenschouw en laat u waar nodig adviseren. Organische meststoffen hebben als grote voordeel dat de plant voedingsstoffen geleidelijk binnen krijgt.

Lees ook

Bemesting en grondverbetering van uw tuin

Meer informatie

Voor meer info en vrijblijvend advies kunt u contact met ons opnemen

Bekijk ook onze tuinkalender en onze tips voor het onderhoud van uw tuin in het najaar.

Aanleg en onderhoud van de tuin in de herfst en het najaar

search

Kennis maken

Roel Zuidema is de oprichter van Hoveniersbedrijf Roel Zuidema.

Hovenier Drenthe en Overijssel

Online tuinieren?

Meld je aan voor onze facebookgroep tuindingen, maak tuinvrienden en ontvang handige tips en adviezen.

Online tuinieren

Dit moet je lezen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Onderhoud tuin voorjaar

Tuin voorjaarsklaar? 40 handige tips

buxusrups of buxusmot

Overlast buxusmot in de tuin?