ruim 45 tevreden klanten
Vrijblijvend advies? Bel 0528 354196
Gratis advies aanvragen

Wateroverlast in de tuin?

Is wateroverlast in jouw tuin of waterlast op het terras een structureel probleem? Herken jij de volgende frustraties als het gaat om de overlast van water?

Hovenier Drenthe en Overijssel
Je tuin is altijd overmatig nat na een regenbui(tje)
 
Hovenier Drenthe en Overijssel
Heb je kale plekken in het gazon? 
 
Hovenier Drenthe en Overijssel
Wordt het hout (terras, overkapping) aangetast door water? 
 
Hovenier Drenthe en Overijssel
Je trapt het hele gazon kapot doordat het gazon te nat is?
 
Hovenier Drenthe en Overijssel
De tuinpaden in jouw tuin verzakken door wegspoelende grond?
 
Hovenier Drenthe en Overijssel
Mislukt jouw groenteoogst steeds door te natte grond?
 
Hovenier Drenthe en Overijssel
Komen jouw planten niet tot bloei?
 

In dit artikel leggen wij jou uit hoe wateroverlast ontstaat. Ook vind je een aantal handige tips waarmee je overlast kunt voorkomen.

Wateroverlast tuin

Heb jij nagedacht over de afwatering?

Heb jij bij de aanleg van jouw tuin ook gedacht aan de afwatering? Geen zorgen, wij maken regelmatig mee dat men vergeet aan de afwatering te denken. Handig is het niet, maar het is op te lossen.

Wanneer je de afwatering overslaat bij de aanleg van de tuin dan kan het ‘overtollige’ water geen kant op. Oplossingen die achteraf verlichting bieden zijn de aanleg van drainage in de tuin.

Water loopt niet weg of blijft staan op terras?

Heb je last van water wat niet wegloopt of blijft er water staan op jouw terras. De oorzaak van een nat terras ligt in:

Voorkom waterproblemen op jouw terras

Het is mogelijk de schade herstellen. Er zijn een tweetal opties:

Lees ook: afwatering terras

aanleg en onderhoud tuinterras

Oorzaak van natte tuinen?

Een van de belangrijkste oorzaken van een natte tuin is de ondergrond. In nieuwbouwwijken zie je bijvoorbeeld vaak dat woningen gebouwd worden op voormalige boerengrond.

Vaak is hier op zo’n 50-100 cm diepte sprake van een deel in de grond wat hard is en maar moeilijk water doorlaat. Gevolg is dat jij in de tuin van jouw nieuwbouwwoning last hebt van overtollig water.

Gevolgen wateroverlast

De gevolgen van wateroverlast kunnen buitengewoon frusterend zijn voor jou als tuinliefhebber. Misschien herken jij de volgende problemen in jouw tuin:

Aantasting tuinhuis, pergola en ander hout

Het water tast de kwaliteit van het hout in de tuin aan. Tuinhuisjes, pergola's, overkappingen, vlonders en schuttingen ondervinden problemen door het water. Het hout gaat rotten of er ontstaat schimmel en aanslag op de houten elementen.

Belangrijk is dat je zorgt dat de afwatering in de tuin zo geregeld is dat water nooit blijft staan bij dit soort elementen. Je kunt een manier bedenken om het water hier weg te houden.

Wanneer wij de aanleg van jouw tuin verzorgen nemen wij de aanleg van hemelwaterafvoer altijd mee in het tuinontwerp. Hierdoor weet je zeker dat je nooit problemen krijgt met de afwatering.

Kale plekken in het gazon

Heb je last van kale plekken in het gazon? Het gazon is buitengewoon gevoelig voor natuurlijke elementen en goed onderhoud is dan ook belangrijk. Blijft er te veel water in de tuin staan dan verstikt de toplaag van het gazon en dan zijn de gevolgen:

Bij de aanleg van de tuin is het belangrijk dat de afwatering van het gazon goed wordt aangelegd. Door goede bemesting kun je echter ook voorkomen dat de toplaag verstikt en het water beter wegloopt. Blijven de problemen zich voordoen dan is drainage ook hier een uitstekend oplossing.

Groene aanslag (hout en beton)

Groene aanslag duikt op wanneer het op plekken te vochtig is. Het is een probleem wat steeds terugkomt. De oorzaak ligt simpelweg in een teveel aan vocht. Algen gedijen uitstekend op vochtige plekken. Blijft er water in jouw tuin staan dan kun je te maken krijgen met deze groene aanslag op beton en hout. Vaak zie je de aanslag op terras, bestrating en schuttingen.

Lees ook: groene aanslag verwijderen?

Alg en mos verwijderen terras en bestrating

Tuinpaden en oprit verzakken

Verzakkende bestrating in jouw tuin? De bestrating van een tuinpad, oprit of terras kan verzakken door grote hoeveelheden water. Het water spoelt namelijk het zand onder de bestrating weg waardoor tegels verschuiven en de bestrating uit zijn verband wordt getrokken. De oplossing voor dit probleem is op twee manieren te benaderen:

De juiste aanleg van afwatering en hemelwaterafvoer in de tuin voorkomt dat je problemen krijgt met verzakkende bestrating. Door lijngoten te plaatsen kun je bijvoorbeeld het aflopende water opvangen. Deze goten worden aangesloten op de hemelwaterafvoer waardoor het afwateringsplaatje compleet is.

Lees ook: bestrating verzakt: wat nu?

Regenafvoer en afwatering tuinterras

Groente en beplanting komen nooit tot hun recht?

Mislukte groenteoogst door wateroverlast? Je hoopt steeds weer op een leuke oogst uit je groentetuin? Elk jaar heb je de wens dat de beplanting tot bloei komt maar het lukt nooit? Overmatig water in de tuin kan de bottleneck zijn voor jouw beplanting.

Heb je borders waar water blijft staan. Dit kun je proberen op te lossen door in borders met een grondboor een aantal gaten maken op de plekken waar het water staat:

 

Heb je vragen?

Wij zijn op Facebook actief met de pagina Tuindingen. Hier kun je terecht met je vragen over de wateroverlast in jouw tuin. Andere tuinliefhebbers helpen je bij het oplossen van jouw tuinproblemen. Ook wij zijn dagelijks actief om je te helpen.

Laat je reactie achter in de groep tuindingen

Groep tuindingen

 

Contact

Wil je dat wij je helpen bij de aanleg van goede drainage in jouw tuin? Dan kun je een prijsopgave bij ons opvragen. Heb je rechtstreeks vragen? Dan kun je direct contact met ons opnemen.

search

Kennis maken

Roel Zuidema is de oprichter van Hoveniersbedrijf Roel Zuidema.

Hovenier Drenthe en Overijssel

Online tuinieren?

Meld je aan voor onze facebookgroep tuindingen, maak tuinvrienden en ontvang handige tips en adviezen.

Online tuinieren

Dit moet je lezen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Onderhoud tuin voorjaar

Tuin voorjaarsklaar? 40 handige tips

buxusrups of buxusmot

Overlast buxusmot in de tuin?