ruim 45 tevreden klanten
Vrijblijvend advies? Bel 0528 354196
Gratis advies aanvragen

Aandachtspunten bestelling, aanleg en schoonmaak sierbestrating

Welke aandachtspunten dient u in ogenschouw te nemen bij de bestelling, de aanleg en de schoonmaak van sierbestrating?

Voldoende bestrating bestellen

Zorg dat u een goede berekening maakt van wat er geleverd moet worden. Houd hierbij rekening met de knip- en zaagverliezen die zich in het aanlegproces voordoen. Bij te weinig bestrating kunt u altijd bijbestellen. Dit kan als nadeel hebben dat de nieuw bestelde bestrating uit een ander productieproces komt waardoor verschil in kleur of structuur kan ontstaan.

Zelf een terras aanleggen?

Wanneer u zelf een terras, oprit of verhoogde border aanlegt van stapelblokken dient u een aantal zaken mee te nemen in uw overweging:

Aanleg en schoonmaken van sierbestrating

Steen als proefmonster laten zien

U wilt natuurlijk thuis laten zien welk type en kleur steen u hebt gekozen voor de aanleg van de oprit of het terras. Benoem hierbij altijd dat de werkelijk geleverde producten iets anders uit kunnen vallen dan het monster wat u hebt meegekregen.

Levering van de producten bij u thuis

Op het moment dat de stenen zijn besteld worden deze bij u thuis geleverd. Om dit gestructureerd te laten verlopen zijn een aantal zaken van belang:

Wat is kalkuitbloei?Stenen bestellen voor aanleg bestrating

Kalkuitbloei komt voor op cementgebonden materialen. Onder bepaalde klimatologische omstandigheden treedt witte uitslag op. Cement vormt een chemische reactie met water waardoor vrije kalk wordt gevormd die zich tegen het oppervlak afzet. Dit heeft overigens geen negatieve gevolgen voor de kwaliteit van stenen of tegels. Na verloop van tijd verdwijnt de uitslag weer. Ondanks controles in het productieproces kan kalkuitbloei niet altijd voorkomen worden.

De voorbereiding voor het leggen van bestrating

Voor mooi straatwerk kunt u terecht bij een erkend vakman. Een goede schets of een goed tuinontwerp zorgt dat u goed voorbereid in gesprek kunt en de juiste materialen kunt bestelen. Vergeet niet elementen als deuren, trappen en waterafvoer mee te nemen in het ontwerp.

Voorbereiding van het grondwerk

Het zandbed voor de bestrating heeft als basis een stevig zandbed. Afhankelijk van de grondsoort in uw tuin en het gebruik moet er zwarte grond worden afgegraven om een goede fundering te vormen. Als stelregel kunnen we nemen dat het zandbed minimaal 20 a 30 centimeter dik moet zijn. Bij zwaardere belasting (oprit) kunt u onder de laag straatzand een laag van 10 centimeter met gebroken puin aanbrengen. Houd bij het uitgraven rekening met de dikte van de steen.

Aanvullen met straatzand

Op het moment dat er voldoende zwarte grond is afgevoerd zal het opgevuld moeten worden met straatzand. Dit doet u in lagen. Laag voor laag wordt het straatzand aangebracht. Dit dient u ook tussentijds te verdichten met een trilplaat om verzakkingen te voorkomen.

Bepalen van de waterafvoer bij bestrating (afschot)

Bij het bepalen van de waterafvoer (ook afschot genoemd) dient u rekening te houden met een afschot van 1 centimeter per strekkende meter. Daarnaast worden de opsluitbanden ongeveer 1 centimeter lager geplaatst dan de bestrating.

Aanleg van sierbestrating

Egaliseren van het zand

Na het plaatsen kan het zand geëgaliseerd worden. Dit kan met een waterpas of een recht plank. U moet constant de juiste hoogtes bepalen om wateroverlast te voorkomen

Leggen van de bestrating

Nu het zandbed egaal is gemaakt kunnen de stenen uit de verpakking gehaald worden. Bij het leggen van de bestrating is het belangrijk dat:

Bestrating en herbestrating tuin

 

De afwerking van de bestrating

Schoonmaken en onderhouden van bestrating

Bij het schoonmaken van bestrating dient u rekening te houden met de volgende voorwaarden:

Verwante informatie

Contact

Voor vrijblijvend advies en informatie neemt u contact op met Hovenier Roel Zuidema.

Ontwerp bestrating | Hovenier Roel ZuidemaOnderhoud bestrating | Hovenier Roel ZuidemaAanleg bestrating | Hovenier Roel Zuidema

search

Kennis maken

Roel Zuidema is de oprichter van Hoveniersbedrijf Roel Zuidema.

Hovenier Drenthe en Overijssel

Online tuinieren?

Meld je aan voor onze facebookgroep tuindingen, maak tuinvrienden en ontvang handige tips en adviezen.

Online tuinieren

Dit moet je lezen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Onderhoud tuin voorjaar

Tuin voorjaarsklaar? 40 handige tips

buxusrups of buxusmot

Overlast buxusmot in de tuin?