ruim 45 tevreden klanten
Vrijblijvend advies? Bel 0528 354196
Gratis advies aanvragen

Het tuinontwerp en de ligging van uw tuin

ligging van de tuin en tuinontwerpBij het tuinontwerp is het belangrijk om rekening te houden met de ligging van de tuin. Is jouw tuin ten opzichte van de zon gericht op het noorden, zuiden, oosten of westen? Wanneer is er zon en wanneer is er schaduw? Dit heeft namelijk gevolgen voor o.a. de keuze van de beplanting maar ook voor het ontwerp en de aanleg van het tuinterras of de sierbestrating.

Zon en schaduw bepalend bij het ontwerp

Belangrijk is als eerste stap om te bepalen wanneer de zon schijnt in de tuin. Is dat:

Natuurlijk is het net zo belangrijk om te bepalen wanneer er schaduw is en op welke plek er schaduw is in uw tuin.

Ligging van de tuin is niet te veranderen

Een belangrijk gegeven is dat je de ligging van de tuin niet kunt veranderen. Maar je kunt het ontwerp van de tuin er wel op aanpassen. Iedere ligging heeft iets speciaals, unieks wat te benutten is als positief punt in de tuin. Mits je bij het ontwerp maar direct rekening houdt met alle aspecten zoals beplanting, het terras, de bestrating of de vijver.

Ligging van de tuin | Noorden, Zuiden, Oosten, Westen

Maak er een kans van!

Belangrijk is om de vaststaande ligging om te zetten in sterke punten en kansen. Bij de tuin op het zuiden waar de zon vaak optimaal schijnt is er vaak behoefte aan schaduwplekjes in de tuin terwijl de wens bij de tuin op het noorden vaak gericht is op het creeeren van zonnige plekjes. Afhankelijk van de lengte van de tuin op het noorden is dat soms heel goed mogelijk.

Lichteffect en wisseling van seizoenen

De wisseling van de seizoenen zorgt ervoor dat de zon- en schaduweffecten ook veranderen in de tuin. In de zomer staat de zon veel hoger dan in de winter. En dus is de lengte van de schaduw in de zomer langer. De professionele tuinontwerper zal ook bij het ontwerp van de tuin rekening houden met de verschillende lichteffecten in de seizoenen.

Inventarisatie tuinwensen

Naast het feit dat de ligging van de tuin vaststaat is het allereerst belangrijk om te zorgen voor een inventarisatie van uw tuinwensen. Wat voor soort tuin wil je? Een landschappelijke tuin, een dorpstuin of stadsuin, een boerderijtuin, een vijvertuin, een kindvriendelijke tuin. Wil je een kleurrijke tuin of waterornamenten in de tuin, wil je vlinders in de tuin of wil je juist vogels aantrekken?

Tuin op het noorden, zuiden, oosten of westen

Zelden is een tuin qua zon alleen gericht op het noorden, zuiden, oosten of westen. Vaak is er de combinatie zoals de tuin gericht op het noordoosten, noordwesten, zuidoosten, zuidwesten. Zie ook:

Vrijblijvend tuinadvies aanvragen voor aanleggen tuin

Wil je een professioneeel tuinontwerp waarbij rekening gehouden wordt met de ligging van uw tuin? Neemt gerust contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

 


 

Tuinontwerp aangepast op ligging van de tuin?

 

Vragen? Neem nu contact op.

Vraag onmiddelijk een offerte aan

 


search

Kennis maken

Roel Zuidema is de oprichter van Hoveniersbedrijf Roel Zuidema.

Hovenier Drenthe en Overijssel

Online tuinieren?

Meld je aan voor onze facebookgroep tuindingen, maak tuinvrienden en ontvang handige tips en adviezen.

Online tuinieren

Dit moet je lezen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Onderhoud tuin voorjaar

Tuin voorjaarsklaar? 40 handige tips

buxusrups of buxusmot

Overlast buxusmot in de tuin?