ruim 45 tevreden klanten
Vrijblijvend advies? Bel 0528 354196
Gratis advies aanvragen

Tuin op het zuiden

tuin op het zuidenBij het tuinontwerp is het belangrijk om rekening te houden met de ligging van de tuin. Is uw tuin ten opzichte van de zon gericht op zuiden?

Veel licht en zon

Dan hebt u veel licht, zon en weinig schaduw. Vaak kunt u in het voorjaar al buiten zitten op uw terras. De keuze van de beplanting is groot want de meeste planten houden van zon. De warme tuin heeft uiteraard gevolgen voor o.a. de keuze van de beplanting maar ook voor het ontwerp en de aanleg van het tuinterras of de sierbestrating.

Soms kan het erg warm zijn!

Omdat de tuin op het zuiden bij de zomerse dag erg warm is, is het creeeren van schaduwplekken in de tuin erg belangrijk. Natuurlijk zijn daar tal van mogelijkheden voor zoals het planten van bomen en struiken. Maar ook zaken als: blokhut of tuinhuisje of veranda, een carport of rijk gevulde pergola kunnen zorgen voor schaduw. Ook de keuze van de erfafscheiding is bepalend voor schaduwrijke plekken. Zie ook: creëer schaduwrijke plekken in de zonnige tuin.

Beplanting

Er is veel keuze voor  beplanting die het goed doet in de zonnige tuin zoals:

Zonnig effect op terras en balkon

Rijk gevulde grote bloempotten op je terras en balkon: ze zorgen meteen voor een zonnig zomers effect. Een balkon of terras dat op het zuiden ligt, krijgt veel zon. Dat betekent dat er regelmatig en veel water gegeven moet worden. Bij een warme zonnige dag moet dit soms wel twee keer per dag gebeuren. Kleine potten staan eerder droog dan grote soorten. Om het verdampen van water tegen te gaan, kunnen het best kunststof of geglazuurde potten gebruikt worden. De planten moeten dus echte 'zonaanbidders' zijn.

Tuin op het Zuiden  | Ligging tuin

Tips

Inventarisatie tuinwensen

Naast het feit dat de ligging van de tuin vaststaat is het allereerst belangrijk om te zorgen voor een inventarisatie van uw tuinwensen. Wat voor soort tuin wilt u? Een landschappelijke tuin, een dorpstuin of stadsuin, een boerderijtuin, een vijvertuin, een kindvriendelijke tuin. Wilt u een kleurrijke tuin of waterornamenten in de tuin, wilt u vlinders in de tuin of wilt u juist vogels aantrekken?

Artikelen ligging van de tuin

Zelden is een tuin alleen gericht op het zuiden. Combinaties zijn mogelijk zoals de ligging van de tuin op het zuidoosten of zuidwesten. Zie ook:

Verwante informatie

Advies en informatie?

Neemt u gerust contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

 


 

Wilt u een professioneel tuinontwerp?

 

Wij houden rekening met de ligging van uw tuin.

Vraag onmiddelijk een offerte aan

 


 

search

Kennis maken

Roel Zuidema is de oprichter van Hoveniersbedrijf Roel Zuidema.

Hovenier Drenthe en Overijssel

Online tuinieren?

Meld je aan voor onze facebookgroep tuindingen, maak tuinvrienden en ontvang handige tips en adviezen.

Online tuinieren

Dit moet je lezen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Onderhoud tuin voorjaar

Tuin voorjaarsklaar? 40 handige tips

buxusrups of buxusmot

Overlast buxusmot in de tuin?