ruim 45 tevreden klanten
Vrijblijvend advies? Bel 0528 354196
Gratis advies aanvragen

Houtsoorten te gebruiken in de tuin

Welke houtsoort gebruikt u voor de bouw van een overkapping, schutting, blokhut, tuinschuur, tuinhek, poort, beschoeiing of pergola. Hovenier Roel Zuidema zet enkele tips voor u op een rij.

Onderscheid in houtsoortenWelke houtsoort in de tuin? Pergola of overkapping

We maken onderscheid tussen twee houtsoorten namelijk:

Welk houtmateriaal is geschikt in de tuin

Tuinhout geeft onbewerkt een natuurlijke uitstraling aan de tuin. Het werkt sfeerverhogend en heeft een warme uitstraling. Maar welke houtsoorten zijn nu geschikt voor welke tuinmaterialen? De keuze is enorm en vaak zijn er ook grote prijsverschillen tussen de verschillende soorten hout.

Kies ik voor hard hout of zacht hout?

Stel u laat een vlonder in de tuin aanleggen. De waterhuishouding in de bodem is nat. Wanneer u kiest voor een zachte houtsoort dan garanderen wij dat u er niet lang van kunt genieten.

Ter illustratie: gooit u eens een stuk geïmpregneerd hout of een stuk hardhout in de kachel. Welke denkt u dat eerder opgebrand is? Met deze informatie kunt u ook kijken naar het hout wat u in de tuin wilt gebruiken. Vaak is extra betalen voor hout ook betalen voor kwaliteit. Dit loont zich op de lange termijn vrijwel altijd.

Welke houtsoort in de tuin? Terras of overkapping

Moet ik overal hardhout gebruiken

Nee. Stel u wilt een houten terrasoverkapping of tuinschuur laten plaatsen dan kunnen de wanden van hardhout gemaakt worden. De binnenkant kan prima afgewerkt worden met een zachtere houtsoort. Dit omdat de binnenkant minder onderhevig is aan wisselende weersomstandigheden. U bespaart geld door voor een zachtere houtsoort te kiezen.

Is geïmpregneerd hout ook goed

Geïmpregneerde palen in de tuin kunnen een tuinafscheiding een aantal jaren stevigheid geven. Zeker wanneer u de paalpunten ook nog eens behandelt voordat u dit plaatst. U dient altijd het eindgebruik en de levensduur in ogenschouw te nemen.

Bij een huurhuis heeft het niet altijd zin een dure erfafscheiding te plaatsen. Maar wanneer u een koophuis hebt waar u voorlopig niet meer weggaat dan is een investering in een goede schutting of erfafscheiding de moeite waard. Op de langere termijn kost een ‘duurdere’ schutting minder geld.

Welke houtsoort in de tuin?

De keuze voor een houtsoort

Een weloverwogen beslissing als het gaat om houtmateriaal is belangrijk. De vraag is of u kiest voor kwaliteit of kwantiteit? In het geval van kwaliteit betaald u in eerste instantie meer geld maar dit verdient u in de loop van de tijd ruimschoots terug.  

Verwante informatie

Contact

Voor vrijblijvend advies en informatie neemt u contact op met Hovenier Roel Zuidema.

search

Kennis maken

Roel Zuidema is de oprichter van Hoveniersbedrijf Roel Zuidema.

Hovenier Drenthe en Overijssel

Online tuinieren?

Meld je aan voor onze facebookgroep tuindingen, maak tuinvrienden en ontvang handige tips en adviezen.

Online tuinieren

Dit moet je lezen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Onderhoud tuin voorjaar

Tuin voorjaarsklaar? 40 handige tips

buxusrups of buxusmot

Overlast buxusmot in de tuin?