ruim 45 tevreden klanten
Vrijblijvend advies? Bel 0528 354196
Gratis advies aanvragen

Tips voor het creëren van jouw ultieme balkontuin.

Een tuin heb je niet, maar wel een balkon. Er zijn balkons in verschillen vormen en maten. Hoe fleur jij jouw balkon op? Hieronder een aantal ideeën en tips voor het pimpen van jouw balkon.

Deze onderwerpen vind je in dit artikel:

Balkontuin: inspiratie en aanleg

De balkonvloer

Beschouw je balkon als een verlengstuk van je huis en creëer de sfeer die je ook binnen hebt gekozen. Je kunt kiezen voor tegels of plavuizen die zorgen voor een zuidelijk accent. Let er wel op of ze vorstbestendig zijn.

Grastapijt

Grastapijt is bestand tegen weer en wind en is een prettige ondergrond voor een zithoekje. Je balkon krijgt een mooi groen kleurtje met dit grastapijt.

Bestrating op je balkon is niet alleen functioneel maar maakt ook dat je balkon er leuker uit gaat zien. Er zijn veel verschillen soorten, kleuren en maten waarmee je de vloer van je balkon kunt bedekken.

Losse vloeren: rubberen of isolatietegels

Er zijn allerlei mogelijkheden om losse vloeren te leggen. De meest lichte vloer bestaat uit tegels van gemalen rubber, dat in tegelvorm is geperst. Ook heb je de isolatietegel, deze zijn ietsje zwaarder.

Als je deze vastplakt op het dak, wordt de kamer die er onder ligt minder warm in de zomer en minder koud in de winter. Ze bestaan namelijk voor de helft uit isolatiemateriaal. Hiervoor is speciale lijm om ze vast te plakken.

Deze lijm is van belang omdat er lijmsoorten zijn die de isolatielaag oplossen.

Tuin inrichten balkon

Drainagetegel

Je kunt ook kiezen voor de drainagetegel. De drainagetegel is zwaarder dan de bovengenoemde tegels, maar lichter dan de stoeptegels.

Draineertegels zijn heel poreus en hebben aan de onderkant halfronde gleuven waardoor het water gemakkelijk wegloopt. Drainagetegels voor jouw dakterras zijn praktisch in Nederland.

Deze zorgen namelijk voor goede afwatering van jouw dakterras. De tegels zijn zo goed dat je geen grind hoef te gebruiken om de zijkanten af te sluiten. Een rubberen strip is al voldoende.

Inrichten balkontuin

Antislip-systemen

Wanneer je te maken hebt met gladde vloeren, dan kun je kiezen voor antislip-systemen. Dit heb je voor verschillende materialen van de betonvloer die jij kiest.

Balkonvloer van hout? Ook dat is mogelijk.

Met vlonders creëer je eenvoudig een terras. Houten vlonders creëren een natuurlijke en mooi ogende balkonvloer.

Deze vlonders van kunststof of van hout zijn licht van gewicht. In plaats van vlonders kun je ook nog kiezen voor lange planken. Een nadeel van hout kan zijn dat het glad wordt wanneer het nat is geworden.

Wij raden je om dit goed te onderhouden zodat je gladheid en ongelukken voorkomt. 

Een goede tip is om dit bij te houden, zo kun je jaarlijks even je vlonders schoonmaken. Zie ook: groene aanslag verwijderen terras

3 Tips om je vlonders te reinigen.

Planten op het balkon.

Je fleurt je balkon al snel op met een aantal mooie planten. Voor je dit besluit en de beslissing maakt om planten te kopen.

Moet je rekening houden met een aantal dingen, dan kun je gemakkelijk inkopen doen en tevens genoeg inkopen doen

 

 

 

 

 

Bloempotten balkontuin

Planten in potten

Het is erg belangrijk dat het water in de potten weg kan, zodat de grond niet te vochtig blijft, je kunt zelf de gaatjes ook boren. Een handig tip hier bij is om van buiten naar binnen te boren, zet de pot op de kop en boor er een aantal gaten in.

Tegenwoordig zijn er veel constructies en creatieve ideeën voor het maken van een plantenbak.

Pallet tegen de muur zetten

Je kunt een pallet rechtop tegen de muur zetten en hier plantjes inzetten of kiezen voor een halve regenpijp waar je de plantjes in zet en ze ophangt. Plantenbakken bevestig je op diverse manieren.

Zo heb je plantenbakken die je op de rand van de afscherming van je balkon kan zetten of juist aan de rand laat hangen.

Hangende plantenbakken balkon

Plantenbakken ophangen

Je hebt ook bakken die je monteert aan de regenpijp. Op deze manier creëer je al snel een klein tuintje door weinig ruimte in te nemen. Verder kun je er voor kiezen om je plantenbak op te hangen.

Op die manier heb je toch groen om je heen. Zeker voor kleine balkons is dit een goede tip. Wanneer je de vloer zo min mogelijk vol zet, behoud je zoveel mogelijk ruimte. Het balkon wordt in een handomdraai een bloemenparadijs met bloeiende terrasplanten.

We hebben 8 planten voor je op een rij gezet die het goed doen en waar je de hele zomer van geniet.

Fuchsia Balktuin

 

 

 

Pallets of plantenbakken balkon

 

 

Bougainvillea Balkontuin

Uiteraard zijn er veel meer planten die je op balkon in de plantenbakken kunt plaatsen. Je kunt het zo gek niet bedenken. De vraag is vooral, hoeveel zorg en tijd kun jij aan je planten geven?

En uiteraard ook: wat vind je er leuk uit zien? Plaats je planten op het balkon dan oogt het balkon niet alleen vrolijker. Het is ook nog eens gezond om je bezig te houden met de natuur en het trekt de natuur aan.

Denk bijvoorbeeld aan andere vliegen die planten nodig zijn. Maar ook vogeltjes, want die voelen zich beschut wanneer ze op jouw balkon voedsel vinden.

Een moestuin op het balkon maken

Al beschik je over een balkon, een kleine binnenplaats of een dakterras, dat hoeft geen reden te zijn om zelf geen eetbare planten te kweken. Enerzijds kun je kiezen voor een verticale moestuin anderzijs kun je ook eetbare planten kweken in potten en bakken.

Je kunt potten en bakken kopen. Maar je kunt ook zelf iets maken van oude pallets bijvoorbeeld. Wees creatief. Denk je aan an groenten kweken in potten en bakken denk je al snel aan groenten die bovengronds groeien.

Maar net als in een moestuin groeien een heleboel groenten ondergronds. Potten zijn dus perfect voor het kweken van deze groenten. Je hebt genoeg ruimte.

4 tips voor groenten in jouw moestuin op het balkon

We hebben vier leuke groenten voor je moestuin op papier gezet:

 

 

 

Rucola moestuin balkon

De verticale moestuin

Omdat een balkon niet altijd evenveel ruimte biedt voel je je al snel beperkt. Dat is niet nodig. Je kunt namelijk ook de hoogte in werken. Dan kies je voor de verticale tuin. Je kunt gebruik maken van plantenbakken die je aan de muur hangt, maar je kunt ook kiezen voor de verticale moestuin.

Op internet zijn verschillende varianten te vinden. Maak bijvoorbeeld zelf een moestuin van pallets. Of ga aan de slag met petflessen of een kant en klaar systeem. Ook zijn er leuke planten zakken te koop.

In één zak kun je meerdere planten kwijt. Hang een aantal zaken naast elkaar en kweek hier je kruiden in. Denk aan peterselie, basilicum, tijm, maggirkuid, koriander en bieslook. Niets lekkerder dan de kruiden vers, uit je eigen tuin (balkon).

Verticale tuin balkon

Bron: Pinterest

Balkon verlichting

Verlichting op je balkon is niet alleen functioneel het ziet er ook nog leuk uit. Voor boeken lezen en spelletjes doen is  direct licht nodig. Zit je alleen buiten zonder dat je actief bezig bent dan heb je minder verlichting nodig.

Wil je het gezellig maken steek een aantal kaarsen aan. Heel gezellig en romantisch :)

Voorkom insecten

Elektrische verlichting is voor een kleine buitenruimte al gauw te schel en trekt veel insecten aan. Hoe subtieler het licht en onopvallender de bron daarvan des te beter dit is. Je wilt de intieme sfeer van samenzijn niet laten verstoren door insecten nemen wij aan ;)

Je hebt tegenwoordig ook prachtige snoeren licht, in de vorm van leuke lampionnetjes of andere manieren om je balkon op te fleuren.

tuinverlichting ontwerp aanleg en onderhoud

Welke stroombron hebben de lampen?

We raden je aan van te voren te bedenken hoe je deze lampjes kun ophangen. Of waar je ze neer kunt zetten? Kies je voor elektrische lampjes dan moet je rekening houden met waar en hoe je dit gaat aansluit op de elektriciteit.

Kies je voor sierverlichting in de vorm van een snoer met lampionnetjes of andere vormen dan zijn batterijen vaak voldoende (denk aan kerstlichten) Dit is natuurlijk ideaal, zeker wanneer je geen stopcontact in de buurt hebt.

Ook handig: denk eens aan lampen die werken op zonne-energie. Nog een milieu vriendelijk en duurzame manier ook. Wil je variatie? Kies voor verschillende kleine lampjes, dat ziet er leuker uit dan 1 grote. Zo behoud je een gezellige en intieme sfeer.

Kleur op je balkon

Kleur op je balkon, fleurt je balkon al snel op. Die kleur creëer je al vrij snel op je balkon. Je kunt kiezen voor gekleurde plantenbakken en die heb je echt in alle kleuren.

Wat te denken van gekleurde bloemetjes. Of je nu kiest voor fel roze of fel oranje, ze zijn er allemaal. Los van de planten kun je kiezen voor gekleurde kussens in de stoelen, misschien kun je één deel van de muur een mooie kleur geven, of juist een mooie tuinposter ophangen.

Kleuren voor je balkon

Wat is jouw lievelingskleur, hangt die al op het balkon? Waar word jij nou echt vrolijk van? Ook kun je nog eens op zoek gaan naar de betekenis van kleuren, wat doen welke kleuren met jou? Geel staat voor warm, zonnig en geluk. Groen betekent leven, duurzaam, rust. Wat past jou het beste?

Vogels op het balkon

Een vogelvriendelijk balkon, hoe creëer je dit? Vogels op je balkon is natuurlijk prachtig. Vanachter het raam kunnen kijken naar de vogeltjes die op zoek zijn naar voedsel. Niet alleen in de lente natuurlijk. Juist ook in de winter.

Ook van je balkon kun je een plek maken waar vogels graag komen. Met een paar kleine ingrepen tover jij je balkon om in een vogelvriendelijke omgeving.

Denk aan genoeg voedsel. Je hebt veel keuze van voederhuisjes voor vogels. Deze bevestig je aan het raam met grote zuignoppen. Ander idee zijn voederhuisjes die je aan de wand kunt bevestigen of silo’s die je aan het raam kunt hangen. Er zijn voldoende alternatieven voor jouw kleine of grote balkon.

Afhankelijk van de ruimte kun je ook kiezen voor een nestkastje. Op deze manier creëer je de mogelijkheid voor vogels om een nestje te maken.

Vogelvriendelijk balkon

10 Tips voor een vogelvriendelijk balkon.

Wij hebben 10 leuke tips op een rij gezet die je helpen bij het creeren van een balkon waar vogels blij van worden.

 

 

 

 

Vogelvriendelijk balkon

 

 

 

 

Tafels en stoelen van pallets balkon

Last but not least, de tuinmeubelen

Nu is je balkon mooi ingericht, je kunt genieten van de bloemen, je hebt kleur op je balkon en af en toe heb je bezoek van wat vogeltjes! Blijft over dat je nog comfortabel wilt zitten. Afhankelijk van de ruimte kun je al vrij snel op je balkon zitten. De vraag is nu alleen: Wat zit lekker en wat ziet er leuk uit? We hebben vijf ideeen voor je:

 

 

Tips voor de balkontuin

 

Speciaal 6 tips voor de kleine balkons.

Je denkt al snel dat je met een klein balkon niet zo veel kan, toch zijn er meer mogelijkheden dan je denkt. Hang wat bloemetjes

Tip 1: Verticaal tuinieren.

Verticaal tuinieren is een perfecte oplossing wanneer je weinig ruimte hebt. Je kunt de muren gebruiken en dus de lucht in gaan. Wanneer je die ruimte zoveel mogelijk behoud, kun je de vloer zoveel mogelijk vrij laten en behoud je genoeg ruimte om te zitten.

Tip 2: Bistroset als meubel op je balkon.

Heb je niet veel ruimte dan tippen wij je de zogenaamde bistrosets. Het handig hiervan is dat ze vaak inklapbaar zijn. Wanneer je dus even geen gebruikt maakt van de meubelen berg je ze makkelijker op.

Tip 3: Kleed je bistroset aan

Kleed je bistroset aan met leuke kussentjes, of een plaids. Zo creëer je een warme en gezellige sfeer op je balkon.

Balkontuin inrichten

Tip 4: de tafel voor aan je balkon

Voor kleine balkons zijn inklapbare tafels erg handig. Dit tafeltje bevestig je aan de afscherming van je balkon. Ideaal wanneer je geen gebruik maakt van het tafeltje.

Tip 5: Hang een gordijn op.

Hang je een gordijn op dan creëer je niet alleen een leuke sfeer. Ook scherm je het balkon af waardoor je alle privacy hebt en volop kunt genieten van het lekkere weer.

Tip 6: Fleur je vloer op met een kleed

Koop een leuk vloerkleed en fleur de vloer op. Je hebt ze in verschillen kleuren en maten en zijn zelfs bestemd voor buitengebruik.

Discusseer mee op Facebook

Wij zijn heel benieuwd. Hoe heb jij jouw balkontuin ingericht? Heb je misschien vragen? Wij zijn op Facebook actief met de pagina Tuindingen. Mocht je vragen hebben stel ze gerust!

Laat je reactie achter in de groep tuindingen

Groep tuindingen

search

Kennis maken

Roel Zuidema is de oprichter van Hoveniersbedrijf Roel Zuidema.

Hovenier Drenthe en Overijssel

Online tuinieren?

Meld je aan voor onze facebookgroep tuindingen, maak tuinvrienden en ontvang handige tips en adviezen.

Online tuinieren

Dit moet je lezen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Onderhoud tuin voorjaar

Tuin voorjaarsklaar? 40 handige tips

buxusrups of buxusmot

Overlast buxusmot in de tuin?