ruim 45 tevreden klanten
Vrijblijvend advies? Bel 0528 354196
Gratis advies aanvragen

Onderhoudsarme tuin: ontwerp en aanleg

Hebt u weinig tijd om te tuinieren maar wilt u toch een mooie tuin? Hoveniersbedrijf Roel Zuidema kan voor u een onderhoudsvrije tuin aanleggen precies zoals u het zelf wenst.

Een onderhoudsvrije tuin bestaat niet

Onderhoudsvrije tuinen bestaan niet. Iedere tuin heeft onderhoud nodig zelfs al zou u de hele tuin laten betegelen. Maar onderhoudsarme tuinen bestaan wel en die kunnen wij voor u aanleggen.

Welk soort tuin wilt u?

Keuze voor het materiaal en de inrichting

Bij het ontwerp van de onderhoudsarme tuin kunnen we aannemen dat u geen tuinliefhebber bent of dat u weinig kennis van zaken heeft als het gaat om de tuin. Deze informatie is van belang bij het ontwerp van de tuin. We kunnen de tuin onderhoudsarm maken door te kiezen voor onderhoudsarme materialen en planten.

Welke materialen zijn belangrijk?

Regenwater in de tuin

Bij aanleg van de tuin moeten de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden om het hemelwater op te vangen en af te voeren. Hiermee voorkomt u tuinergernissen zoals groene aanslag op de tegels of verzakkende bestrating.

Bestrating aanleggen

Het zandbed onder de bestrating moet drainerend werken op het moment dat u gebruik maakt van een betontegel als bestratingsmateriaal. Wanneer u dit niet op orde hebt blijven stenen vochtig waardoor er groene aanslag kan ontstaan. Bij de aanleg van bestrating kunnen wij voegmortel gebruiken om de kieren tussen de bestrating op te vullen. Dit voorkomt dat u periodiek onkruid moet wieden.

bestrating in de tuin

Een onderhoudsarm gazon

Een groen gazon vraagt tijd. U moet bemesten, verticuteren en gras maaien. Een oplossing voor een blijvend groen gazon, waarbij u deze werkzaamheden niet uit hoeft te voerenn is het plaatsen van kunstgras in de tuin. Tegenwoordig is kunstgras niet meer te onderscheiden van echt gras. Qua prijs bent u met kunstgras in basis duurder uit.

Waar graszoden € 2,25 kosten betaalt u voor kunstgras € 30. Dit lijkt een enorm verschil. Maar vergeet niet dat u met de aanschaf van graszoden nog niet klaar bent. U dient ook te investeren in een grasmaaier, kantjesknipper, mollenklem, verticuteermachine en tal van onderhoudsproducten. Daar komt bij dat u op kunstgras ook garantie krijgt.

kunstgras onderhoudsarme tuin

Borders in een onderhoudsarme tuin

Door de eigenschappen van planten in ogenschouw te nemen kunt u die planten uitzoeken die niet of nauwelijks verzorging nodig hebben. Zo kunt u genieten van de kleurenpracht die de planten in uw tuin brengen zonder veel tijd te stoppen in het onderhoud.

Aanplant onderhoudsvrije planten

Door een border snel dicht te laten groeien krijgt onkruid geen kans om tussen de planten door te gaan groeien. Een andere manier om onkruid te voorkomen is door plantvakken op te vullen met Franse boomschors, grind of split met daaronder worteldoek.

Bij de aankoop van planten wordt geadviseerd hoeveel planten per vierkante meter raadzaam zijn. Hovenier Roel Zuidema stelt dat u dit advies bij een onderhoudsvrije tuin in de wind niet serieus hoeft te nemen. Wij adviseren in een onderhoudsarme tuin tien planten per vierkante meter.

Volle plantenbakken in onderhoudsarme tuin

Tuinonderhoud onderhoudsarme tuin

Een tuin moet in het begin sturing krijgen om onderhoudsarm te worden. Plantvakken moeten snel dichtgroeien. Hiervoor moeten planten voldoende voedingsstoffen en water krijgen. Onkruid moet met wortel en al verwijderd worden in het begin zodat het geen kans krijgt zich uit te breiden.

Bemesten van planten

Ook een plant in een onderhoudsvrije tuin heeft bemesting nodig. Om de kracht van een volle border te blijven benutten moeten de plantvakken van voedingsstoffen worden voorzien. Wanneer u niet van tuinieren houdt kunt u een hoveniersbedrijf inschakelen om te voorzien in het jaarlijkse onderhoud.

Soorten tuinen

Welke soort tuin spreekt u het meeste aan?

Verwante informatie

 


 

Welk soort tuin wilt u?

 

Voor vrijblijvend advies neemt u contact met ons op

Vraag onmiddelijk een offerte aan

 


 

search

Kennis maken

Roel Zuidema is de oprichter van Hoveniersbedrijf Roel Zuidema.

Hovenier Drenthe en Overijssel

Online tuinieren?

Meld je aan voor onze facebookgroep tuindingen, maak tuinvrienden en ontvang handige tips en adviezen.

Online tuinieren

Dit moet je lezen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Onderhoud tuin voorjaar

Tuin voorjaarsklaar? 40 handige tips

buxusrups of buxusmot

Overlast buxusmot in de tuin?