ruim 45 tevreden klanten
Vrijblijvend advies? Bel 0528 354196
Gratis advies aanvragen

Zijn bloembollen bestand tegen de vrieskou?

Nu de vorst vlot en redelijk onverwachts is ingetreden krijgen wij vragen van tuinliefhebbers die zich verschrikt afvragen wat er gebeurt met de bloembollen die in de grond staan? In dit artikel vind je handige tips en goede achtergrondinformatie.

Bevriezen de bloembollen die je geplant hebt?

De aankomende vorstperiode hoeft niet gelijk het einde te betekenen voor alle bloembollen in jouw tuin. Veel soorten bloembollen kunnen redelijk wat vorst hebben. Geen reden voor grote paniek dus.

Zijn bloembollen bestand tegen de vrieskou?

Uitdroging in plaats van bevriezing.

We gaan eerst een misverstand uit de wereld helpen! In principe bevriezen bloembollen namelijk niet. Bloembollen drogen uit wanneer ze lange tijd onderhevig zijn aan vorst. Door de vorst kunnen planten namelijk geen vocht opnemen.

Bloembollen bevriezen

Van nature zijn bloembollen hiertegen goed beschermd. De hele voorraad zit immers al opgeslagen in de bol. Laat maar eens een bol (zonder te planten) in de schuur liggen. Gegarandeerd dat deze in bloei komt!

Bloembollen in perken en plantsoenen

Bloembollen die in de grond zijn blijven zitten, zoals in openbaar groen en plantenperken, hebben een voorsprong op de bloembollen die laat in het seizoen geplant zijn. Deze (vaste) bloembollen zullen ook eerder boven de grond zichtbaar zijn.

Structureel onderzoek naar de gevolgen van vorst op bolgewassen (in blad of bloei) is er nog nooit geweest. De ervaring leert echter dat uitgelopen en bloeiende bolgewassen redelijk wat vorst kunnen verdragen.

Het is zelfs zo dat bollen een koude prikkel nodig zijn, in de vorm van vorst, om de bloem te vormen.

Bevriezen bloembollen door ijs in de winter?

Kort gezegd hebben bloembollen maar zelden echt te lijden onder vorst. Aandachtspunt is wel dat de bloembollen niet op structurele natte grond moeten staan. Hier kunnen de bloembollen wel bevriezen/uitdrogen en uiteindelijk wegrotten.

Een korte periode van matige vorst (in de nacht) in combinatie met maximumtemperaturen onder nul overleven de meeste bloembollen ook.

Aanmaak van suikers

Daarnaast beschermt een plant zich door het aanmaken van suikers. Hoe meer suikers in de bloembol of plant aanwezig zijn, hoe lager het punt van bevriezen. Ook hier zijn bloembollen goed in.

Een bloembol bevat een grote hoeveelheid zetmeel, welke razendsnel omgezet kan worden in suiker. Een bloembol is er dan ook helemaal op ingesteld om in de meest ongunstige omstandigheden in bloei te komen. Ver voordat andere planten en struiken dit kunnen.

Bloembollen: tulpen, narcissen en tulpenbollen

Ons advies: Maak je vooral geen zorgen wanneer de vorst zich plots aandient. De komende dagen zul je merken dat alle bolgewassen weer netjes herstellen.

 Extra tip: bescherm je bloembollen

Wanneer het in januari of later (nog) gaat vriezen, kun je als bescherming voor de bloembollen grof stro of bladeren over de plantplaatsen uitstrooien.

Kunnen bloembollen de winter overleven?

Tuinproblemen

In onze rubriek tuinproblemen behandelen wij veel voorkomende tuinproblemen. Je vindt hier veel handige tips en adviezen!


Discusseer mee op Facebook

Wij zijn op Facebook actief met de pagina Tuindingen. Hier kun je terecht met je vragen over jouw beplanting. Andere tuinliefhebbers helpen je bij het oplossen van jouw tuinproblemen. Ook wij zijn dagelijks actief om je te helpen.

Wij zijn benieuwd: heb je nog specifieke vragen over vrieskou en beplanting? Stel ze gerust!

Laat je reactie achter in de groep tuindingen

Groep tuindingen

 
search

Kennis maken

Roel Zuidema is de oprichter van Hoveniersbedrijf Roel Zuidema.

Hovenier Drenthe en Overijssel

Online tuinieren?

Meld je aan voor onze facebookgroep tuindingen, maak tuinvrienden en ontvang handige tips en adviezen.

Online tuinieren

Dit moet je lezen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Onderhoud tuin voorjaar

Tuin voorjaarsklaar? 40 handige tips

buxusrups of buxusmot

Overlast buxusmot in de tuin?