ruim 45 tevreden klanten
Vrijblijvend advies? Bel 0528 354196
Gratis advies aanvragen

Mos in het gazon verwijderen | Verticuteren van de tuin

Mossen in het gazon zijn een groot probleem voor tuiniers. Planten krijgen te weinig licht en zuurstof. Verticuteren is de oplossing. Hovenier Roel Zuidema ondersteunt je graag.

Ligging van de tuin

De ligging van de tuin is van invloed op de mosvorming in een gazon. Een gazon op het noorden hoef je minder vaak te sproeien dan een tuin op het zuiden. Maar in een gazon op het noorden ontstaat wel makkelijker mosvorming.

Gras verticuteren

Om te blijven genieten van een grasveld zonder mossen en schimmels is gras verticuteren van groot belang. Het dode materiaal ligt als een viltlaag bovenop de grasplantjes waardoor een tekort aan licht, lucht en zuurstof ontstaat. Door het gras te verticuteren kamt u de viltlaag tussen de grassprieten weg waardoor het gazon weer kan ademen.

Hoe moet ik gras verticuteren

Er zijn diverse machines van verschillende merken die bij deze klus behulpzaam zijn. Voor een klein gazon geldt dat dit ook met een verticuteerhark kan. Een stappenplan:

Wanneer moet ik gras verticuteren?

Je kunt het beste gras verticuteren als het gras licht vochtig is en kort gemaaid. Een dag van te voren kort afmaaien werkt uitstekend. De volgende ochtend kunt u het verticuteren in de vroege ochtend wanneer de dauw nog in het gazon zit. Let er op dat de messen scherp zijn en dan deze ongeveer een centimeter in de grond snijden.

Hoe ontstaat mosvormingTuinproblemen

Mosvorming ontstaat doordat de zuurtegraad van een grasmat te laag is (dus te zuur). Andere kenmerken van een zuur gazon zijn

Onderhoud gras na het verticuteren

Allereerst is het zaak dat een gazon een goede zuurtegraad heeft. Daarom dient u het in het najaar kalk te strooien om een ideale PH waarde van 5,5 tot 6 te krijgen.

Bemesting gazon na het verticuteren

Na het bekalken van het gazon en het verwijderen van de viltlaag kunt je overgaan tot het bijmesten van het grasveld. In deze toestand kan het gazon de voedingsstoffen optimaal opnemen. In het voorjaar kan organische meststof gegeven worden met voeding voor het gazon en tegen mossen. In het najaar is het van belang dat het gazon mest krijgt waarmee het gazon afgehard wordt en bestand is tegen de winter.

Wil je het verticuteren uit handen geven

Wij verzorgen het verticuteren van je gazon wanneer je dit zelf niet zitten of wanneer je niet weet hoe je er mee om moet gaan. Behalve het verticuteren verzorgen wij de afvoer van het afval en een goede nabehandeling van jouw gazon.

Verticuren uit handen geven?
Ontdek hier hoe wij je verder helpen ..

 

Verticuteren van het gazon

Verwante informatie

Ondersteuning bij het verticuteren van het gazon

Wil je ondersteuning bij het verwijderen van mossen in jouw tuin? Neem dan nu vrijblijvend contact op met ons.

search

Kennis maken

Roel Zuidema is de oprichter van Hoveniersbedrijf Roel Zuidema.

Hovenier Drenthe en Overijssel

Online tuinieren?

Meld je aan voor onze facebookgroep tuindingen, maak tuinvrienden en ontvang handige tips en adviezen.

Online tuinieren

Dit moet je lezen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Onderhoud tuin voorjaar

Tuin voorjaarsklaar? 40 handige tips

buxusrups of buxusmot

Overlast buxusmot in de tuin?