ruim 45 tevreden klanten
Vrijblijvend advies? Bel 0528 354196
Gratis advies aanvragen

Overlast mieren gazon, terras of tuin?

Hebt u last van een mierenplaag op uw gazon, terras of tuin? Hovenier Roel Zuidema zet een aantal praktische bestrijdingstips voor u op een rij.

Mieren in de tuin?

In dit artikel zetten wij uiteen hoe u een mierenplaag in de tuin kunt uitroeien. Wij gaan in de op de volgende punten:

Overlast mieren in de tuin

Waar komen de mieren weg?

Zodra de zon zich in het voorjaar laat zien komen mieren in de tuin tot leven. Ze starten met het bouwen van een mierennest. Mieren zijn altijd op zoek naar voedsel. Ze geven de voorkeur aan zoet voedsel en zijn hier dan ook altijd naar op zoek. Daarom vindt u mierenkolonies vaak in de buurt van huizen wanneer er etensresten achterblijven op bepaalde plaatsen.

Waarom komen ze in huis of tuin?

Op het moment dat het mooie weer zich aandient en de zon schijnt leven mensen met ramen en deuren en open. Ook wordt er veel buiten gegeten. De etensresten en zoetigheid zijn voeding voor de mieren. Zelfs een waterijsje wat lekt op het terras is voer voor de mieren.

Welke schade kunnen mieren aanrichten

Overlast van mieren is een veelvoorkomend probleem in de maanden mei, juni en juli. De volgende problemen kunnen zich voordoen:

 

Mierennest bestrijden in de tuin

Wij lichten deze punten toe:

Bestrijden mierenoverlast

Mierenoverlast is op diverse manieren te bestrijden. Wij zetten voor u een aantal opties op een rij. Hierbij noemen wij een ook een aantal milieuvriendelijke bestrijdingsopties. Want te veel bestrijdingsmiddelen in de tuin is niet goed voor de tuin en ook zeker niet voor kinderen die in de tuin spelen.

Kokend water tegen mierenoverlast

Een beproefde methode om mierenoverlast tegen te gaan is kokend water in het mierennest te gooien. Wanneer u dit een aantal dagen volhoudt zullen de mieren verdwijnen en hiermee samengaand de overlast.

Mieren uitroeien door kruidenplanten

Kruidenplanten houden mieren op afstand. De volgende kruiden houden mieren op afstand:

U kunt enkele potten op strategische punten in de tuin plaatsen.

Azijn om mieren te voorkomen

Besproei de tuin regelmatig met een water-azijn mengsel. Hierbij dient u uit te gaan van een verhouding één deel azijn op twee delen water.

Peper bij de ingang van een mierennest

Strooi wat peper bij de ingangen van een mierennest. Mieren gaan namelijk niet over peper lopen. Zodoende houdt u de mieren in het nest.

Koffiedik strooien

Gooi koffiedik in de tuin op plaatsen waarvan u wilt dat mieren er niet komen. Mieren blijven uit de buurt waardoor u de belangrijke plekken miervrij houdt.

Koper in de tuin

Mieren wandelen niet over koper heen. Het kan dus zeer effectief zijn om een koperen draad te spannen of koperen muntstuk op het looppad te plaatsen.

MierenlokdoosTuinproblemen

Uiteraard kunt u ook kiezen voor de bekende mierenlokdoos. U plaatst de lokdoos in de tuin. De mieren worden naar de doos toegelokt waarna ze doodgaan door giftige lokstof. Als stelregel geldt dat een mierenlokdoos om de 10 m2 geplaatst wordt. Na vier weken dienen de lokdozen vervangen te worden.

Wilt u de mieren liever niet doden?

U kunt er ook voor kiezen om het gehele mierennest uit te graven en te verplaatsen naar een andere plek.

Voorkomen van mierenoverlast

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor overlast van mieren. Met deze tips voorkomt u dat mieren zich in uw omgeving nestelen:

Gerelateerde artikelen

Ondersteuning gewenst?

Wilt u ondersteuning bij het mierenvrij maken van de tuin? Neem dan nu vrijblijvend contact op met Hovenier Roel Zuidema.

search

Kennis maken

Roel Zuidema is de oprichter van Hoveniersbedrijf Roel Zuidema.

Hovenier Drenthe en Overijssel

Online tuinieren?

Meld je aan voor onze facebookgroep tuindingen, maak tuinvrienden en ontvang handige tips en adviezen.

Online tuinieren

Dit moet je lezen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Onderhoud tuin voorjaar

Tuin voorjaarsklaar? 40 handige tips

buxusrups of buxusmot

Overlast buxusmot in de tuin?