ruim 45 tevreden klanten
Vrijblijvend advies? Bel 0528 354196
Gratis advies aanvragen

Overlast door mollen in de tuin | Hoe vang ik een mol

Een mol in de tuin kan grote schade aanrichten door de gangen die ze graven. Hoe vangt u een mol of hoe gaat u de overlast van mollen tegen? Wij zetten tips en informatie op een rijtje.

De schade

Mollen zijn enorme graafmachines die complete gangenstelsels onder de grond graven waardoor ze schade veroorzaken aan het gazon en de bestrating. Het jachtterrein van een mol kan zich uitbreiden tot 500 meter rondom het nest. Veel mensen zien alleen de schade van molshopen die het gazon ontsieren. Maar er is meer schade.

Het leefgebied en eetgewoonte van een mol

Tuinproblemen

Een mol leef van regenwormen. Hij kan maar een paar uur zonder eten. Hij jaagt ’s nachts en overdag. Wanneer er veel regenwormen zijn maakt hij een voorraad aan. Deze kunnen bestaan uit honderden of duizenden regenwormen. Eén mol eet gemiddeld 18-36 kilo voedsel per jaar. Dit vangt hij allemaal in een cirkel van zo’n 500 meter rondom het nest. Drinken doen mollen niet. Regenwormen bestaan namelijk voor 85% uit water.

Welke schade richt een mol aan

Regenwormen zijn nuttig in onze tuin omdat ze het bodemleven actief houden. Ze bewegen zich voort waardoor er kleine kanaaltjes ontstaan die de kwaliteit van de tuin bevordert. Er kan namelijk zuurstof in de bodem komen. Maar ook water kan beter wegzakken. Ook bladeren die in de herfst afvallen zijn schitterende plekken voor regenwormen. De worm leeft hier namelijk van en zet deze afvalstoffen om in humus. U kunt zich voorstellen dat het bodemleven behoorlijk wordt aangetast wanneer een mol 300 wormen per dag verorbert.

Een mol vangen

Er zijn diverse methoden om een mol te vangen. Wij noemen:

Verwante informatie

Ondersteuning bij het bestrijden van mollen

Wilt u ondersteuning bij het bestrijden van mollen in uw tuin? Neem dan nu vrijblijvend contact op met Hovenier Roel Zuidema.  

search

Kennis maken

Roel Zuidema is de oprichter van Hoveniersbedrijf Roel Zuidema.

Hovenier Drenthe en Overijssel

Online tuinieren?

Meld je aan voor onze facebookgroep tuindingen, maak tuinvrienden en ontvang handige tips en adviezen.

Online tuinieren

Dit moet je lezen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Onderhoud tuin voorjaar

Tuin voorjaarsklaar? 40 handige tips

buxusrups of buxusmot

Overlast buxusmot in de tuin?