ruim 45 tevreden klanten
Vrijblijvend advies? Bel 0528 354196
Gratis advies aanvragen

Wortels van boom duwen (sier) bestrating omhoog

Wortels van bomen kunnen er voor zorgen dat de bestrating van uw terras of oprit omhoog komt. Wat kunt u hier aan doen?

Boom naast sierbestrating duwt straat omhoog

Tuinproblemen

Boomwortels onder de bestrating van uw terras, oprit of op het voetgangerspad kunnen tot gevaarlijke situaties leiden. Mensen kunnen hierover struikelen met alle gevolgen van dien. Daarnaast geldt dat de aanblik niet mooier wordt wanneer de bestrating niet egaal oogt.

Waarom groeien wortels onder bestrating

In de bovenste laag van de bodem vindt een boom voedingsstoffen zoals vocht, mineralen en zuurstof. Ook is de bovenlaag vaak warm door de directe zonnestralen die de grond verwarmen.Wortels groeien daar ze deze stoffen weg kunnen halen.

Hoe kunt u wortelgroei van bomen tegengaan?

Het aloude spreekwoord ‘voorkomen is beter dan genezen’ geldt ook voor het tegengaan van de wortelgroei van bomen. Op het moment dat u besluit een nieuwe boom te planten kan de wortelgroei gestimuleerd naar een plek te groeien waar de wortels geen overlast zullen bezorgen.

Voedingsstoffen en wortelgroei van bomen

Wanneer u een boom aan de rand van bestrating plant is het raadzaam aan de andere kant van de boom bodemverbetering aan te brengen. U zult zien dat de wortel dan de andere kant opgroeit. Ook is het verstandig een extra diepe kantopsluiting langs de bestrating te plaatsen. Hierdoor kan de wortel dieper de grond ingroeien waardoor er minder snel sprake is van worteldruk onder de bestrating.

Bestrating en fundering bij worteldruk

Op het moment dat u een terras aanlegt en er een boom naast het terras staat dan dient u bij de aanleg van de bestrating op te letten. Zorg dat u de zwarte grond goed verwijderd en op deze plek straatzand aanbrengt. Wanneer u dit goed verdicht met een goede trilplaat dan krijgen wortels minder de kans de bestrating te vernielen. Simpelweg omdat de voedingsstoffen minimaal zijn en omdat de grond zo is aangetrild dat de nieuwe wortels moeilijk groeien.

Verwante informatie

Voor meer info en vrijblijvend advies kunt u contact met ons opnemen

 

Ontwerp bestrating | Hovenier Roel ZuidemaOnderhoud bestrating | Hovenier Roel ZuidemaAanleg bestrating | Hovenier Roel Zuidema

Ondersteuning van een hovenier

Wilt u ondersteuning bij de aanleg of renovatie van bestrating in uw tuin? Neem dan nu vrijblijvend contact op met Hovenier Roel Zuidema.

search

Kennis maken

Roel Zuidema is de oprichter van Hoveniersbedrijf Roel Zuidema.

Hovenier Drenthe en Overijssel

Online tuinieren?

Meld je aan voor onze facebookgroep tuindingen, maak tuinvrienden en ontvang handige tips en adviezen.

Online tuinieren

Dit moet je lezen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Onderhoud tuin voorjaar

Tuin voorjaarsklaar? 40 handige tips

buxusrups of buxusmot

Overlast buxusmot in de tuin?