ruim 45 tevreden klanten
Vrijblijvend advies? Bel 0528 354196
Gratis advies aanvragen

pergola en klimplantenKlimplanten in de tuin?

Klimmers en slingeraars filteren fijnstof uit de lucht, vormen een rijk leefgebied voor vogels en insecten en het mooiste is: ze doen vrijwel al het klimwerk zelf.
Elke klimplant heeft wel iets aantrekkelijks: een rijke bloei, een mooi blad, opvallende bessen. Voor elke tuin is de klimplant dan ook een verrijking, ook voor de kleine tuin, geveltuinen en balkons.

Soorten klimplanten

Er zijn veel verschillende soorten klimmers. Zoals:

Keuze genoeg.

Groeien en bloeien

In elke tuin is wel zo’n hoekje waar niks wil groeien en bloeien. De kamperfoelie en klimhortensia bloeien niet alleen mooi en geuren lekker, maar vinden het ook nog eens prettig in de schaduw. Zo is er voor elke plek wel een geschikte klimmer te vinden.

Clematis

Kies de juiste grond, behandel de klimmer goed en hij zal zich als vanzelf omhoog werken, naar de zon.
Het leuke van bijvoorbeeld Clematis is, dat je rassen die in verschillende maanden bloemen geven door elkaar kunt laten groeien. Een garantie voor lekker lang genieten. Bovendien groeit deze klimmer vrijwel overal.
Een saaie schuur, muur of schutting? Ook hier verspreidt Clematis moeiteloos haar bloemenweelde. En nee: het is niet nodig om de voet van de plant af te dekken met een dakpan. Zet er liever een plant of struik voor, zodat de Clematis zijn voeten koel houdt. En hou de grond lekker vochtig.

Geurende klimmers

We vinden het heerlijk als rozenzoete en kruidige aroma’s zich verdringen voor onze neusgaten. Er zijn volop plantenrassen die de tuin, het terras en het balkon heerlijk laten ruiken. Akebia, de chocoladeplant, is een klimmer met fijne bloemetjes die heerlijk naar vanille ruiken. Sommige soorten, vooral witbloeiers zoals kamperfoelie en jasmijn, geuren met name ’s avonds en ’s nachts.

AkebiaBlauwe regen

Blauwe regen (Wisteria) verdient veel meer aandacht als geurplant. Als je hem onder en rond een slaapkamerraam laat uitgroeien maakt de subtiele, zoete geur die de slaapkamer indrijft, je heerlijk rozig.

Pergola

Klimplanten doen het vaak bijzonder goed op de pergola.

Meer informatie

Wilt u meer tips over uw tuin? Zie ook onze tuinkalender.

search

Kennis maken

Roel Zuidema is de oprichter van Hoveniersbedrijf Roel Zuidema.

Hovenier Drenthe en Overijssel

Online tuinieren?

Meld je aan voor onze facebookgroep tuindingen, maak tuinvrienden en ontvang handige tips en adviezen.

Online tuinieren

Dit moet je lezen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Onderhoud tuin voorjaar

Tuin voorjaarsklaar? 40 handige tips

buxusrups of buxusmot

Overlast buxusmot in de tuin?