ruim 45 tevreden klanten
Vrijblijvend advies? Bel 0528 354196
Gratis advies aanvragen

Tuinwerkzaamheden in de herfst of het najaar

De herfst is gekomen en de nachten worden geleidelijk langer en kouder. De winter komt er snel aan. Welke tuinwerkzaamheden moet u in de herfst of in het najaar verrichten?

Planten en verplanten

De herfst is een heel goede tijd voor verplanten, want de grond is goed vochtig door de regelmatige neerslag. De grond is nog warm van de zomer en herfst, dus de planten hebben nog genoeg tijd om aan hun nieuwe locatie te wennen en nieuwe wortels te vormen.

Ook nieuwe planten kunnen heel goed in de herfst worden geplant. Dit is de laatste kans voordat de winter intreedt om nog wat kleur in de tuin aan te brengen. Zo is de herfst (vóór de eerste vorst in de grond) de ideale tijd om rozen te planten.

Heggen snoeien

Heggen moeten in de herfst nog eenmaal worden gesnoeid om verrotting als gevolg van vochtafzetting te voorkomen. Snoei loofheggen niet zodanig terug dat er gaten ontstaan, want ze groeien 's winters niet meer dicht en kunnen er dan nogal kaal uitzien. Als er boombladeren op de heg zijn gevallen, moeten die worden verwijderd, anders krijgt de heg onvoldoende frisse lucht en zon en kan deze gaan rotten.

Gazon verzorging

De vochtigheid, lage temperatuur en zwakke zonneschijn 's winters hebben een ongunstige uitwerking op het gazon. Daarom moeten gazons nog een keer goed worden verzorgd en 'verwend' voordat het koude weer begint. Als in de herfst de bladeren vallen, moeten ze regelmatig van het gazon worden verwijderd. Bladeren die op het gazon blijven liggen, houden het licht weg en bevorderen de vorming van droge, bruine plekken en de groei van mos. Maai uw gazon rond begin november voor het laatst. Zorg dat u het gras niet korter maait dan 5 cm, want langer gras kan het karige zonlicht beter benutten. Hiermee bevordert u de weerstand tegen onkruid en mos.

Het is ook raadzaam om een speciale gazonvoeding voor in de herfst toe te voegen. Speciale gazonvoeding voor in de herfst heeft gewoonlijk een laag stikstof- en een hoog kaliumgehalte. Door de grotere hoeveelheid kalium wordt het gras versterkt en de vorstbestendigheid vergroot. Gewone gazonvoeding kan in de herfst beter niet worden gebruikt, want deze heeft een hoog stikstofgehalte waardoor het gras sneller groeit en gevoeliger voor vorst wordt.

De tuinkalender

Wilt u meer tips voor uw tuin voor het gehele jaar? Kijk dan op onze tuinkalender met tal van tips over tuinonderhoud.

search

Kennis maken

Roel Zuidema is de oprichter van Hoveniersbedrijf Roel Zuidema.

Hovenier Drenthe en Overijssel

Online tuinieren?

Meld je aan voor onze facebookgroep tuindingen, maak tuinvrienden en ontvang handige tips en adviezen.

Online tuinieren

Dit moet je lezen

Heb je deze artikelen al gelezen?

Onderhoud tuin voorjaar

Tuin voorjaarsklaar? 40 handige tips

buxusrups of buxusmot

Overlast buxusmot in de tuin?