Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Clematis: Top-10 klimplanten

De clematis heeft een kleurrijk assortiment en toont zich in diverse soorten. De clematis is in drie groepen onder te verdelen afhankelijk van de combinatie van bloeitijd en de wijze waarop de plant gevormd wordt op het hout ten aanzien van het vorige jaar. 

 

Groep 1 Clematis soorten

Deze groep bevat clematissen die vroeg bloeien (April-Mei) ze bloeien op het oude hout wat vorig jaar gesnoeid is. Daarom moet verstandig gekeken worden wat wel en niet gesnoeid kan worden. Bij een verkeerde snoeiwijze kan het zomaar gebeuren dat deze soort dus geen bloemen gaat geven. Oorzaak u heeft de de takken weggesnoeid waar ze het volgende jaar op gaan bloeien.

clematis planten in de tuin tegen een boom of klimrek advies

Groep 2 Clematis soorten

De verschillende Clematis soorten die in deze groep zijn ingedeeld bloeien in mei-juni. De bloei kenmerken worden gevormd op het hout van vorig jaar. Een tweede bloei op de nieuwe scheuten die in het voorjaar zijn gevormd deze bloeironde is iets minder bloemrijk

Groep 3 Clematis soorten

Deze soorten kenmerken zich door de bloeiwijze die (maart-april) gevormd worden op de nieuwe stengels. Doordat de uitlopers bij deze soorten lang kunnen worden is het verstandig vroeg in het voorjaar de clematis planten op een hoogte van 40-60 cm kort te snoeien.

      

Top 10 Clematis soorten

Geen enkele klimplant bloeit zo intensief als een Clematis, en er zijn zoveel variëteiten dat er voor iedereen wel een geschikte soort en kleur te verkrijgen is. Vooral de grootbloemige soorten zijn erg geliefd

Clematissen zijn verkrijgbaar in bladverliezend en groenblijvende soorten. De planten worden gekenmerkt door vier tot acht bloeiende kelkbladeren. Deze klimstruiken bereiken een hoogte van 2 tot 6 meter afhankelijk van het soort:

 • Clematis Comtesse de Bouchad (roze)
   
 • Clematis Jackmanii (donker violet-blauw)
   
 • Clematis Madame Julia Correvon (rood)
   
 • Clematis Forever Friends (wit)
   
 • Clematis Ville de Lyon (rood)
   
 • Clematis Anita  (wit)
   
 • Clematis Arabelle (licht violet-blauw)
   
 • Clematis Bill Mackenzie (geel)
   
 • Clematis Bleu Pirouette (donker violet-blauw)
   
 • Cleamtis Broughton Star (roze)
   

Waar een Clematis aanplanten in de tuin, en in welke grondsoort

De beste standplaats voor een clematis is in de volle zon of lichte schaduw (laat u informeren bij de kweker bij aanschaf). Op deze locatie worden het mooie en gezonde, rijkbloeiende planten. Het is wel van belang dat de voet van de Clematis op een beschutte schaduwrijke plaats moet staan. Vroeger werd dit opgelost door er een dakpan tegen te plaatsen, maar een bladhoudende struik geeft meer karakter aan uw tuin. de grond in de tuin moet lichtvochtig zijn en koel,

Clematis in de tuin


Ziekten en plagen bestrijden

Gelukkig zijn er maar weinig ziekten en plagen die de clematis aantasten, hoewel elke tuinier vreest voor de clematis-verwelkingziekte. Andere problemen zijn die waar ook andere planten last van hebben, bladluizen, witte vlieg, spint en meeldauw. Deze ziekten zijn gemakkelijk te voorkomen of te bestrijden.

Jouw tuin staat bij ons centraal

Hovenier Roel Zuidema kan je bijstaan middels tuinonderhoud op contractbasis maar ook bij incidenteel onderhoud

 

Samen online tuinieren?

Je bent meer dan welkom groep in onze online groep: Tuindingen

 

 

Kom nu bij de club

 

 

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

%calltoaction%

Recente blogberichten

 • Dode merels door merelziekte Usutuvirus

  Dode merels in je tuin? Het Usutu Virus heeft Nederland bereikt met als gevolg dat er duizenden merels sterven. Help jij ons het verspreidingsgebied inzichtelijk te maken door dit bericht te delen?

 • Boterhamzakjes tegen vliegen? (Dit moet je lezen)

  Heb je ook zo'n ongelooflijke hekel aan vliegen in huis? Een boterhamzakje gevuld met water wonderen kan doen. Wij leggen je in dit artikel uit hoe het werkt .. Lees rustig mee!

 • Pas op giftige planten soorten in de tuin

  Pas op met giftige planten in jouw tuin. Wij vertellen je alles over het aanraken, plukken, opeten, contact met de huid en mogelijke gevaarlijke situaties.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | website bouw dotsolutions
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter