Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Onderhoud beplanting in bloembak of plantenbak

De planten in jouw bloembakken of plantenbak hebben de juiste voeding nodig. Goed onderhoud van jouw beplanting in de bloembak zorgt voor een eyecatcher in de tuin, op jouw tuinterras, balkon, dakterras of oprit.

Potgrond

Er zijn veel soorten potgrond die niet allemaal zomaar geschikt zijn voor alle planten. Zo zijn er onder andere bollengrond, cactusgrond, heidepotgrond, orchideeëngrond en vijvergrond. De verschillen in potgrond zitten vooral in de mate van doorlatendheid/ vochtvasthoudendheid en de zuurtegraad. De twee belangrijkste soorten potgrond zijn potgrond met of zonder leem.

Potgrond met of zonder leem

Voor langdurig gebruik is potgrond met leem te verkiezen boven de potgrond zonder leem omdat dit type potgrond minder snel uitdroogt/meer water opneemt en minder snel verarmd. Het nadeel van deze potgrond is de hogere prijs. Om snelle uitdroging tegen te gaan kunnen silicagelkorrels door de potgrond worden gemengd. Langzaam werkende mest kan worden gebruikt om de voedingswaarde op peil te brengen en (zonder veel inspanning) te houden.

Eventueel kan de samenstelling van potgrond zelf worden gewijzigd wanneer een plant dit vereist. Bij rotsplanten, cactussen en dergelijke zal de grond bijvoorbeeld goed doorlatend moeten worden gemaakt waarvoor onder andere scherp zand en grit kan worden gebruikt.

onderhoud beplanting

Water geven

Omdat plantenbakken en vooral hangmanden/bakken/potten snel uitdrogen is het prettig de watervoorziening goed te hebben geregeld. Welke watergeefmethode voor je het beste werkt hangt af van jouw tuin en eigen voorkeur. Veel mensen gebruiken gewoon een gieter. Het voordeel van de gieter is dat eenvoudig regenwater uit de regenton kan worden gebruikt wat vooral voor zuur minnende planten is aan te bevelen.

onderhoud planten plantenbakken

Slangenwagen of slanghaspel

Een andere populaire methode is het gebruik van een slangenwagen of slanghaspel eventueel in combinatie met een spuitlans om hoog staande/hangende plantenbakken te bereiken. Het water geven kan ook deels of helemaal worden geautomatiseerd door gebruik te maken van capillaire matten of een irrigatiesysteem/druppelsysteem aan te leggen. Voordat er water wordt toegevoegd is het goed even met de vinger te voelen of de grond onder de oppervlakte ook droog aanvoelt, dit is namelijk niet altijd het geval.

Lees meer over het onderhoud van beplanting

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | Website door Webba
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter