Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Moet ik planten en struiken bemesten in de herfst of winter

Is het raadzaam om in het najaar of de herfst jouw tuin te bemesten? Hovenier Roel Zuidema zet een aantal aandachtspunten voor op een rij.

Voedingsstoffen

Wanneer er in een tuin nog voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn hoeft er niet bemest te worden. De belangrijkste bestanddelen in mest zijn stikstof (N), Fosfor (P) en Kalium (K).

Kalium

Kalium is een belangrijke voedingsstof voor de planten die de wintervorst moeten doorstaan. Dit werkt in de winter als een ‘antivries’. Wanneer het water in een plant bevriest voorkomt kalium dat celwanden scheuren en een plant kapot gaat.

Kaliummest

Vaak wordt kaliummest aanbevolen in de herfst. Dit is echter alleen aan te raden wanneer je een bodemtest hebt gedaan waaruit blijkt dat de grond een gebrek aan kalium heeft. Planten kunnen namelijk na een lange droogteperiode gebreken gaan vertonen, ook al zit er in de grond voldoende kalium. Dit is ook de reden waarom wintergroene planten in de winter water moeten hebben. Zo kunnen ze in de winter de voedingsstoffen beter opnemen.

Bemesten met stikstof

Let ook op met het bemesten met stikstof in het najaar. Dit kan schade veroorzaken aan de planten. Stikstof is vooral belangrijk voor de groei van planten. In het najaar groeien de planten niet. Het kan er toe leiden dat een plant nog groeit en vervolgens ‘zwak’ de winter ingaat.

Juiste meststoffen

Bemesten van de tuin kan in het najaar. Neem bovenstaande zaken wel in ogenschouw en laat je waar nodig adviseren. Organische meststoffen hebben als grote voordeel dat de plant voedingsstoffen geleidelijk binnen krijgt.

In onze tuinvraagbaak vind je tal van tips over het onderhoud van jouw tuin.

Vragen?

Heb je vragen over het dit artikel? Wil jij jouw mening met ons delen? Wij hebben de facebookgroep tuindingen opgericht. Discusseer met ons mee op Facebook.

 

Ja, ik wil mij aansluiten bij de groep tuindingen

Toegang tuindingen

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op ..

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | website bouw dotsolutions
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter