Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Hoe bewaar je kleur in je tuin in de herfst: top 10 herfstplanten.

Wat betreft het aanzicht van de natuur is de herfst dit jaar vroeg ingevallen. Vorige week was het nog extreem mooi weer met zomerse temperaturen maar de periode daaraan voorafgaand was het koud. Dit ging gepaard met flinke regenbuien. Door de kou in  de afgelopen periode is er heel vroeg verkleuring van blad te zien. Planten, bomen en struiken reageren hierop. Het is een optelsom van factoren. (–minder zon uren – koudere nachten)

Let er maar eens op, juist die bomen en struiken die op wat donkere plaatsen staan verkleuren het eerst. Ze hebben niet genoeg licht meer om  voedsel te produceren via de bladeren. Met andere woorden het kost meer energie om het blad in stand te houden dan dat het energie teruggeeft.

boom

*Platanen verliezen dit jaar al  vroeg hun bladeren, door de natte en koude periode, dit is iets anders dan verkleuren.  Berken zijn dan de eerste bomen waarvan de bladeren naar geel kleuren

Een tuin is het hele jaar denken in beelden

In veel tuinen zijn in de herfstperiode geen bloeiende planten meer te vinden terwijl er genoeg planten te vinden zijn die volledig tot hun recht komen in de herfst. Planten die in de herfst bloeien hebben mooie warme kleuren. Dit levert een schitterende combinatie op met het warme zonlicht dat in de herfst veel meer geel en rood bevat.

De tuin in het najaar kan een prachtige tuin zijn. Denk maar eens aan gekleurde bladeren van bomen, een grote groep herfstasters in combinatie met hemelsleutel, herfstanemonen in wit, roze en paars. En op de terrastafel een prachtige bolchrysant. Iedereen kent ze wel, maar waarom staan ze er nog niet.

Ik heb voor jou een top-10 samengesteld met daarin tien schitterende en kleurrijke planten.

1. Herfstaster

De herfstaster kan tegen volle zon maar heeft een voorkeur voor een plaats waar wat schaduw te vinden is. Herfstasters vragen geen groene vingers.

Herfstaster: inspiratie herfstplanten

* In het voorjaar moet je de uitgebloeide stengels wegnemen. Kale plekken kan je opvullen door ze met een schop uit de grond te lichten en de plant te scheuren. plaats ze daar waar ruimte is ontstaan.  Zo heb je in het najaar weer volop nieuwe herfstaster.

2. Herfstanemonen

De herfstanemoon is verkrijgbaar in roze, wit en  paarse bloeikleuren. Deze plant bloeit van juli tot laat in de herfst. Het zijn makkelijke planten die prima in de halfschaduw of schaduw kunnen groeien, de grond moet wel humusrijk zijn en niet al te droog.

Je kan mooie plantcombinaties maken:

  • vooraan: siergrassen, hosta, varens,
  • op de achtergrond: de warme verkleuring van de euonymus alatus (kardinaalshoed)  of tegen een muur met daartegen de Engelmanii (wilde wingerd)

herfstanemoon

* Herfstanemonen blijven bloeien. Hiermee behoort deze plant tot de allermooiste herfstbloeiende vaste planten

3. Geranium Rozanne

Een bloeiende bodembedekker is de Geranium Rozanne. De bloei stopt pas als de eerste nachtvorst zich aandient. Een blauwe parel met fijn blad met als bijkomend voordeel dat het een border vrijhoudt van onkruid. De plant gedijt op redelijke grond. De Geranium Rozanne wordt niet aangevallen door slakken.

Geranium rozanne

* De geranium als vaste planten soort moet je niet verwarren met de kamer- of balkongeraniums. De beste standplaats is een open border met wilde planten karakter.

4. Gele zonnehoed (Rudbeckia)

De Rudbeckia (gele zonnehoed) is een betrouwbare vaste plant: of je nu een humusrijke of een kleigrond in je tuin hebt, ze bloeien van de zomer tot aan de late herfst. Hierom is de  Rudbeckia de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de favorieten. Ze zijn te krijgen in hoge en lage soorten, in verschillende kleuren als

  • geel
  • zand
  • oranje
  • rood-bruin
  • bi-color

Rudbeckias zijn makkelijk te vermeerderen door te scheuren. Plant ze op een afstand van 25 cm om een goede sluiting tijdens de bloei te krijgen. Zolang je de uitgebloeide bloemen wegknipt blijft de plant tot laat in oktober doorbloeien

Gele zonnehoed

De rudbeckia plant is een goede leverancier van nectar, stuifmeel voor bijen, hommels, en vlinder

5. IJzerhard (Verbena Bonariensis)

Dit is een zwerver in de border. Het is een feest om te zien hoeveel vlinders op de piepkleine paars/lila bloemetjes afkomen. De Verbena kan eigenlijk overal bij geplaatst worden. Houd wel een beetje rekening met de hoogte. IJzerhard kan de winter overleven maar soms verdwijnen ze. Geen paniek ze zaaien zich vanzelf uit om in het voorjaar met frisse nieuwe exemplaren te starten op de meest onmogelijke plekken

ijzerhard

* IJzerhard is een stevig vertakte vaste plant die zeer langdurig bloeit, van oudsher worden er geneeskrachtige eigenschappen aan de plant toegedacht

6. Lampenpoetsergras 'Hameln'

Een sieraad voor elke tuin, De pluimvormige/borstelige bruinzwarte bloempluimen die sierlijk overhangen geven een decoratief en speels karakter. Het is een van de meest toegepaste siergrassen in tuinen. In de herfst verkleurt ze naar goudgeel en als de herfstzon door de bloeiaren schijnt vlammen ze in dat lage licht ragfijn op, een adembenemend gezicht! Ze verdrogen vervolgens en blijven de hele winter aan de plant. Snoei ze niet af, geniet er maar van als de vorst er een glinsterend laagje rijp op heeft afgezet.

* Wanneer je de plant ziet met zijn mooie donkere aren spreken deze namen voor zich. De gebogen en opgaande lijnen van deze grassoort zijn zowel in de zomer als in het najaar en winter aantrekkelijk om te zien

hameln

plant

* De gebogen en opgaande lijnen van deze grassoort zijn zowel in de zomer als in het najaar en winter aantrekkelijk om te zien.

7. Viburnum

De Viburnum is een fantastische bloeier. De knoppen worden in het najaar gevormd en zijn wit/roze van kleur. De knoppen sieren de heester in de winter, om vervolgens als in januari met massa’s roze/witte bloemen tevoorschijn te komen. Deze blijven tot mei doorbloeien. Deze struik zorgt voor een kleurrijk contrast in de winterperiode. Het is een ontzettend makkelijke plant. De bloemen verspreiden een heerlijk zoete geur, die van ver te ruiken is.

viburnum

* De viburnum is ook geschikt om als haag aan te planten of in een grote pot.

8. Helleborus

De Helleborus Niger of Kerstroos is een spotlight als je tuin in een diepe winterslaap verkeert. Deze vast plant straalt en is een heuse traktatie voor je tuin in de maanden december t/m maart. Als de bloemen (variërend van groen naar wit en roze naar paarse tinten) zichtbaar worden kun je wat van het blad wegknippen, zodat de bloemen beter tot hun recht komen. Eind mei kunnen de bloemen verwijderd worden, je bevordert hiermee de bloei van komend jaar.

* Helleborus orientalis is ongelooflijk populair hij bloeit in de kleuren wit, witroze, roze

Helleborus

* De Helleborus orientalis-hybride is ongelooflijk populair. Hij bloeit in de kleuren wit, wit-roze, roze, wijnrood, paars, abrikoos, en geel

9. Zilverkaars (Cimicufuga)

De Zilverkaars of (Cimicifuga) is een kleurrijke herfstbloeier, een langlevende plant die heel laat in bloei komt. Niet alleen de wit/roze aren zijn mooi, ook het chocoladebruinkleurig blad is decoratief. Ze voelen zich het beste in een frisse, humusrijke bodem. De bloemen hebben een zeer eigen geur. Gezien de hoogte zijn het achtergrond planten voor een half beschaduwde border.

zilverkaars

* Zilverkaars 'Atropurpurea': Deze rijk bloeiende vaste plant  met witte bloemen aan opstaande stengels bloeit in sept-okt. De geveerde bladeren zijn prachtig purper van kleur.

Wilde Wingerd

De Wilde Wingerd heeft ongetwijfeld de mooiste herfstverkleuringen. Hoe meer meer zon er is, hoe roder het blad. Het is een prachtige inheemse klimplant waarmee je saaie muren omtovert in een schitterend kleurenpalet waar de vogels op hun beurt weer graag hun nesten bouwen. Gevelbegroeiing staat in de belangstelling  Groene gevels zorgen ervoor dat ze minder opwarmen en ook minder warmte verliezen

Wilde Wingerd

 

* Gevelbegroeiing schermt de gevel af tegen directe zon. Hierdoor warmt de gevel minder op, absorbeert minder warmte en straalt ’s nachts minder warmte af. In de schaduw kunnen deze klimplanten ook voor Pergolas gebruikt worden

Vertel ...

Heb je voldoende inspiratie opgedaan voor jouw herfsttuin? Wat ga jij veranderen om ook meer kleur in je tuin te krijgen.

Doe je met ons mee?

Wij zijn benieuwd wat jouw favoriete herfstplanten, bomen en heesters zijn?

Discusseer mee?

Laat ons weten wat jij er van vindt? Wij hebben de een groen platform opgericht, Wij kijken er naar uit je te ontmoeten!

 

Ja, ik wil mij aansluiten bij de groep tuindingen

Toegang tuindingen

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op ..

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | Website door Webba
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter