Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Aandachtspunten bestelling, aanleg en schoonmaak sierbestrating

Welke aandachtspunten dien je in ogenschouw te nemen bij de bestelling, de aanleg en de schoonmaak van sierbestrating?

Voldoende bestrating bestellen

Zorg dat je een goede berekening maakt van wat er geleverd moet worden. Houd hierbij rekening met de knip- en zaagverliezen die zich in het aanlegproces voordoen. Bij te weinig bestrating kun je altijd bijbestellen. Dit kan als nadeel hebben dat de nieuw bestelde bestrating uit een ander productieproces komt waardoor verschil in kleur of structuur kan ontstaan.

Zelf een terras aanleggen?

Wanneer je zelf een terras, oprit of verhoogde border aanlegt van stapelblokken dien Je een aantal zaken mee te nemen in jouw overweging:

 • Goede oriëntatie via internet zorgt ervoor dat Je de mogelijkheden leert kennen. Je vindt een ruim assortiment aan steensoorten en maten passend in tal van stijlen tuinen
 • Het online bestellen van stenen via het internet raden wij in principe af. De afbeeldingen in tijdschriften en op het internet zijn vaak bewerkt met photoshop programma’s waardoor de kleurechtheid anders uit kan pakken
 • Ga samen met de hovenier of de straatmaker op bezoek bij een showtuin om de steen in reallife te bekijken. Veel showtuinen hebben voorbeeldtuinen aangelegd om inspiratie op te doen
 • Tijdens de wandeling langs de voorbeeldtuinen kan de hovenier je voorzien van deskundig advies over het type steen, het verschil tussen keramische tegels en betontegels of het aanleggen van een tuin met gebakken klinkers.

aanleg, bestelling sierbestrating

Steen als proefmonster laten zien

Je wilt natuurlijk thuis laten zien welk type en kleur steen je hebt gekozen voor de aanleg van de oprit of het terras. Benoem hierbij altijd dat de werkelijk geleverde producten iets anders uit kunnen vallen dan het monster wat je hebt meegekregen.

Levering van de producten

Op het moment dat de stenen zijn besteld worden deze bij je thuis geleverd. Om dit gestructureerd te laten verlopen zijn een aantal zaken van belang:

 • Stenen worden met een vrachtwagen bij jouw thuis afgeleverd. Zorg dat je een plek vrijgemaakt hebt om de afgeleverde producten kwijt te kunnen
 • Pakketten met stenen moeten op een vlakke ondervloer afgeleverd kunnen worden. Ook moet er voldoende ruimte zijn zodat de pakketten naast elkaar geplaatst kunnen worden. Zo voorkom je beschadigingen aan de producten.
 • De verpakking moet zo lang als mogelijk om de stenen blijven zitten. Vroegtijdig verwijderen van de plastic hoezen kan leiden tot het ontstaan van kalkuitbloei of kleurverschillen.

Stenen bestellen voor aanleg bestrating

Wat is kalkuitbloei?

Kalkuitbloei komt voor op cementgebonden materialen. Onder bepaalde klimatologische omstandigheden treedt witte uitslag op. Cement vormt een chemische reactie met water waardoor vrije kalk wordt gevormd die zich tegen het oppervlak afzet. Dit heeft overigens geen negatieve gevolgen voor de kwaliteit van stenen of tegels. Na verloop van tijd verdwijnt de uitslag weer. Ondanks controles in het productieproces kan kalkuitbloei niet altijd voorkomen worden.

De voorbereiding voor het leggen van bestrating

Voor mooi straatwerk kun je terecht bij een erkend vakman. Een goede schets of een goed tuinontwerp zorgt dat je goed voorbereid in gesprek kunt en de juiste materialen kunt bestellen. Vergeet niet elementen als deuren, trappen en waterafvoer mee te nemen in het ontwerp.

Voorbereiding van het grondwerk

Het zandbed voor de bestrating heeft als basis een stevig zandbed. Afhankelijk van de grondsoort in uw tuin en het gebruik moet er zwarte grond worden afgegraven om een goede fundering te vormen. Als stelregel kunnen we nemen dat het zandbed minimaal 20 a 30 centimeter dik moet zijn. Bij zwaardere belasting (oprit) kunt u onder de laag straatzand een laag van 10 centimeter met gebroken puin aanbrengen. Houd bij het uitgraven rekening met de dikte van de steen.

Aanvullen met straatzand

Op het moment dat er voldoende zwarte grond is afgevoerd zal het opgevuld moeten worden met straatzand. Dit doe je in lagen. Laag voor laag wordt het straatzand aangebracht. Dit dien je ook tussentijds te verdichten met een trilplaat om verzakkingen te voorkomen.

Bepalen van de waterafvoer bij bestrating (afschot)

Bij het bepalen van de waterafvoer (ook afschot genoemd) dien je rekening te houden met een afschot van 1 centimeter per strekkende meter. Daarnaast worden de opsluitbanden ongeveer 1 centimeter lager geplaatst dan de bestrating.

hemelwaterafvoer en bestrating

Egaliseren van het zand

Na het plaatsen kan het zand geëgaliseerd worden. Dit kan met een waterpas of een recht plank. Je moet constant de juiste hoogtes bepalen om wateroverlast te voorkomen

Leggen van de bestrating

Nu het zandbed egaal is gemaakt kunnen de stenen uit de verpakking gehaald worden. Bij het leggen van de bestrating is het belangrijk dat:

 • De eerste tegel altijd tegen een vaste rechte kant wordt gelegd. Dit punt dient haaks te zijn. Je kunt kiezen voor verschillende legverbanden die extra stevigheid en uitstraling geven
 • Wanneer je niet uitkomt met leggen kan de steen op maat geknipt worden met een diamantslijper of een stenen knipper. De diamantslijper geniet de voorkeur omdat dit een mooie strakke afwerking oplevert

diamantslijper bestrating

De afwerking van de bestrating

 • Veeg het straatzand in de voegen zodat alle kieren gevuld zijn. Dit geldt ook zeker voor de randen en de op maat gezaagde stenen.
 • Veeg vervolgens het overgebleven zand er af.
 • Tril vervolgens de bestrating met een geschikte trilpraat. Hierbij werkt u van de rand naar het midden. Door het trillen worden de kieren tussen de stenen weer zichtbaar. Deze kunnen aangevuld worden met straatzand, voegmortel, brekerzand of zilverzand.
 • Laat je goed adviseren over de verschillende afwerkingsproducten. De keuze van afwerking is namelijk niet gelijk.

Schoonmaken en onderhouden van bestrating

Bij het schoonmaken van bestrating dien je rekening te houden met de volgende voorwaarden:

 • De reiniging van bestrating kan worden uitgevoerd met schoon water en zachte groene zeep.
 • Het is af te raden synthetische reinigingsmiddelen te gebruiken omdat de bestrating dan schade oploopt.
 • Zorg bij het schoonmaken voor een goede doorluchting van de tegels. Doe je dit niet dat bestaat de kans dat er aftekeningen ontstaan (van bijvoorbeeld bloembakken
 • Bestrating reinigen met een hogedrukreiniger geeft schade aan de toplaag. Deze laag wordt poreus. Hierdoor wordt het een tweede keer moeilijker om schoon te maken. Ook heeft groene aanslag makkelijker de kans om zich aan de steen te hechten

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | website bouw dotsolutions
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter