Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Aanleg tuin in nieuwbouwwijk

Hovenier Roel Zuidema ondersteunt je bij de aanleg van jouw tuin bij woningen in nieuwbouwwijken. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

Een tuin bij jouw nieuwe huis

Na het inrichten van de woning kan gestart worden met de tuin. Voor een passende tuin dien je een aantal keuzes te maken met betrekking tot beplanting, bestrating, overkapping, het terras of een nieuwe oprit.

Aanleg tuin bij nieuwbouw woningen

Met welke zaken dien je rekening te houden bij de aanleg van een nieuwbouw tuin. Bij de aanleg van een nieuwe is het een voordeel dat de tuin kaal wordt opgeleverd. Je hoeft dus tuinonderdelen te verwijderen van de vorige bewoner.

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Stappenplan voor tuinaanleg

Hovenier Roel Zuidema begeleid je op een aantal punten door het proces wat komt kijken bij de aanleg van een tuin.

Tips aanleg tuin bij nieuwbouwwoning

Voordat je enthousiast aan de slag met jouw tuin willen wij je graag adviseren. Wij hebben een stappenplan opgezet wat je stapsgewijs kunt doorlopen om de tuin te ontwerpen waar je jarenlang van kunt genieten. Belangrijke vragen vooraf zijn:

 • Wat voor type tuinier ben ik?
 • Wat voor type tuin geniet jouw voorkeur
 • Kies je voor een tuin met een groot gazon
 • Wil je een vijver in de tuin
 • Kies je voor een mooi, groot terras?
 • Wil je droog zitten en kies je voor een overkapping

Al deze zaken kunnen gerealiseerd worden met een goed plan van aanpak.

Tuinaanleg tip 1: de basis

Tijdens de bouw van woningen wordt vaak geen rekening gehouden met de aanleg van de tuin. Aannemers rijden met zware machines over de tuingrond waardoor de grond dichtslaat. Dit gaat ten koste van de kwaliteit van de zwarte grond en daarmee ook van het functioneren als voedingsbodem voor planten, bomen en stroken. Wij adviseren om waar nodig teelaarde aan te brengen.

Herbestarting oprit, terras of tuin

Tuinaanleg tip 2: Ontwerpen tuin

Een tuin laten ontwerpen. Een ontwerp op papier helpt om een beeld te krijgen van jouw nieuwe tuin. Tegenwoordig is er ook de mogelijkheid om 3D ontwerpen te laten maken waardoor de beeldvorming nog meer gaat leven! Het brainstormen over de nieuwe tuin is vaak een leuk onderdeel van het gehele tuinproces.

Ga naar ontwerp tuin

Tuinaanleg tip 3: Ligging van de tuin

De basisindeling van de tuin en de keuzes die hierbij horen hangen af van de ligging van de tuin. De inrichting van de tuin kan afgestemd worden op een tuin op het noorden, zuiden, westen of oosten. Een terras aanleggen op een plek waar de zon niet komt of een plantenborder inrichten in de volle zon gaat natuurlijk niet werken. Door rekening te houden met de ligging van de tuin kunnen jouw tuinwensen op maat ingevuld worden.

Tuinaanleg tip 4: aanleg drainage en hemelwaterafvoer

Bij de voorbereiding van het bouwrijp maken van grond bij nieuwbouwwijken zien we regelmatig dat de bouwer van het project gehele bouwkavels voorzien van drainageleidingen. Zo wil men het waterniveau bij meerdere woningen kunnen handhaven. Vaak gaat dit om één leiding in de voortuin en één in de achtertuin.

Vaak wordt er geen rekening gehouden met de verschillen in waterhuishouding tussen verschillende woningen. Wij adviseren daarom om in ogenschouw te nemen of het niet verstandig is een extra drainageleiding in de tuin aan te laten leggen. Deze kan aangesloten worden om hoofdafvoer. Bij natte tuinen kan ook drainagegrind geplaatst worden voor een betere waterafvoer.

Hemelwaterafvoer aanleggen

In het nieuwe tuinplan is wellicht gekozen voor een overkapping, tuinhuis of een andere bouwwerk waarbij het hemelwater zelf opgevangen wordt. Dit water dient afgevoerd te worden. Bij de aanleg van drainage kan gekozen worden voor een zelf gegraven sleuf. Hier wordt middels een PVC leiding het water afgevoerd. Het is belangrijk dat de hemelwaterafvoer diep genoeg is ingegraven (vorstvrij 60 centimeter). Ook leidingen naar waterafvoerputjes onder het buitenkraantje kunnen vast aangelegd worden.

sierbestrating aanleggen: drenthe en overijssel

Tuinaanleg tip 5: aanleg sierbestrating

De verharding rondom een woning kan bestaan uit het terras, tuinpaden of een oprit. Een tuinterras wordt doorgaans minder belast dan een oprit waar een auto van pakweg 800 kilo geparkeerd wordt. De ondergrond van de bestrating moet hierop aangepast worden. De fundering voor bestrating kan een zandbed zijn van 15 tot 30 centimeter.

Bij natte veengrond adviseren wij de fundering te verstevigen met gebroken puin om verzakkingen te voorkomen. Voor de aanleg van de nieuwe bestrating adviseert Hovenier Roel Zuidema je waar nodig zodat er gegarandeerd sprake is van een geslaagd project.

 

Siergrind in de tuin

Aanleg sierbestrating en bestrating oprit in nieuwbouwwijk

Fundering aanleg oprit bij de woning

De oprit wordt dagelijks belast door een auto van gemiddeld 800 kilo. Bij de aanleg dient hier rekening mee gehouden te worden. Dit kan door een stevig zandbed aan te brengen (zo’n 30 cm dik). Als van het straatzand kan gebroken puin aangebracht worden om verzakkingen te voorkomen. Het straatzand wordt in lagen aangebracht. De lagen worden aangestampt met een trilplaat om de stevigheid te garanderen.

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Opsluitbanden, stevigheid en legpatronen op de oprit

De rijrichting van de oprit kan gevolgen hebben voor de bestrating. Straatstenen kunnen door de druk van de banden weggedrukt worden waardoor kieren ontstaan. De bestrating kan opgesloten worden met opsluitbanden.

Dit is een betonnen element wat naast het straatwerk wordt ingegraven. Zodoende blijven de straatstenen op de plaats. Bij de aanleg worden opsluitbanden een centimeter onder het straatwerk geplaatst worden zodat ze aan het zicht worden onttrokken.

Juiste bestrating voor een oprit

Voor de aanleg van een oprit raden wij stenen aan met een minimale dikte van 6 centimeter. Zo voorkomt je dat de stenen verzakken wanneer er een voertuig over heen rijdt. Soorten bestrating voor een oprit zijn waalformaat, dikformaat en BKK Klinkers. De service van Hovenier Roel Zuidema gaat verder dan stenen uitzoeken in een catalogus.

Wij gaan samen met jou op stap naar de leverancier. Onder het genot van een kopje koffie of thee kun je tal van voorbeelden bekijken. Hierbij voorzien wij je van passend advies. Het grote voordeel is dat je zelf kunt ervaren waardoor jouw nieuwe tuin en oprit meer gaan leven.

aanleg sierbestrating: onkruidarme bestrating

Zandbed egaliseren bij nieuwe bestrating

Na de keuze voor de bestrating starten we met het egaliseren van het zandbed. De hoogte (bovenkant van de steen) moet bepaald worden ten opzichte van de garagedeur, voordeur, aansluiting op de border of andere belangrijke elementen. Vervolgens moet er een manier gevonden worden om het regenwater weg te laten lopen.

Een analyse moet duidelijk maken waar het regenwater heenloopt. Vaak wordt er een aansluiting gezocht met de openbare weg zodat het water hier heen kan lopen. De verschillende hoogtes worden met een laser waterpas nauwkeurig uitgevoerd. Door een steen te plaatsen op de oprit kan bekeken worden of er voldoende zand is aangebracht op diverse punten. Als de hoogte correct bepaald is wordt de zandbaan voor de laatste maal aangetrild met een trilmachine. Als laatste wordt met een rechte lat het zandbed definitief gelegd.

Leggen van de sierbestrating op de oprit

Bij de bestrating van de oprit werken wij doorgaans van de stoep naar het huis toe. Dit heeft als voordeel dat het geëgaliseerde zandbed niet beschadigd wordt. Tot aan het huis toe worden alle stenen gelegd. Daarna worden met een diamantzaag of stenenknipper stenen op maat gezaagd. Deze worden geplaatst op die plekken waar geen hele stenen passen.

Bestrating en herbestrating tuin

Afwerken bestrating

De randen langs de woning worden op maat gezaagd met de diamantslijper of stenenknipper. Verder wordt er aandacht geschonken aan het plaatsen van betonpoeren en straatverlichting.

Invegen en aantrillen sierbestrating

Op het moment dat alle stenen gelegd zijn kan de bestrating ingeveegd worden. Het zand wat blijft liggen wordt van de bestrating afgeveegd. Vervolgens wordt de bestrating nogmaals afgetrild. Hierdoor ontstaan nieuwe kieren tussen de bestrating. Hier kan het resterende straatzand voor gebruikt worden.

Nadat je het voor de laatste maal ingeveegd hebt laat je het een week rusten. In deze week ga je regelmatig met een zachte bezem over de oprit zodat naden en kieren goed opgevuld worden. Op deze manier zul je sneller en langer genieten van een stevig aangevulde oprit.

Tuinaanleg tip 6: tuinhuis of overkapping plaatsen

Bij het online bestellen van een blokhut of terras dient je kritisch te kijken naar de producten die geleverd worden. Het is belangrijk om te onderzoeken of er sprake is van een all-in prijs. (Zijn de wanden ook bij de prijs inbegrepen?) Ook dientje te kijken naar de dikte en de kwaliteit van het materiaal.

Een goede fundering is essentieel bij het plaatsen van een overkapping. Dit kan door het plaatsen van betonbanden. Om verzakkingen te voorkomen is het van belang vooraf de draagkracht van de grond te bepalen. Bij grotere bouwwerken (zoals blokhutten of tuinhuisjes) zijn betonpoeren een oplossing om het dragende vermogen te vergroten.

Blokhut in de tuin

Tuinaanleg tip 7: Erfafscheiding laten plaatsen

De erfgrens tussen jouw woning en de woning van de buren kan op diverse manier aangekleed worden:

 • Schutting
 • Groenblijvende haag
 • Gaaspanelen plaatsen waar klimplanten tegen aangroeien
 • Schanskorf gevuld met natuurstenen

Schanskorf met natuursteen in de tuin

Elke tuin vraagt om een andere tuinafscheiding. Na het plaatsen van de erfafscheiding moet je niet het gevoel hebben dat je in een burcht bent beland. De juiste omheining is medebepalend voor de sfeer in de tuin. Er is ook altijd de mogelijkheid om in samenspraak met de buren een erfafscheiding te plaatsen. Dit drukt de kosten voor beide partijen.

Tuinaanleg tip 8: Terras in de tuin

Voor de aanleg van het terras dient ook een goed zandbed aangelegd worden. Hier geldt uiteraard een andere zwaartenorm dan voor de aanleg van een oprit. Een terras kan aangelegd worden met:

 • Keramische tegels
 • Betontegels
 • Waaltjes betonklinkers

Hovenier Roel Zuidema begeleidt je bij het uitzoeken van de juiste steensoort. Wij nodigen je uit om 12 ingerichte showtuinen te bezoeken op het terrein van onze vaste leverancier. Hier kun je ter plekke bepalen hoe stenen verwerkt worden en wat het verschil is tussen de diverse stenen. Stenen op een foto in een catalogus blijken in echt er toch anders uit te zien. Daarom raden wij een ieder aan vooral te gaan ervaren hoe het terras er uit moet gaan zien.

aanleg en onderhoud tuinterras

Tuinaanleg tip 9: Verlichting en lichtplan tuin

Om ’s avonds en in de wintermaanden ook te kunnen genieten van de aangelegde tuin is de verlichting een belangrijk aspect. In een verlichtingsplan wordt bepaald welke verlichting je in de tuin wilt hebben. Door dit vooraf te bepalen kan bij het ontwerp van de tuinen ingetekend worden waar grondkabels geplaatst moet worden. Elementen in de tuin zoals de tuintrap, het terras, bomen of andere elementen kunnen verlicht worden om de sfeer in de tuin te verbeteren

aanleg tuinverlichting

Tuinaanleg tip 10: Border in de tuin

Wellicht wil je een (verhoogde) border in de tuin laten aanleggen. Belangrijke aspecten hier zijn:

De juiste beplanting vinden

 • Ligging van de tuin:
  de ligging van de tuin ten opzichte van de zon is niet te veranderen. Het is echter wel mogelijk om het ontwerp van de border hierop aan te passen. Schaduw en lichteffecten spelen een belangrijke rol bij de inrichting
 • Grondsoort in de tuin:
  In Nederland kennen we de grondsoorten: leemgrond, kleigrond, zandgrond, veengrond en loss
 • Wensenlijst beplantingsplan:
  Met een goed aangelegde border kunt je genieten van verschillen bloeikleuren of bladkleuren. In een beplantingsplan wordt een combinatie gezocht tussen vaste planten, heesters en siergrassen. Door variatie aan te brengen kunt je het hele jaar genieten van jouw beplanting. Dit kan door verschillende bloeitijden en kleurstelling. Vaste planten verdwijnen in de winter onder de grond. Winterbloeiers nemen het dan over. Herfstkleuren doen je tuin stralen. Zomerbloeiers zorgen dat bijen en vlinders de tuin doen opleven.
 • Vorm, inrichting en structuur:
  Een landelijke of moderne uitstraling? Een Japanse tuin? Bladhoudende planten, vaste planten en hoog/laag effecten zijn allemaal van invloed op de sfeer en de diepte van de tuin.

Wij geven je de mogelijkheid om samen met ons een bezoek te brengen aan onze vaste leverancier. Hierbij zullen wij je voorzien van deskundig advies.

Ga naar aanleg border

Tuinonderhoud nieuwbouwwoning

Een tuin goed begeleiden is van belang om een mooie tuin te creeren. Plantvakken moeten vlot dichtgroeien. Planten moet voldoende water en voedingsstoffen krijgen. Onkruid dient goed verwijderd te worden. Dit betekent met wortel en al omdat je anders aan het onkruid wieden blijft.

aanleg gazon

Bemesting van planten, bomen, struiken en gazon

Wanneer je geen plezier hebt aan tuinieren of geen groene vingers hebt kun je de hulp van een hovenier inschakelen. Hoveniersbedrijf Roel Zuidema kan je voorzien in periodiek onderhoud van de tuin. Wij komen periodiek bij je langs om een tuincheck uit te voeren. Hierbij maken wij analyse van de tuin en komen met een aantal gerichte oplossingen om jouw tuin te laten floreren.

Actief in Noord-Nederland

Hovenier Roel Zuidema verzorgt de aanleg van de tuin in nieuwbouwwijken in Drenthe, Overijssel, Groningen en Friesland.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | Website door Webba
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter