Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Drainage aanleggen

Drainage laten aanleggen? Hovenier Roel Zuidema verzorgt de vakkundige aanleg van drainage in jouw tuin! Een mooie tuin is een prachtig bezit. We kunnen er niet alleen genieten van welig bloeiende planten en bloemen, maar komen er ook tot rust na een dag hard werken. Een goed aangelegde tuin moet dan ook in elk seizoen toegankelijk zijn, maar dat is niet altijd vanzelfsprekend. In Nederland valt jaarlijks een behoorlijke hoeveelheid regenwater, en dat moet wel worden afgevoerd.

Wat is drainage?

Drainage betekent simpelweg ontwatering. Water wordt afgevoerd door drains te plaatsen in de tuin. Via deze waterafvoermiddelen stroomt het water naar grotere watergangen die de afwatering beter kunnen verwerken. Op deze manier blijft de grond in optimale conditie en wordt wateroverlast voorkomen.

Het belang van goede afwatering

Een goede afvoer van regenwater is zeer belangrijk. Het voorkomt een hoop problemen met de inrichting van onze tuin. Goede afwatering komt de conditie van de bodem ten goede. Dit heeft voordelen voor het gazon en de planten. Deze worden voorzien van de juiste hoeveelheid water. Een goede afwatering is belangrijk als je de bestrating in jouw tuin mooi en egaal wilt houden.

Problemen in de tuin

Het nut van een goede drainage van de tuinbodem wordt nog wel eens onderschat. De problemen die overtollige regenwater veroorzaken, zien we pas als het letterlijk aan de oppervlakte komt.

Dit uit zich in de volgende problemen:

Het hout wat we in onze tuin gebruiken door drainage aangetast. Houten schuttingen en pergola's die in een te natte bodem worden geplaatst rotten veel sneller weg door het hoge vochtgehalte in de bodem.

Ook het terras en andere sierbestrating in de tuin hebben hieronder te lijden. Na verloop van tijd zullen de tegels op het terras verzakken doordat de bodemstructuur te nat blijft en zijn natuurlijke stevigheid verliest.

Grondstructuur in jouw tuin

De grondstructuur in jouw tuin bepaalt veelal of je last hebt van wateroverlast. Is de toplaag van het gazon binnen korte tijd verzadigd als het regent? Grote kans dat de structuur van de grond niet goed is. Dit heeft directe invloed op het groeien van de planten en struiken. In basis kun je dit oplossen door goede drainage aan te leggen.

In Nederland kennen we nogal wat verschillende grondsoorten, en deze hebben allemaal hun eigen structuur. Naast bijvoorbeeld klei heb je ook de grovere grondsoorten zoals zand. Deze bevatten vaak kleine kiezelsteentjes die de afvoer van regenwater een stuk makkelijker maken.

Renovatie tuin door hovenier

Verschillende soorten drainagesystemen

Afwateringssystemen zijn er in verschillende soorten. Omdat niet iedere bodem en tuin gelijk is, is het verstandig om te kiezen voor de juiste waterafvoer voor jouw tuin en terras. Natuurlijk zijn we allemaal bekend met het afvoeren van regenwater via de goot en de regenpijp. Deze manier van waterafvoer helpt wel om overlast van water op het terras te kunnen voorkomen, maar zal niet zoveel invloed hebben op het draineren van het gazon of de tuin.

Hiervoor kun je het beste een horizontale afwatering toepassen door middel van geperforeerde buizen. Deze worden 60 cm onder het grondoppervlak ingegraven en voorzien van een laagje grind. Deze manier van afwatering heeft wel een klein verval in diepte nodig. Ook verticale afwateringssystemen kunnen helpen om de tuin droog te houden. Met deze methode worden de drainagebuizen rechtop in de grond geplaatst zodat het overtollige regenwater makkelijker een weg naar beneden kan vinden. Met dit systeem voorkom je dat de grond in jouw tuin verzadigd raakt van regenwater.

Drainage zelf aanleggen of uitbesteden?

Zelf de tuin draineren is behoorlijk veel werk en vraagt om precisie. Als je toch zelf aan de slag wil om een afwatering te maken, dan is het belangrijk om rekening te houden met een verval van ongeveer 1 cm per meter. Hierdoor kunnen de drainagebuizen het overtollige water beter afvoeren. Een geperforeerde buis moet ongeveer 60 cm onder de oppervlakte liggen, en bij voorkeur zijn voorzien van een laagje grind onder en op de buis. Dit voorkomt dat de drainagebuizen verstopt raken door bijvoorbeeld zand.

Aanleg door professionals

Tuindrainage laten aanleggen? Hovenier Roel Zuidema kan problemen met de afwatering in jouw tuin oplossen door drainage aan te leggen. Dit biedt de volgende voordelen:

  • Definitief afrekenen met een natte tuin (eindelijk)
  • Analyse van jouw grondstructuur (inclusief passend advies)
  • Wij beschikken over de juiste materialen (en dat scheelt veel tijd)
  • Ruime ervaring in het hoveniersvak (we kunnen het klappen van de zweep)

Egaliseren

Nadat de drainage in jouw tuin is geplaatst en alles is afgewerkt, egaliseren wij de tuin. Daarna kunnen wij de beplanting opnieuw plaatsen en zorgen voor de herbestrating.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | Website door Webba
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter