Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

De boom en zijn zorgplicht

Weleens van zorgplicht gehoord? Natuurlijk! Je hebt de morele plicht te zorgen voor je gezin, je ouders, vrienden, jouw omgeving enz. Wanneer iemand een probleem heeft dan zul je niet aarzelen om te helpen, ‘te zorgen’. Maar wat heeft dit te maken met jouw tuin? Niet zoveel zou je denken; “ik verzorg mijn gazonnetje goed hoor!” zeg je dan.

Dat is dan misschien ook zo maar met zorgplicht met betrekking tot jouw tuin wordt bedoeld dat jij en jouw omgeving geen hinder ondervinden van jouw tuin. Geen hinder wil ook zeggen dat er geen gevaar uitgaat van jouw tuin.

Gevaarlijke tuin

Hoe kan een tuin nu gevaarlijk zijn? Grote vleesetende planten? Struiken met doornen van 10 cm?

Nee, hier wordt met name bedoeld dat bomen een gevaar op kunnen leveren wanneer deze niet goed worden onderhouden of b.v. gewoon zo oud zijn dat ze om dreigen te vallen. Een zieke boom waarvan de stam is aangetast door een bomenziekte kan al bij een matige storm afknappen.

Valt deze dan op de auto van de buurman of erger, op de buurman zelf, dan heb je een groot probleem. Jij had als eigenaar eigenlijk moeten weten dat de boom ziek was en maatregelen moeten nemen. Dat geldt ook voor gewoon dood hout in de bomen of grote struiken. Jij als eigenaar bent verantwoordelijk voor jouw tuin en zijn omgeving en kan dus aansprakelijk worden gesteld.

 

Hovenier Roel Zuidema

Heb jij een zieke boom in jouw tuin staan?
> Zieke boom verwijderen

Bomen en zijn zorgplicht

De wet

Nergens wordt in de wet wordt verzorging van bomen verplicht gesteld maar het wordt wel als een maatschappelijke plicht gezien. En wanneer jouw bomen schade veroorzaken dan kun je aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade. Wanneer je aansprakelijk wordt gesteld voor geleden schade moet dit echter wel worden bewezen.

Vaak wordt de term ‘onrechtmatige daad’ aangehaald die is beschreven in artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek (BW), waarbij dan aan een aantal criteria moet worden voldaan om aansprakelijk te kunnen worden gesteld. Het beste kun je dit aan je verzekering overlaten om dit ‘uit te vechten’ met de tegenpartij. Wel blijft het feit dat je toch een zorgplicht hebt. Proberen te voorkomen dat je in zo’n situatie belandt is daarom veel beter.

Voorzorgsmaatregelen nemen - zorgplicht uitvoeren

Heb je een vermoeden of zie je zelf dat een boom schade op kan leveren, aarzel dan niet om maatregelen te nemen. Laat die ene grote dode tak verwijderen waar je zelf niet bij kunt. Of laat die boom met die rare plek eens bekijken door ons zodat wij kunnen aangeven of de boom een potentieel gevaar is.

Wij hebben alle kennis in huis om dit te kunnen beoordelen en we kunnen ook alle voorkomende werkzaamheden uitvoeren. 

Ook interessant..

Heb je deze artikelen al gelezen?


Offerte aanvragen

Tuinonderhoudscontract afsluiten?

Wil je een offerte aanvragen voor het onderhoud aan bomen, het verwijderen van takken of andere boomgerelateerde taken.

Wij helpen je graag!

 

Offerte aanvragen

je mag ook bellen met: 0528 35 41 96

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | Website door Webba
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter