Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Dode takken verwijderen uit bomen

Elke boom heeft wel één of meerdere dode takken. Deze takken zijn vaak klein, maar grote takken zijn geen uitzondering. De kleinere takken waaien er wel uit en zouden geen problemen moeten opleveren. Wanneer een kleine tak echter op je auto valt, dan heb je wel een deuk in je auto en dan heb je dus toch een probleem. Laat staan wanneer een grote dode tak naar beneden komt en iemand raakt! En wanneer de boom op jouw grond staat, ben jij verantwoordelijk.

Dit vinden verzekeringsmaatschappijen ook. Zij worden steeds kritischer bij het beoordelen van aangemelde schadeclaims m.b.t. omgewaaide bomen of schade door dode takken.

Controleer dus regelmatig of er dode takken in de bomen zitten en verwijder deze op tijd of laat het over aan ons. Wij zijn gespecialiseerd in het ‘boomklimmen’ en het verwijderen van dode takken.

Verwijderen van dode takken

Hoe ontstaan dode takken en hoe herken ik ze?

Dode takken of dood hout kan door meerdere oorzaken ontstaan. Soms is de oorzaak echter niet even duidelijk aan te geven. Enkele oorzaken zijn:

 • Beschadiging van de tak
 • Lichtgebrek
 • Verstoring in vaatstelsel van de boom
 • Te natte bodem
 • Verontreiniging van de bodem
 • Te sterk verdichte bodem; slechte doorlating van vocht, lucht en weinig bodemleven.

In de zomer zijn dode takken niet zo moeilijk te herkennen. Ze dragen namelijk geen blad. In de herfst of winter is het op zich ook niet zo moeilijk, maar moet je soms wat dichterbij kijken. Schraap je een stukje van de bast weg dan heeft de tak daaronder een bruine kleur wanneer het hout dood is, anders een groene kleur.

Soms zie je aan de buitenkant kleine oranje spikkeltjes. Dit is de meniezwam. Deze zwam zit meestal op dood hout.

Gevaarlijke dode takken

Je zou kunnen denken dat zolang het rustig weer is, een dode tak niet zoveel kwaad kan. Dit is echter niet helemaal waar. Een echt dode tak kan op elk moment naar beneden komen. Wanneer de tak verrot genoeg is kan het zijn eigen gewicht niet meer dragen en knapt hij af.

Grote takken zijn natuurlijk het gevaarlijkste. Je hebt vast weleens van de term ‘widowmaker’ (weduwe-maker) gehoord. Houthakkers in Amerika gebruiken deze term voor de takken die een houthakker kunnen raken waarbij hij of zij het niet overleeft. De vrouw blijft achter als weduwe.

Elke dode tak is in potentie een gevaar voor de omgeving en personen.

Wat hebben dode takken te maken met zorgplicht?

Bij zorgplicht denk je aan de zorg voor anderen; je bent/voelt je verplicht te zorgen voor anderen. Maar dit is maar één van de betekenissen. Het staat namelijk ook in betrekking met bomen die op jouw grond staan.

Je bent wettelijk verplicht zorg te dragen voor de veiligheid van de omgeving van die bomen. Je moet dus regelmatig de bomen controleren. Niet alleen op dode takken, maar je moet ook controleren of de boom gezond is.

Of een boom gezond is kun je niet altijd zelf zien en kun je daarom het beste overlaten aan specialisten.

Boomklimmen en dode takken

Wanneer je vroeger in een boom klom keek je vaak goed uit waar jij jouw voet plaatste. Je liep immers het risico uit de boom te vallen. ‘Boompje klimmen’ heet tegenwoordig gewoon boomklimmen en is een echte vaardigheid waar opleidingen voor worden gegeven. Wil je dan ook dode takken uit een boom halen, dan heb je echt wel de nodige kennis en ervaring nodig om dit veilig te kunnen doen. Onze medewerkers zijn opgeleid in het boomklimmen en kunnen op een veilig manier in uw boom werken.

Tijdens deze opleidingen kunnen allerlei zaken aan de orde komen:

 • Werkplan maken
 • Risico-inventarisatie
 • Materiaalgebruik
 • Veilig verplaatsen
 • Veilig werken
 • Noodsituaties
 • Enzovoort

Bij het boomklimmen wordt gebruik gemaakt van touwen, klimgordels, haken, stijgklemmen enz. Dit zijn de basismaterialen om te klimmen. Daarnaast hebben wij als boomverzorgers gereedschappen nodig, zoals snoeischaren, zagen en zelfs kettingzagen.

Voordeel hiervan is dat we heel gericht kunnen werken, ook wanneer een boom moet worden geveld als die vlak naast het huis staat. De wijze waarop is afhankelijk van de situatie. Nadeel is dat de voorbereiding meer tijd kost.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op ..

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | website bouw dotsolutions
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter