Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Klimop (hedera) uit bomen verwijderen

Je hebt vast wel eens een huis gezien waarvan één of meerdere muren geheel begroeid zijn met klimop. Dat geeft mooie rustieke plaatjes. Maar is het slecht voor de woning? Dat hoeft niet zolang de muur geen scheuren of gaten heeft waar de klimop in kan groeien. De klimop gebruikt namelijk hele kleine hechtwortels die alleen aan de oppervlakte van de muur hechten.

In zo’n klimop leven veel dieren, vooral insecten, maar ook sommige vogels en andere dieren vinden het heerlijke plekken om zich te verschuilen of te nestelen. En juist dat vindt niet iedereen een prettig idee. Een voordeel van begroeide muur is de extra isolatie die het geeft. Of dit ook geldt voor een boom bespreken we in dit artikel.

Verwijderen van klimop in de bomen

Heeft de boom last van de klimop?

Veel mensen denken dat de klimop schadelijk is voor een boom wanneer deze langs de stam is overwoekerd. De meningen van de experts zijn hierover nogal verdeeld. Wel geven de meesten aan dat wanneer de klimop over de takken gaat groeien, een probleem kan ontstaan. De takken moeten ook het gewicht van de klimop dragen waardoor de boom zijn voedsel daarvoor gaat gebruiken.

Gevolg kan zijn dat de boom minder snel groeit, minder blad gaat dragen, met alle gevolgen van dien, en vatbaar wordt voor ziekten en schimmels. Wanneer dit gebeurt zal de boom het uiteindelijk afleggen wat je dus wel op tijd moet onderkennen. Het is trouwens zo dat een klimop wel 400 jaar oud kan worden; ouder dan veel andere bomen.

Is alleen de stam begroeid, dan hoeft het geen probleem te zijn voor de boom. Het is niet zo dat de klimop water of voedsel gebruikt wat voor de boom bestemd is. Vocht haalt de klimop alleen uit de buitenste schors van de boom en via de wortels is het in verhouding ook weinig waar bomen veel grotere en diepere wortels hebben.

Wanneer we alles op een rijtje zetten dan heeft de boom weinig last van de klimop. Maar zoals gezegd is niet iedereen gecharmeerd van de vele insecten en andere dieren die in een klimop kunnen zitten. Daarnaast is het soms moeilijk de staat van de boom te controleren, omdat de stam geheel is bedekt. Ook wanneer het om een oude boom gaat is het belangrijk te weten hoe gezond deze nog is.

Hovenier Roel Zuidema
Weet je niet zeker wat je moet met de klimop? Vraag ons dan om advies.

Klimop uit bomen verwijderen

Klimop verwijderen?

Besluit je toch de klimop uit de boom te laten verwijderen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij verwijderen de klimop met zo min mogelijk schadelijke gevolgen voor de boom. Want soms gaan mensen te ruig aan het werk. Vaak hakken of zagen ze de klimop rondom de boom door waarbij de boom onherstelbaar kan worden beschadigd.

Het moet met beleid gebeuren en de klimop moet in z’n geheel worden verwijderd, dus tot aan de hoogste takken. En om bij die hoge takken te komen kunnen we gebruik maken van de boomklimtechnieken die wij beheersen.

Bij boomkimmen maken we gebruik van allerlei hulpmiddelen als touwen, klimgordels, haken, stijgklemmen enz. We kunnen tot op grote hoogte werken waarbij we de veiligheid van onszelf, maar ook die van de omgeving garanderen. Onze medewerkers hebben speciale opleidingen gevolgd hiervoor en zullen alles netjes kunnen verwijderen. Wel is het zo dat de voorbereiding voor het boomklimmen iets meer tijd kost, maar dan weet je wel zeker dat het goed en veilig gebeurt.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op ..

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | website bouw dotsolutions
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter