Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Onderhoud van bomen

Het onderhoud van bomen vraagt om een gespecialiseerde vakman die het het onderhoud op grote hoogte verzorgt. Hovenier Roel Zuidema is gespecialiseerd in het verwijderen/kappen van bomen en het verwijderen en terugsnoeien van bomen. Met behulp van klim- en afvangtechnieken (boomklimmen) kunnen wij dit werk voor je uitvoeren. Wij zijn dan ook gecertificeerde boomverzorgers/boomklimmers en actief in heel Nederland.

 

Gecertificeerd boomklimmer

Actief in heel Nederland

Erkend VHG Hovenier

 

 

Wij zijn van mening dat er in elke tuin een boom moet staan. In de zomer kun je lekker in de schaduw zitten, je kunt vogels een veilig onderkomen bieden, je kunt de boom als erfafscheiding gebruken waardoor je meer privacy hebt en je kunt genieten van prachtige herfstverkleuringen of bloeiende voorjaarsbomen.

Wanneer is onderhoud noodzaak?

Onderhoud aan bomen (hieronder verstaan wij het verwijderen van takken, snoeien van bomen of het verwijderen van bomen) is noodzakelijk in bepaalde gevallen:

 1. Zodra er dode takken uit de boom verwijderd moeten worden.
 2. Wanneer afgebroken takken uit de boom verwijderd moeten worden.
 3. Als bomen te groot zijn geworden. Deze bomen gaan we inkorten, waarbij we de kroon snoeien middels de boomklimtechniek.
 4. Wanneer je meer zonlicht in de woning wilt maar het zonlicht wordt belemmerd door bomen in de tuin.
 5. Misschien is de boom in jouw tuin te groot geworden en wil je hem graag snoeien.
 6. Wanneer er sprake is van stormschade aan bomen.
 7. Wanneer er klimop (hedera) vastzit in de bomen.
 8. Wanneer bomen ziektes bevatten die van grote invloed zijn op de gesteldheid van de bomen
 9. Wanneer laaghangende takken voor overlast zorgen.
 10. Wanneer je een nieuwe woning hebt gekocht waarvan de tuin in slechte conditie is
 11. Wanneer je wilt verbouwen rondom je huidige woning

Dode takken verwijderen uit bomen

Dode takken uit bomen verwijderen

Bij ons takenpakket hoort het verwijderen van dood hout uit bomen. Een van de belangrijkste beweegredenen om dit te doen? Veiligheidsredenen. Je zou versteld staan als je zou weten hoeveel dood hout of beschadigde takken wij uit bomen trekken. Meestal komen we bij dit soort klussen te laat in actie, omdat het kwaad al geschied is. Denk hierbij aan vallende takken op auto's en beschadiging aan de tuinschuur. 

Doordat er jaarlijks veel schadegevallen gemeld worden bij de verzekering, zijn de verzekeringen kritischer gaan kijken naar het onderhoud van bomen. Wees deze beschadigingen voor en meld het onderhoud op tijd! Wij ontzorgen dan jouw zorgplicht.

 

Afgebroken tak uit boom laten verwijderen

Als bomen vol in het blad staan zijn ze erg kwetsbaar. Bij een flinke windvlaag kan het gebeuren dat deze takken bezwijken onder het gewicht, en daardoor afbreken.

Je kunt nu zelf de ladder uit de schuur pakken en het plaats delict op te ruimen. PS: gouden idee -> Vraag of jouw partner deze heldendaad wil filmen, zodat deze blooper ingestuurd kan worden naar SBS 6 (lachen om homevideo's)Een ongeluk zit in een klein hoekje. Hoeveel is het je waard om in de lappenmand terecht te komen?

Zie ook: dode takken uit bomen verwijderen

Bomen zijn te groot geworden

In veel tuinen staan bomen en coniferen die met alle liefde zijn aangeplant. Maar door de jaren heen nemen deze bomen groeivormen aan voor een te kleine tuin. Wat nu? We kunnen deze bomen gecontroleerd afbreken door deze tak voor tak uit te kleden. 

Het verwijderen van de boomstobbe voeren we uit met een stobbenfrees. Deze wordt gefreesd tot maximaal 30 centimeter onder het maaiveld. Takken worden versnipperd en per container afgevoerd. Het kan ook zijn dat het op de locatie achterblijft om verwerkt te worden in de tuin. 

Zie ook: snoeien van (te) grote bomen

 

Stormschade aan bomen

We kunnen met zekerheid zeggen dat het weer in Nederland een grote verandering heeft doorgemaakt. Hoevaak wordt er niet gemeld dat er weer een warmte record is verbroken? De gevallen regen in de afgelopen periode was veel en de winters zijn serieus kouder aan het worden.

De in kracht toenemende stormen die Nederland binnenwaaien, zorgen voor veel problemen. Soms met dodelijke slachtoffers tot gevolg. Dit gevolg kan ontstaan door alle materiele schade. Grote bomen die omvallen en grote takken die als lucifershoutjes van de stam worden gerukt. Juist vanwege deze schakeling in het weer is het van belang dat je het onderhoud aan bomen serieus neemt. Dit heeft alles te maken met de zorgplicht die iedere burger in Nederland heeft. Met de zorgplicht bedoelen we dat de eigenaar van een boom, bomen of bos zorgplichtig is voor zijn eigendommen. Hij/Zij is dus verantwoordelijk voor de nodzakelijke zorg aan deze bomen. Ontstaan er problemen met bomen dan kan de eigenaar van de boom nalatigheid worden verweten.

Neem je zorgplicht voor het onderhoud aan bomen serieus. Hiermee voorkom je de ellende die bij een storm komt kijken. Tijdens een storm is het voor een boomverzorger vaak onmogelijk te komen. Daar staat de telefoon op de dag zelf en de dagen erna roodgloeiend. 

afgewaaide takken door stormschade

Omgewaaide bomen en takken verwijderen

Toch sprake van stormschade?

Is er toch sprake van stormschade? Maak dan een serie foto’s van het plaats delict. De verzekeraar zal je hier altijd naar vragen namelijk.

Heb je een boom waarvan je verwacht dat hij de volgende storm niet zal overleven? Vraag een offerte bij ons op voor het vakkundig verwijderen van deze bomen.

Klimop of Hedera verwijderen uit bomen

De klimop of hedera kan een heuse plaag zijn voor bomen. Vanaf de grond tot in de top van de boom bedekt deze fanatieke klimplant de bomen in jouw tuin. Al klimmend door de kruin zal de hedera elke tak in de bomen willen bedekken. 

De gevolgen zijn dood takhout. Echt dood zal een boom niet gaan, al wordt vaak gezegd dat de klimop de boom zal wurgen. Het is niet goed voor de boom wanneer deze helemaal is ingepakt door de klimop.

Hedera of klimop laten verwijderen

Zieke bomen laten vellen

Ziekten in bomen komen veel voor. Vrijwel elke boomsoort heeft zwakke plekken die ervoor zorgen dat er ziekten ontstaan. Dit leidt tot aantasting van de boom. In een aantal gevallen is het verstandig om de boom of de takken te verwijderen. 

Ter illustratie: op dit moment wordt de es in grote getalen geruimd. Dit is in verband met de essentaksterfte. De bomen worden massaal aangevallen door een uit Azië afkomstige schimmel. De schimmel infecteert de bomen via het blad. Vervolgens groeit de schimmel via de bladsteel de twijgen in, waar de bast ook wordt aangetast.

Dit alles leidt tot verstoring van de sapstroom, met als gevolg zichtbaar kale takken in de kroon. Deze zullen afsterven en uitvallen. Helaas zijn er geen middelen om de schimmel te bestrijden. De standplaats is bepalend om de beslissing te nemen om de boom te vellen, of deze een kans te gunnen voor herstel.

Overlast van laaghangende takken

Laaghangende takken kunnen problemen geven voor auto's, vrachtwagens, fietsers en wandelaars. Of dit nu op de openbare weg is of rondom een bedrijfspand of woning. Om ongelukken te voorkomen is het verstandig laaghangende takken te verwijderen. Het verwijderen van de onderste takken van een boom of het opsnoeien van bomen vallen onder onderhoudswerkzaamheden.

In het verkeer zijn de doorrijhoogtes en veiligheid de belangrijkste redenen om over te gaan op boombeheer. Dit om veiligheid te garanderen op openbare wegen. Om snel te kunnen werken wordt hier veelal gebruik gemaakt van een hoogwerker. 

Kan ik zelf laaghangende takken terugsnoeien?

Een particuliere tuinbezitter kan in de handel een stokzaag aanschaffen. De onderste takken, tot 3,5 meter, zijn door deze stokzaag gemakkelijk zelf te onderhouden.

Onderhoudscontract voor bedrijven

Bij kantoorpanden, bedrijven en vereniging van eigenaren wordt het onderhoud van de buitenruimte meestal uitgevoerd in een onderhoudscontractvorm. Hierin wordt duidelijk omschreven wat er wel en niet uitgevoerd wordt. Houd er rekening mee, bij het opstellen van een meerjarig contract, dat het boombeheer hier wel of niet aan toegevoegd wordt. 

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Nieuwe woning gekocht, tuin in slechte conditie

Wanneer je net een nieuwe woning hebt gekocht dan krijg je de tuin erbij. Het kan echter zijn dat:

 • je in je eigen tuinontwerp geen ruimte hebt voor de bomen die in de tuin staan
 • deze bomen slecht onderhouden zijn en je ze gesnoeid wilt hebben. 

Het kan zijn dat de vorige bewoner geen zin had of geen kracht had om dit goed uit te laten voeren. Wat de reden ook is, het is tijd voor actie. 

Uitbreiding woning of andere inrichting tuin

Het kan zijn dat je de woning wilt uitbreiden of dat je een andere tuininrichting wilt (denk aan een schuur of veranda). Om dat te realiseren moeten er simpelweg bomen gekapt of teruggesnoeid worden. Hoe graag je de boom ook had willen laten staan, het staat de verbouwplannen in de weg. 

Boomverzorging

Het onderhoud van bomen is onder te verdelen in:

Onderhoud en snoei van bomen

Door bomen te snoeien zorg je voor een gezonde en krachtige boom. De snoei stimuleert de bloei en vruchtvorming. Je legt een basis voor een gezonde boom door:

 • het verwijderen van zwakke of zieke takken
 • de boom te begeleiden 
 • de vorm te behouden.

Deze snoeiwerken zijn in te delen over de verschillende seizoenen, raadpleeg altijd een specialist wanneer je wilt weten wat de beste periode is, 

Ken je de uitdrukking ABC-bomen? Dit zijn bomen waarvan, in het Latijns, de naam begint met ABC (Acer = Esdoorn), (Betulus = Berk), (Carpinus = haagbeuk). Deze groep snoei je het beste in de nazomer.

Bomen in de tuin verwijderen

Er zijn tal van redenen om afscheid te nemen van bomen in de tuin:

 • vochtige muren
 • groene aanslag op dakpannen
 • rietendaken die niet drogen door te weinig zonlicht
 • bomen groeien tegen het huis
 • het verwijderen van een zieke boom uit angst voor het omvallen ervan
 • verbouwing van de woning
 • een nieuw tuinontwerp
 • een allergie voor de berkenbomen
 • een boom die te dicht bij de erfgrens staat en buren die al jaren daarover klagen

Bomen verwijderen of snoeien

Wanneer moet een boom gesnoeid worden?

Geen enkele boom heeft van nature onderhoud nodig. Dat regelen ze namelijk zelf. Maar hoe kan het dan dat er toch dode takken inzitten?

Bomen stoten takken af omdat er onnodig energie verspild wordt. In onze krappe omgeving is het niet geoorloofd om dit proces zijn gang te laten gaan. Dit in verband met veiligheidsredenen. Elk type boom moet op een bepaald moment in het jaar gesnoeid worden. 

Je moet dus weten om wat voor boom het gaat en wat voor soort snoeiwerk hierbij komt kijken. In elk seizoen zijn er namelijk wel bomen die gesnoeid moeten worden. De vraag is ook of het bij snoeien alleen gaat om het verwijderen van een tak of dood hout of dat je de boom moet kandelaberen of knotten?

Onderhoud aan bomen uitbesteden?

Wil je dat wij je helpen bij het snoeien van bomen op het juiste moment?

Stuur ons een aanvraag met een duidelijke foto van de boom en het blad. Wij geven je een duidelijk onderhoudsadvies en de juiste snoeiperiode.

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Wij kunnen concreet de volgende werkzaamheden voor je verzorgen:

 • Dode takken verwijderen uit bomen
 • Afgebroken takken verwijderen uit bomen
 • Te grote bomen inkorten
 • Bomen vellen of snoeien zodat je meer zonlicht in huis krijgt
 • Te grote bomen terugsnoeien
 • Klimop verwijderen uit de bomen
 • Laaghangende takken verwijderen
 • Zieke takken uit bomen verwijderen
 • Takhout versnipperen zodat je het kunt hergebruiken in de borders
 • Moeilijke bereikbare (voor hoogwerkers) plaatsen onderhouden (wij kunnen deze plaatsen bereiken middels onze boomklimtechnieken)

Hovenier Roel Zuidema en zijn team zijn gecertificeerde boomverzorgers/boomklimmers. Je kunt een onderhoudscontract voor tuinverzorging en boomverzorging bij ons afsluiten. Hierdoor weet je zeker dat het onderhoud aan bomen goed gebeurd.

Dode takken verwijderen uit bomen

Onderhoud bomen op moeilijk bereikbare plaatsen  

Het onderhoud van bomen op moeilijk bereikbare plaatsen vraagt creativiteit. Als team vinden wij dit de leukste uitdagingen. Belangrijke vragen hierbij zijn:

 • Kan de boom geveld worden en is er ruimte zodat dat deze vrij kan vallen?
 • Staat de boom op een plek waarbij het niet mogelijk is om deze 'snel' te verwijderen? Dit omdat:
  • de boom door de jaren heen boven het dak van de woning is gegroeid
  • omdat er een schuur onder de boom staat
  • omdat dit schade zal opleveren aan tuin
  • er sprake is van terras of onder begroeiing 
 • Is er een achteringang naar de tuin of een doorloop via de garage? Zo niet, dan moet de boom over de woning worden gehesen met behulp van een telescoopkraan.

De omgeving is bepalend voor de uitvoer van de klus. Aan de hand hiervan bepalen we welke materialen ingezet moeten worden om de klus voor beide partijen veilig uit te voeren. Een kleine boom kan hierdoor prijstechnisch veel duurder uitvallen dan een groot exemplaar.

Onderhoud, ruimen en rooien van bomen bij bedrijfspanden

Nu de motor van onze economie weer op volle toeren draait is de zakelijke ondernemer ook weer helemaal in zijn element. Dit betekent dat er ruimte is voor:

 • de aankoop van een bedrijfspand
 • uitbreiding van een bestaand bedrijventerrein,
 • het verkoop klaar maken van een bedrijventerrein of pand
 • een betere zichtbaarheid vanaf de openbare weg

Wanneer hier bomen geveld dienen te worden dan staan wij voor je klaar!

Vereniging van eigenaren

Wanneer je een woning hebt die valt onder de VVE (Vereniging van Eigenaren) dan mag je als woningbezitter verwachten dat er zorg gedragen wordt voor het onderhoud van de bomen rondom je woning. Achterstallig onderhoud mag theoretisch niet voorkomen. 

Het groenbeheer wordt hier ook door een externe partij uitgevoerd. Bomen en groot-groen beheer worden in een onderhoudsplan in beurtjaren vastgelegd.

Onderhoudscontract tuin- en boomverzorging 

Wanneer je wilt dat wij periodieke de boomverzorging in jouw tuin verzorgen dan kan dit in de vorm van een onderhoudscontract voor boomverzorging. Wij leggen in samenspraak vast welke werkzaamheden periodiek uitgevoerd moeten worden en zorgen ervoor dat dit tijdig en vakkundig wordt uitgevoerd.

Mocht je dit willen combineren met een tuinonderhoudscontract dan kan dit natuurlijk ook!

Dode takken verwijderen uit bomen

Wij bieden een totaalpakket

Het verzorgen en/of kappen van bomen vraagt om kennis van zaken. Daarom is een goed verzekerde boomspecialist van groot belang. Een boomspecialist die is aangesloten bij een branchevereniging, die als overkoepelende organisatie de zaken van een aangesloten hoveniersbedrijf heeft gecontroleerd. Controle op diverse punten om als erkend lid het bedrijfskeurmerk te morgen uitbrengen. Hoveniersbedrijf Roel Zuidema is een erkend VHG Hovenier.

Afvoer van het takhout

Wanneer er een boom geveld gaat worden komt er brandhout vrij. Je zult versteld staan wanneer je ziet hoeveel takhout er afgevoerd moet worden.

Takken afvoeren betekent in basis veel volume en weinig inhoud. Er zijn veel manier te bedenken om deze afvalstroom zo efficient mogelijk in te richten:

 1. De meest gangbare manier is het versnipperen van takhout en de afvoer per container of aanhanger. Je kunt er ook voor kiezen de houtsnippers achter te laten op locatie. Dan kunnen ze als bodembedekking tussen planten en struiken fungeren.
 2. De takken worden in handzame stukken gezaagd en deze worden als houtrillen op de erfgrens geplaatst. Dit is een opkomende trend bij grotere tuinen en landelijke tuinen waardoor je een natuurlijke erfafscheiding creëert. Hiermee maak je de tuin aantrekkelijk voor vogels, insecten en egels.
 3. Wij vellen de boom en jij zorgt zelf voor de afvoer van het vrijgekomen hout.

Als wij de afvoer verzorgen van de vrijgekomen afvalstroom, dan factureren we dit op nacalculatie middels een weegbon bij de eindafrekening,

We voeren geen klussen uit in ruil voor het brandhout. We adviseren het brandhout aan te bieden via een van de sociale mediakanalen of een advertentie via marktplaats.  

Inhuren van een gecertificeerde boomverzorger

Wanneer je een gecertificeerd boomverzorger in wilt huren dan ben je bij hovenier Roel Zuidema aan het juiste adres. Wij verzorgen boomverzorging in heel Nederland: Drenthe, Friesland, Groningen, Overijssel, Flevoland, Utrecht, Gelderland, Brabant, Limburg, Zeeland, Noord-Holland en Zuid-Holland. 

Overzicht kosten

De investering voor het inhuren van een boomverzorger omvat drie aspecten. Het uurtarief, het materieel en de afvoer het materieel. 


TARIEF

€ 45,- excl btw per uur (per persoon)


(i.v.m. met veiligheid en efficiënt werken komen we altijd met 2 boomverzorgers)


MATERIAAL

Takkenhakselaar 

p/dag

€150,- exclusief BTW en exclusief brandstof 


(verwerkt takhout tot een diameter van 18 cm daarboven is het brandhout)

Stobbenfrees 

p/dag

€ 180,- exclusief BTW en exclusief brandstof

 


AFVOEREN HOUTSNIPPERS

6 kuub container

inclusief transport en verwerken recycling groenafval

€ 200,- exclusief btw

10 kuub containers

inclusief transport en verwerken recycling groenafval

€ 385,- exclusief btw 


Samenwerken?

Stuur je klusaanvraag per mail naar ons toe of via onderstaand contact formulier, probeer een zo volledig mogelijk omschrijving + foto’s aan te leveren,

Offerte opvragen

Velden met een * zijn verplicht.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | Website door Webba
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter