Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Snoeien bomen | Onderhoud bomen

Snoeien van bomen is nodig wanneer je wilt dat uw bomen er in goed verzorgde staat bij staan. Wij zijn je van dienst bij het snoeien van alle boomsoorten. Ook de verzorging van monumentale bomen kunnen wij voor onze rekening nemen. Uiteraard beschikken wij over de juiste gereedschappen om deze werkzaamheden professioneel voor je te kunnen uitvoeren zoals een hoogwerker.

Waarom moeten bomen gesnoeid worden?

Bomen dienen gesnoeid te worden wanneer:

 • de boom dreigt dood te gaan
 • bomen licht nodig hebben om verdere groei te bevorderen
 • je meer vruchten wilt aan je fruitbomen
 • je bomen wilt beveiligen tegen stormschade
 • je loshangende takken wilt verwijderen om onveilige situaties te voorkomen.
 • er sprake is van achterstallig onderhoud

Snoeien bomen

 

Onderhoudssnoei- of achterstallige snoei

Achterstallig of onderhoudssnoei wordt uitgevoerd bij volwassen bomen, waarbij dode en slecht aangehechte takken verwijderd worden. Ook kunnen lange takken ingenomen worden, en zieke takken verwijderd. De werkzaamheden kunnen afhankelijk van de lokatie klimmend of met een hoogwerker uitgevoerd worden.

Wanneer kan een boom gesnoeid worden?

De beste tijd voor onderhoudssnoei aan een boom blijft als deze vol in het blad staat (juni-oktober). Op zich kunnen bomen ook in de winter of het voorjaar gesnoeid worden maar fruitbomen, de esdoorn, berk, walnoot en haagbeuk niet! Knotbomen kunnen het beste geknot worden als er geen blad aan de boom zit (sept-maart). Kappen van bomen kan in principe het gehele jaar door maar niet als er een nest met eieren of jongen van vogels in zitten, deze zitten er in ieder geval niet in de winter.

 

Haardhout laten kloven en kappen door hovenier

 

Kappen grote bomen, veiligheidsnoei

Als een boom onveilig geworden is, in de weg staat of een andere boom in zijn groei belemmerd, kan er overgegaan worden tot het kappen van de boom. Hiervoor dient altijd een kapvergunning aangevraagd te worden, voor deze aanvraag dient u rekening te houden met een periode van 6 tot 8 weken. Wij kunnen afhankelijk van de situatie, de boom vellen of uitkleden (in stukken naar beneden halen). Hierbij maken wij gebruik van klimtechnieken of hoogwerkers en als het efficiënter en veiliger is met inzet van een telekraan. Wij kunnen ook bomen rooien, vellen of kappen.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

In basis bieden wij de volgende diensten als het gaat om het snoeien en onderhoud van bomen en struiken.

Snoeien uitbesteden of zelf doen?

Het is mogelijk om zelf de bomen in jouw tuin te snoeien. Maar vaak realiseren mensen zich niet dat het snoeien van takken en bomen een klus is waar je kennis voor nodig bent. Het is een klus waarbij goed nagedacht moet worden over de takken die weggehaald worden. Wanneer je deze kennis niet hebt kan een boom ook kapot gaan aan het snoeiwerk. Snoeien is vakwerk. Een erkend hovenier weet precies wanneer en waar hij jouw bomen moet snoeien

onderhoud struiken

Snoeitechnieken bomen

Er kunnen diverse snoeitechnieken worden toegepast. Hieronder hebben wij de belangrijkste snoeivormen kort beschreven.

 • Lichtsnoei van de bomen
  We halen er takken tussenuit, waardoor de boom minder dicht wordt en er meer licht doorkomt. De boom zal de open plekken wel weer gaan opvullen en dus in de loop van jaren weer dichter worden.
 • Opsnoeien bomen
  We verwijderen de onderste takken, waardoor er meer ruimte en licht onder de boom komt. De hoogte van de boom blijft onveranderd.
 • Vormsnoei bomen
  We verwijderen of korten takken in, waardoor de vorm ontstaat die jij wenst.
 • Bomen toppen
  We halen de top uit de boom als deze te hoog is geworden.
 • Bomen knotten
  We snoeien de takken terug tot op enkele hoofdvertakkingen. Dit is een gebruikelijke manier om bijvoorbeeld wilgen te snoeien.

Recycling snoeihout

Uiteraard recyclen wij waar mogelijk uw snoeihout. Vaak is dit te hergebruiken in uw tuin. Bovendien is snoeihout om praktische reden makkelijker te versnipperen en dan af te voeren.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Hovenier Roel Zuidema is gespecialiseerd in boomverzorging en het onderhoud van bomen. Ons absolute specialisme is het boomklimmen. We klimmen letterlijk met onze gereedschappen in de boom. Hierbij snoeien of verwijderen wij de boom door deze tak voor tak ‘uit te kleden’ met zo min mogelijk gevaar voor de omgeving

We zijn gespecialiseerd in het boomklimmen en hebben daar speciale opleidingen voor gevolgd. Bij het boomklimmen wordt gebruik gemaakt van touwen, klimgordels, haken, stijgklemmen enz. Dit zijn de basismaterialen om te klimmen. Daarnaast hebben wij als boomverzorgers gereedschappen nodig, zoals snoeischaren, zagen en zelfs kettingzagen.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op ..

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | Website door Webba
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter