Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Onderhoud en snoeien van Leibomen

Leibomen hebben onderhoud nodig. Echter er zijn veel soorten. Per boomsoort kunnen er andere zaken zijn waarmee rekening gehouden moet worden tijdens het snoeien. Hoveniersbedrijf Roel Zuidema kan je van dienst zijn bij het snoeien en onderhouden van jouw leibomen. Uiteraard beschikken wij over de juiste gereedschappen om deze werkzaamheden professioneel voor je te kunnen uitvoeren zoals een hoogwerker.

Waarom leibomen snoeien?

Leibomen moeten gesnoeid worden omdat ze anders hun specifieke vorm verliezen. De slanke vorm van een leiboom gaat dan verloren.

Soorten leibomen

Er zijn diverse soorten leibomen zoals:

Voor al deze bomen geldt een andere aanpak als het gaat om het snoeien van de boom. Onderstaand tref je per boom een korte beschrijving.

Onderhoud en snoeiwerk linde

De lei linde (Tilia vulgaris 'Pallida') moet minimaal 1 keer per jaar geknipt worden. Dat moet in de wintermaanden. dan is de boom kaal en helemaal in rust. Je knipt dan alles terug tot op de uitgeleide armen en alle twijgen die van de stam groeien knipt u ook weg. Uiteraard niet de uitgeleide takken. Pas daar goed mee op want dat kan ook per ongeluk gaan. Bij jongere leilinden knip je de twijgen op de uitgeleide armen terug op kapstokjes. (eerste 2 jaar) Zodoende lopen ze in het voorjaar makkelijker uit en dikken de uitgeleide armen sneller.

Onderhoud leibomen

Onderhoud en snoeien plataan

Een leiplataan is een mooie groene leiboom die uiterst geschikt is als afscheiding in jouw tuin. Welke soort grond je ook hebt, een leiplataan kan vrijwel in alle gronden geplaatst worden. Daarnaast is dit een zeer snel groeiende boom, waardoor de inkijk in uw tuin snel verminderd wordt. Wel moet deze boom minimaal één keer per jaar gesnoeid worden. Bij voorkeur in de maanden januari, februari, maart, april, oktober, november of december. Wij leveren deze boom in verschillende stamhoogtes en stamomtrekken.

Onderhoud en snoeiwerk esdoorn

Acer (esdoorn) esdoorns zijn bloeders. Dat wil zeggen dat zij na het snoeien hun wonden niet snel sluiten. De sappen blijven daardoor uit de plant stromen en de plant sterft. Daarom snoeien we esdoorns als hun sapstroom minimaal is. Dit is in de winter. We controleren dat altijd eerst met het snoeien van enkele takjes, voordat we de hele boom of heester onder handen nemen. We kunnen eventueel ook in de zomer (juni, juli) snoeien, want als de plant vol in het blad staat geeft het snoeien ook geen problemen

Snoeien fruitbomen

Onderhoud en snoeien haagbeuk

De haagbeuk moet jaarlijks gesnoeid worden. Doorgaans blijft het verdroogde, bruine blad in de regel tot diep in de winter aan de plant hangen. Verteerd blad is een goede bodemverbetering. De haagbeuk dient in juni of juli gesnoeid te worden.

Onderhoud en snoeiwerk lei fruitbomen

Leibomen die fruit dragen, kortweg vruchtdragende leibomen, ook weleens lei fruit of leifruitbomen genoemd, zijn minder geschikt als privacy scherm. Toch zijn deze meerjarig voorgeleide leibomen erg populair geworden. Dit komt doordat de leibomen in het voorjaar prachtige bloesem hebben. Daarnaast hebben de leibomen door hun eetbare vruchten in het vroege najaar een extra meerwaarde. De leibomen zijn zowel als hoogstam en laagstam verkrijgbaar. Veel gebruikt lei fruit zijn de lei-appel, lei-peer, lei-pruim en de lei-kers.

Snoeischema leibomen

Onderstaand tref je in een schema wanneer aanbevolen wordt om de leibomen te snoeien. Voor de rode esdoorn geldt dat er tussen januari absoluut niet gesnoeid mag worden.

Boom jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
Linde x x x     x x     x x x
Haagbeuk           x x          
Amberboom x x x     x x     x x x
Sierappel         x x x          
Rode esdoorn           x x          
Beuk           x x          
Sierpeer         x x x     x x x
Plataan x x x x           x x x
Appelboom x                     x
Perenboom x                     x
Coniferen           x x          
Laurierboom         x x x          

Recycling snoeihout

Uiteraard recyclen wij waar mogelijk het snoeihout. Vaak is dit te hergebruiken in jouw tuin. Bovendien is snoeihout om praktische reden makkelijker te versnipperen en dan af te voeren. Behalve het snoeien van leibomen verzorgen wij ook complete boomverzorging

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op ..

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | website bouw dotsolutions
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter