Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Ligging van de tuin

Bij het tuinontwerp is het belangrijk om rekening te houden met de ligging van de tuin. Is jouw tuin ten opzichte van de zon gericht op het noorden, zuiden, oosten of westen? Wanneer is er zon en wanneer is er schaduw? Dit heeft namelijk gevolgen voor o.a. de keuze van de beplanting maar ook voor het ontwerp en de aanleg van het tuinterras of de sierbestrating.

Wat doen zon en schaduw met je tuin?

Zon en schaduw hebben grote invloed op de temperatuur, de soorten planten en de beste plaats voor een terras in je tuin. Het is daarom verstandig om bij het inrichten van een tuin rekening te houden met hoe het zonlicht in je tuin schijnt. Het is ook handig om te kijken in welke windrichting je tuin ligt ten opzichte van je huis. Bij een goed tuinontwerp moet je dus altijd rekening houden met het zonlicht in je tuin.

Zon en schaduw bepalend bij het ontwerp

Belangrijk is als eerste stap om te bepalen wanneer de zon schijnt in de tuin. Is dat:

  • in de ochtend (tuin op het oosten),
  • in de middag (tuin op het zuiden),
  • in de avond (tuin op het westen)
  • geen zon in de tuin (tuin op het noorden).

Natuurlijk is het net zo belangrijk om te bepalen wanneer er schaduw is en op welke plek er schaduw is in jouw tuin.

Ligging tuin: noorden, oosten, zuiden, westen

Wat doet zonlicht met je tuin?

Zonlicht zorgt ervoor dat je tuin er levendiger uitziet. De kleuren komen tot leven en je kunt in de hete middagzon zelfs mediterrane planten laten groeien. Het zonlicht is aan de andere kant weer minder geschikt voor schaduwminnende planten.

Als je terras in de volop in het zonlicht ligt, zorgt dit voor een warmer microklimaat. De tegels op je terras worden warm waardoor het ook ’s avonds op het terras langer warm blijft. Ook als je zelf rechtstreeks door de zonnestralen beschenen wordt, heb je het sneller warm. Zeker ’s zomers kunnen zonnige plekken in de tuin soms wel erg heet zijn.

Wat doen schaduwrijke plekken met je tuin?

Het ontbreken van zonlicht op sommige plekken zorgt ervoor dat deze plaatsen koel en vochtig zijn. Het zonlicht kan deze plekken maar moeilijk bereiken waardoor ze niet opwarmen en er dus ook geen water verdampt.

Ook kan op deze plaatsen vanwege het vocht gemakkelijk schimmel ontstaan. Ook groene aanslag en mossen gedijen goed in een schaduwachtige omgeving. ’s Zomers kunnen schaduwplekken in de tuin juist verkoeling bieden.

Ligging van de tuin is niet te veranderen

Een belangrijk gegeven is dat je de ligging van de tuin niet kunt veranderen. Maar je kunt het ontwerp van de tuin er wel op aanpassen. Iedere ligging heeft iets speciaals, unieks wat te benutten is als positief punt in de tuin. Mits je bij het ontwerp maar direct rekening houdt met alle aspecten zoals beplanting, het terras, de bestrating of de vijver.

Waar komt de vijver?

Wanneer je een vijver in je tuin wilt, moet je weten dat je het water het beste rechtstreeks kunt laten beschijnen door de zonnestralen. Hierdoor warmt het water op zodat waterplanten en vissen zich sneller zullen ontwikkelen. Het nadeel is dat zonlicht ook de algengroei bevorderd.

Zeker ’s zomers kunnen deze organismen alle zuurstof uit de vijver verbruiken waardoor de vissen doodgaan. Zorg daarom voor waterplanten (bijvoorbeeld waterlelies) die het wateroppervlak gedeeltelijk bedekken. Hierdoor krijgen de algen minder zonlicht en blijft hun groei beperkt. 

Tuin op het noorden, zuiden, oosten of westen

Zelden is een tuin qua zon alleen gericht op het noorden, zuiden, oosten of westen. Vaak is er de combinatie zoals de tuin gericht op het noordoosten, noordwesten, zuidoosten, zuidwesten. Zie ook:

Tuin op het noorden

Tuin op het noorden

Tuin o/h noorden

Tuin op het oosten

Tuin op het oosten

Tuin o/h oosten

Tuin op het westen

Tuin op het westen

> Tuin o/h westen 

Tuin op het zuiden

Tuin op het zuiden

> Tuin o/h zuiden 

In welke richting ligt de tuin?

Om te weten hoeveel zonlicht er in je tuin komt, is het noodzakelijk om te onderzoeken in hoe je tuin ligt ten opzichte van je huis. Hieronder worden de vier hoofdwindrichtingen genoemd. Als je tuin op het noordwesten of noordoosten ligt, kun je het beste bij noord kijken. Ligt je tuin op het zuidwesten of zuidoosten dan kun je het best bij zuid kijken.

Zuiden

Als je tuin ten zuiden van je huis ligt, heb je eigenlijk de hele dag door voldoende zonlicht en is het in alle jaargetijden zonnig in je tuin. ’s Zomers kan dit een nadeel zijn omdat het dan wel eens té heet kan worden. Daarom is het van belang om schaduwplekken te creëren in een tuin op het zuiden. Dit kan door bijvoorbeeld wat hogere bomen of struiken te planten.

Met een tuin op het zuiden kan je ’s winters energie besparen doordat het zonlicht dan het huis verwarmt. In de zomer kan het daarentegen snel te warm zijn in huis, daarom is het verstandig om een paar boompjes voor het huis te planten zodat het raam in de schaduw ligt.

Noorden

Als je de tuin ten noorden van je huis hebt, komt er het hele jaar door maar weinig zonlicht in je tuin. Het zonlicht bereikt het vaakst de achterkant van je tuin. Je kunt een terras dus het beste zo ver mogelijk achterin de tuin positioneren. Hierdoor kun je in de zomer toch nog een beetje zonnen op het terras. In een tuin op het noorden is het onverstandig om grote bomen neer te zetten. Door deze bomen wordt het kleine beetje zonlicht in je tuin ook nog eens weggevangen. Ook is het aan te bevelen om de schutting zo laag mogelijk te maken, zodat de schutting niet een groot deel van je tuin het zonlicht ontneemt.

Ligging van de tuin

Oosten

In een tuin ten oosten van het huis is het vooral in de ochtend zonnig. Als je een echt ochtendmens bent, geniet je iedere ochtend van de opkomende zon in je tuin. In de avond staat je huis tussen de tuin en het zonlicht in. Hierdoor lijkt het of de dag wat korter duurt en kun je op een mooie zomeravond iets minder lang van de laatste zonnestralen genieten. Om ’s avonds toch nog zonlicht in je tuin te krijgen doe je er goed aan om het terras zo ver mogelijk achterin de tuin te zetten.

Westen

In een tuin ten westen van je huis duurt het ’s ochtends erg lang voordat je het zonlicht te zien krijgt. In deze tuin kan het ’s zomers ook erg warm worden. Zeker aan het eind van de middag als de zon recht op de achterkant van het huis schijnt. Ook hier is het dus verstandig om wat bomen voor het achterraam te plaatsen.

Maak er een kans van!

Belangrijk is om de vaststaande ligging om te zetten in sterke punten en kansen. Bij de tuin op het zuiden waar de zon vaak optimaal schijnt is er vaak behoefte aan schaduwplekjes in de tuin terwijl de wens bij de tuin op het noorden vaak gericht is op het creeeren van zonnige plekjes. Afhankelijk van de lengte van de tuin op het noorden is dat soms heel goed mogelijk.

Lichteffect en wisseling van seizoenen

De wisseling van de seizoenen zorgt ervoor dat de zon- en schaduweffecten ook veranderen in de tuin. In de zomer staat de zon veel hoger dan in de winter. En dus is de lengte van de schaduw in de zomer langer. De professionele tuinontwerper zal ook bij het ontwerp van de tuin rekening houden met de verschillende lichteffecten in de seizoenen.

Ligging tuin

Inventarisatie tuinwensen

Naast het feit dat de ligging van de tuin vaststaat is het allereerst belangrijk om te zorgen voor een inventarisatie van jouw tuinwensen. Wat voor soort tuin wil je? Een landschappelijke tuin, een dorpstuin of stadsuin, een boerderijtuin, een vijvertuin, een kindvriendelijke tuin. Wil je een kleurrijke tuin of waterornamenten in de tuin, wil je vlinders in de tuin of wil je juist vogels aantrekken?

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op ..

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | Website door Webba
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter