Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Tuin op het zuiden

Is jouw tuin ten opzichte van de zon gericht op zuiden? Bij het tuinontwerp is het belangrijk om rekening te houden met de ligging van de tuin.

Veel licht en zon

Dan heb je veel licht, zon en weinig schaduw. Vaak kunt je in het voorjaar al buiten zitten op jouw terras. De keuze van de beplanting is groot want de meeste planten houden van zon. De warme tuin heeft uiteraard gevolgen voor o.a. de keuze van de beplanting maar ook voor het ontwerp en de aanleg van het tuinterras of de sierbestrating.

Ligging tuin: noorden, oosten, zuiden, westen

Soms kan het erg warm zijn!

Omdat de tuin op het zuiden bij de zomerse dag erg warm is, is het creeeren van schaduwplekken in de tuin erg belangrijk. Natuurlijk zijn daar tal van mogelijkheden voor zoals het planten van bomen en struiken. Maar ook zaken als: blokhut of tuinhuisje of veranda, een carport of rijk gevulde pergola kunnen zorgen voor schaduw. Ook de keuze van de erfafscheiding is bepalend voor schaduwrijke plekken. Zie ook: creëer schaduwrijke plekken in de zonnige tuin.

Beplanting

Er is veel keuze voor  beplanting die het goed doet in de zonnige tuin zoals:

  • zomerbollen
  • eenjarige zomerbloeiers,
  • kuipplanten, kruiden
  • vaste planten

Zonnig effect op terras en balkon

Rijk gevulde grote bloempotten op je terras en balkon: ze zorgen meteen voor een zonnig zomers effect. Een balkon of terras dat op het zuiden ligt, krijgt veel zon. Dat betekent dat er regelmatig en veel water gegeven moet worden. Bij een warme zonnige dag moet dit soms wel twee keer per dag gebeuren. Kleine potten staan eerder droog dan grote soorten. Om het verdampen van water tegen te gaan, kunnen het best kunststof of geglazuurde potten gebruikt worden. De planten moeten dus echte 'zonaanbidders' zijn.

Tips

  • In de tuin op het zuiden kunt je de prachtigste planten kwijt, houdt hier zoveel mogelijk rekening mee bij het beplantingsplan en het bloeischema van de planten
  • Creëer schaduwrijke plekken in de zonnige tuin middels een erfafscheiding, pergola, blokhut, veranda, tuinhuisje of struiken en bomen
  • Houd bij de aanleg van jouw gazon rekening met warme en droge periodes: zie ook installatie en aanleg beregening
  • Houd jouw tuin, borders, planten en gazon goed vochtig
  • Ontwerp zonneborders in de tuin in die kleur die je maar wenst.

Ligging van de tuin

Zelden is een tuin alleen gericht op het noorden. Combinaties zijn mogelijk zoals de ligging van de tuin op het noordwesten of het noordoosten. Zie ook:

Inventarisatie tuinwensen

Naast het feit dat de ligging van de tuin vaststaat is het allereerst belangrijk om te zorgen voor een inventarisatie van jouw tuinwensen. Wat voor soort tuin wil je? Een landschappelijke tuin, een dorpstuin of stadstuin, een boerderijtuin, een vijvertuin, een kindvriendelijke tuin. Wil je een kleurrijke tuin of waterornamenten in de tuin, wil je vlinders in de tuin of wil je juist vogels aantrekken?

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op ..

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | website bouw dotsolutions
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter