Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Houtsoorten te gebruiken in de tuin

Welke houtsoort gebruik je voor de bouw van een overkapping, schutting, blokhut, tuinschuur, tuinhek, poort, beschoeiing of pergola. Hovenier Roel Zuidema zet enkele tips voor je op een rij.

Onderscheid in houtsoorten

We maken onderscheid tussen twee houtsoorten namelijk:

  • Loofhout

    Loofhout is afkomstig van loofbomen. Loofhout wordt ook wel hardhout genoemd. Dit zegt niets over de structuur en de hardheid van de houtsoort. Er zijn namelijk ook loofbomen die zacht hout leveren. Denkt je maar eens aan de linde, de populier en de wilg
  • Naaldhout

    Naaldhout komt van de naaldboom. De naalden die aan de takken groeien zijn de ‘bladeren’. Vanuit naaldhout worden zachtere houtsoorten geproduceerd zoals vurenhout (afkomstig van de fijnspar) en grenenhout (afkomstig van de grove den).

Welk houtmateriaal is geschikt in de tuin

Tuinhout geeft onbewerkt een natuurlijke uitstraling aan de tuin. Het werkt sfeerverhogend en heeft een warme uitstraling. Maar welke houtsoorten zijn nu geschikt voor welke tuinmaterialen? De keuze is enorm en vaak zijn er ook grote prijsverschillen tussen de verschillende soorten hout.

Welke houtsoort in de tuin? Pergola of overkapping

Kies ik voor hard hout of zacht hout?

Stel je laat een vlonder in de tuin aanleggen. De waterhuishouding in de bodem is nat. Wanneer je kiest voor een zachte houtsoort dan garanderen wij dat je er niet lang van kunt genieten.

Ter illustratie: gooi eens een stuk geïmpregneerd hout of een stuk hardhout in de kachel. Welke denk je dat eerder opgebrand is? Met deze informatie kunt je ook kijken naar het hout wat je in de tuin wilt gebruiken. Vaak is extra betalen voor hout ook betalen voor kwaliteit. Dit loont zich op de lange termijn vrijwel altijd.

Welke houtsoort in de tuin? Terras of overkapping

Moet ik overal hardhout gebruiken

Nee. Stel je wilt een houten terrasoverkapping of tuinschuur laten plaatsen dan kunnen de wanden van hardhout gemaakt worden. De binnenkant kan prima afgewerkt worden met een zachtere houtsoort. Dit omdat de binnenkant minder onderhevig is aan wisselende weersomstandigheden. Je bespaart geld door voor een zachtere houtsoort te kiezen.

Is geïmpregneerd hout ook goed

Geïmpregneerde palen in de tuin kunnen een tuinafscheiding een aantal jaren stevigheid geven. Zeker wanneer je de paalpunten ook nog eens behandelt voordat je dit plaatst. Je dient altijd het eindgebruik en de levensduur in ogenschouw te nemen.

Bij een huurhuis heeft het niet altijd zin een dure erfafscheiding te plaatsen. Maar wanneer je een koophuis hebt waar je voorlopig niet meer weggaat dan is een investering in een goede schutting of erfafscheiding de moeite waard. Op de langere termijn kost een ‘duurdere’ schutting minder geld.

Welke houtsoort in de tuin?

De keuze voor een houtsoort

Een weloverwogen beslissing als het gaat om houtmateriaal is belangrijk. De vraag is of je kiest voor kwaliteit of kwantiteit? In het geval van kwaliteit betaald je in eerste instantie meer geld maar dit verdient je in de loop van de tijd ruimschoots terug.  

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op ..

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | website bouw dotsolutions
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter