Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Tips voor het creëren van jouw ultieme balkontuin.

Een tuin heb je niet, maar wel een balkon. Er zijn balkons in verschillen vormen en maten. Hoe fleur jij jouw balkon op? Hieronder een aantal ideeën en tips voor het pimpen van jouw balkon.

Deze onderwerpen vind je in dit artikel:

Balkontuin: inspiratie en aanleg

De balkonvloer

Beschouw je balkon als een verlengstuk van je huis en creëer de sfeer die je ook binnen hebt gekozen. Je kunt kiezen voor tegels of plavuizen die zorgen voor een zuidelijk accent. Let er wel op of ze vorstbestendig zijn.

Grastapijt

Grastapijt is bestand tegen weer en wind en is een prettige ondergrond voor een zithoekje. Je balkon krijgt een mooi groen kleurtje met dit grastapijt.

Bestrating op je balkon is niet alleen functioneel maar maakt ook dat je balkon er leuker uit gaat zien. Er zijn veel verschillen soorten, kleuren en maten waarmee je de vloer van je balkon kunt bedekken.

Losse vloeren: rubberen of isolatietegels

Er zijn allerlei mogelijkheden om losse vloeren te leggen. De meest lichte vloer bestaat uit tegels van gemalen rubber, dat in tegelvorm is geperst. Ook heb je de isolatietegel, deze zijn ietsje zwaarder.

Als je deze vastplakt op het dak, wordt de kamer die er onder ligt minder warm in de zomer en minder koud in de winter. Ze bestaan namelijk voor de helft uit isolatiemateriaal. Hiervoor is speciale lijm om ze vast te plakken.

Deze lijm is van belang omdat er lijmsoorten zijn die de isolatielaag oplossen.

Tuin inrichten balkon

Drainagetegel

Je kunt ook kiezen voor de drainagetegel. De drainagetegel is zwaarder dan de bovengenoemde tegels, maar lichter dan de stoeptegels.

Draineertegels zijn heel poreus en hebben aan de onderkant halfronde gleuven waardoor het water gemakkelijk wegloopt. Drainagetegels voor jouw dakterras zijn praktisch in Nederland.

Deze zorgen namelijk voor goede afwatering van jouw dakterras. De tegels zijn zo goed dat je geen grind hoef te gebruiken om de zijkanten af te sluiten. Een rubberen strip is al voldoende.

Inrichten balkontuin

Antislip-systemen

Wanneer je te maken hebt met gladde vloeren, dan kun je kiezen voor antislip-systemen. Dit heb je voor verschillende materialen van de betonvloer die jij kiest.

Balkonvloer van hout? Ook dat is mogelijk.

Met vlonders creëer je eenvoudig een terras. Houten vlonders creëren een natuurlijke en mooi ogende balkonvloer.

Deze vlonders van kunststof of van hout zijn licht van gewicht. In plaats van vlonders kun je ook nog kiezen voor lange planken. Een nadeel van hout kan zijn dat het glad wordt wanneer het nat is geworden.

Wij raden je om dit goed te onderhouden zodat je gladheid en ongelukken voorkomt. 

Een goede tip is om dit bij te houden, zo kun je jaarlijks even je vlonders schoonmaken. Zie ook: groene aanslag verwijderen terras

3 Tips om je vlonders te reinigen.

 • Tip 1: Een harde bezem en water. Deze tip is simpel, goedkoop en doeltreffend. Vul je emmer met water, (meerdere keren) en schrobben maar.
 • Tip 2: Als je vlonder glad blijft kies er dan voor om een beetje groene zeep of schoonmaak azijn te gebruiken, dit is niet zo agressief als andere schoonmaakmiddelen.
 • Tip 3: Zorg voor regelmaat; maak met regelmaat je vlonder schoon, zo voorkom je dat er algen gaan groeien.

 


Facebook Tuindingentuindingen facebook

In de groep tuindingen kun je terecht met je vragen over jouw tuin. Andere tuinliefhebbers helpen je bij het oplossen van jouw tuinproblemen.

Wij zijn benieuwd: heb je aanvulling op onze ideeen voor een kindvriendelijke tuin?

>> Tuindingen


Planten op het balkon.

Je fleurt je balkon al snel op met een aantal mooie planten. Voor je dit besluit en de beslissing maakt om planten te kopen.

Moet je rekening houden met een aantal dingen, dan kun je gemakkelijk inkopen doen en tevens genoeg inkopen doen

 • Hoeveel ruimte heb je voor planten op je balkon?
 • Ligt je balkon op de noord-, zuid-, oost- of westzijde van het huis? Hoeveel uur zon krijgen de planten?
 • Welke bloemkleuren passen bij de rest van het balkon? Of kies je voor alle kleurtjes?
 • Moeten de planten er alleen mooi uitzien, of is een nuttige, kleine kruidentuin in een plantenkast of groenten op het balkon een interessant alternatief voor jou?
 • Wat voor een verzorging hebben de planten nodig? Wat is de hoeveelheidwater/verzorging die je kunt en wilt geven? (veel, matig, weinig)
 • Grote of kleine planten?

Bloempotten balkontuin

Planten in potten

Het is erg belangrijk dat het water in de potten weg kan, zodat de grond niet te vochtig blijft, je kunt zelf de gaatjes ook boren. Een handig tip hier bij is om van buiten naar binnen te boren, zet de pot op de kop en boor er een aantal gaten in.

Tegenwoordig zijn er veel constructies en creatieve ideeën voor het maken van een plantenbak.

Pallet tegen de muur zetten

Je kunt een pallet rechtop tegen de muur zetten en hier plantjes inzetten of kiezen voor een halve regenpijp waar je de plantjes in zet en ze ophangt. Plantenbakken bevestig je op diverse manieren.

Zo heb je plantenbakken die je op de rand van de afscherming van je balkon kan zetten of juist aan de rand laat hangen.

Hangende plantenbakken balkon

Plantenbakken ophangen

Je hebt ook bakken die je monteert aan de regenpijp. Op deze manier creëer je al snel een klein tuintje door weinig ruimte in te nemen. Verder kun je er voor kiezen om je plantenbak op te hangen.

Op die manier heb je toch groen om je heen. Zeker voor kleine balkons is dit een goede tip. Wanneer je de vloer zo min mogelijk vol zet, behoud je zoveel mogelijk ruimte. Het balkon wordt in een handomdraai een bloemenparadijs met bloeiende terrasplanten.

We hebben 8 planten voor je op een rij gezet die het goed doen en waar je de hele zomer van geniet.

 • De Fuchsia:
  Deze kleurt prachtig op je balkon, van knalroze, zacht rode of witte bloemen tot een combinatie van tinten. De terrasplant is ook verkrijgbaar op stam (als mini-boompje) en bloeit gegarandeerd een zomerlang

Fuchsia Balktuin

 • Solanum:
  De solanum is een uitbundige bloeier met prachtige trossen van blauwe of witte bloemen. De plant is er van klein tot groot en kan in mediterrane landen wel drie-en-een-halve meter hoog worden.
 • Bougianvillea:
  Iedereen die wel eens in Zuid-Europa op vakantie is geweest kent de Bougainvillea. Een avontuurlijke en romantische plant. Je kunt de plant verkrijgen in verschillende vormen: van compact en klein tot indrukwekkend groot. De bloemen zijn wit of paars.
 • Mandevilla:
  De mandevilla bloeit van mei tot ver in het najaar met witte, roze of rode bloemen. Omdat deze terrasplant een ‘klimmer’ is kun je hem ook in een bak aan de voet van de pergola of schutting zetten. Leid de sierlijke bloemenranken eventueel langs een rek, piramide of strakgespannen draden.
 • Passiflora
  De naam is te danken aan haar exotische uitstraling aan de prachtig bloem met stampers en meeldraden die er fier bovenuitsteken. De passiflora is een klimplant. Zet hem daarom net als de Mandevilla eens aan de voet van een pergola of schutting.

Pallets of plantenbakken balkon

 • Lavendel:
  Lavendel kleurt niet alleen mooi op het balkon, hij ruikt ook nog eens lekker. De lavendel is gemakkelijk in het onderhoud
 • Spaanse Margriet:
  Ook de Spaanse margriet is te verkrijgen in verschillende kleuren, dus kies de kleur die bij jou past.
 • Violen:
  De viooltjes doen het altijd goed, ze zijn gemakkelijk en in prachtige kleuren verkrijgbaar. Je hebt ze met kleine bloemen en met grote bloemen. De viool zal prachtig staan op jouw balkon.

Bougainvillea Balkontuin

Uiteraard zijn er veel meer planten die je op balkon in de plantenbakken kunt plaatsen. Je kunt het zo gek niet bedenken. De vraag is vooral, hoeveel zorg en tijd kun jij aan je planten geven?

En uiteraard ook: wat vind je er leuk uit zien? Plaats je planten op het balkon dan oogt het balkon niet alleen vrolijker. Het is ook nog eens gezond om je bezig te houden met de natuur en het trekt de natuur aan.

Denk bijvoorbeeld aan andere vliegen die planten nodig zijn. Maar ook vogeltjes, want die voelen zich beschut wanneer ze op jouw balkon voedsel vinden.

Een moestuin op het balkon maken

Al beschik je over een balkon, een kleine binnenplaats of een dakterras, dat hoeft geen reden te zijn om zelf geen eetbare planten te kweken. Enerzijds kun je kiezen voor een verticale moestuin anderzijs kun je ook eetbare planten kweken in potten en bakken.

Je kunt potten en bakken kopen. Maar je kunt ook zelf iets maken van oude pallets bijvoorbeeld. Wees creatief. Denk je aan an groenten kweken in potten en bakken denk je al snel aan groenten die bovengronds groeien.

Maar net als in een moestuin groeien een heleboel groenten ondergronds. Potten zijn dus perfect voor het kweken van deze groenten. Je hebt genoeg ruimte.

4 tips voor groenten in jouw moestuin op het balkon

We hebben vier leuke groenten voor je moestuin op papier gezet:

 • Sla
  Sla groeit zonder problemen in potten en bakken. Sla heeft niet veel ruimte nodig. Een pot met een afmeting van minimaal tien centimeter diep en tien centimeter breed is genoeg. Denk eens aan de sla soort lolla Rossa.
 • Wortelen
  Wortelen zijn ideaal om te kweken in potten. Zorg voor een wat diepere pot zodat de potgrond goed los zit en de wortel alle ruimte heeft om te groeien. Vergeet niet regelmatig water te geven. De hoeveel die je in 1 pot kunt zaaien ligt uiteraard aan de grote van de pot. Handig uitgangspunt: Kweek ongeveer 16 plantjes op een ruimte van 30 bij 30 centimeter.
 • Bieten
  Bieten wortelen ondiep, daarom zijn ze geschikt voor lage en brede potten. Ook hierbij raden wij je aan de potgrond los in te pot te doen. Verder geef de plantjes goed water en de hoeveel in 1 pot is hetzelfde als bij de wortelen.
 • Rucola
  Rucola kiemt heel snel. Verplanten kan wel lastig zijn, daarom is het aan te raden om dun te zaaien. Rucola is leuk om te kweken doordat je de bladeren zowel jong als volgroeid kunt plukken.

Rucola moestuin balkon

De verticale moestuin

Omdat een balkon niet altijd evenveel ruimte biedt voel je je al snel beperkt. Dat is niet nodig. Je kunt namelijk ook de hoogte in werken. Dan kies je voor de verticale tuin. Je kunt gebruik maken van plantenbakken die je aan de muur hangt, maar je kunt ook kiezen voor de verticale moestuin.

Op internet zijn verschillende varianten te vinden. Maak bijvoorbeeld zelf een moestuin van pallets. Of ga aan de slag met petflessen of een kant en klaar systeem. Ook zijn er leuke planten zakken te koop.

In één zak kun je meerdere planten kwijt. Hang een aantal zaken naast elkaar en kweek hier je kruiden in. Denk aan peterselie, basilicum, tijm, maggirkuid, koriander en bieslook. Niets lekkerder dan de kruiden vers, uit je eigen tuin (balkon).

Verticale tuin balkon

Bron: Pinterest

Balkon verlichting

Verlichting op je balkon is niet alleen functioneel het ziet er ook nog leuk uit. Voor boeken lezen en spelletjes doen is  direct licht nodig. Zit je alleen buiten zonder dat je actief bezig bent dan heb je minder verlichting nodig.

Wil je het gezellig maken steek een aantal kaarsen aan. Heel gezellig en romantisch :)

Voorkom insecten

Elektrische verlichting is voor een kleine buitenruimte al gauw te schel en trekt veel insecten aan. Hoe subtieler het licht en onopvallender de bron daarvan des te beter dit is. Je wilt de intieme sfeer van samenzijn niet laten verstoren door insecten nemen wij aan ;)

Je hebt tegenwoordig ook prachtige snoeren licht, in de vorm van leuke lampionnetjes of andere manieren om je balkon op te fleuren.

tuinverlichting ontwerp aanleg en onderhoud

Welke stroombron hebben de lampen?

We raden je aan van te voren te bedenken hoe je deze lampjes kun ophangen. Of waar je ze neer kunt zetten? Kies je voor elektrische lampjes dan moet je rekening houden met waar en hoe je dit gaat aansluit op de elektriciteit.

Kies je voor sierverlichting in de vorm van een snoer met lampionnetjes of andere vormen dan zijn batterijen vaak voldoende (denk aan kerstlichten) Dit is natuurlijk ideaal, zeker wanneer je geen stopcontact in de buurt hebt.

Ook handig: denk eens aan lampen die werken op zonne-energie. Nog een milieu vriendelijk en duurzame manier ook. Wil je variatie? Kies voor verschillende kleine lampjes, dat ziet er leuker uit dan 1 grote. Zo behoud je een gezellige en intieme sfeer.

 


Facebook Tuindingentuindingen facebook

In de groep tuindingen kun je terecht met je vragen over jouw tuin. Andere tuinliefhebbers helpen je bij het oplossen van jouw tuinproblemen.

Wij zijn benieuwd: heb je aanvulling op onze ideeen voor een kindvriendelijke tuin?

>> Tuindingen


Kleur op je balkon

Kleur op je balkon, fleurt je balkon al snel op. Die kleur creëer je al vrij snel op je balkon. Je kunt kiezen voor gekleurde plantenbakken en die heb je echt in alle kleuren.

Wat te denken van gekleurde bloemetjes. Of je nu kiest voor fel roze of fel oranje, ze zijn er allemaal. Los van de planten kun je kiezen voor gekleurde kussens in de stoelen, misschien kun je één deel van de muur een mooie kleur geven, of juist een mooie tuinposter ophangen.

Kleuren voor je balkon

Wat is jouw lievelingskleur, hangt die al op het balkon? Waar word jij nou echt vrolijk van? Ook kun je nog eens op zoek gaan naar de betekenis van kleuren, wat doen welke kleuren met jou? Geel staat voor warm, zonnig en geluk. Groen betekent leven, duurzaam, rust. Wat past jou het beste?

Vogels op het balkon

Een vogelvriendelijk balkon, hoe creëer je dit? Vogels op je balkon is natuurlijk prachtig. Vanachter het raam kunnen kijken naar de vogeltjes die op zoek zijn naar voedsel. Niet alleen in de lente natuurlijk. Juist ook in de winter.

Ook van je balkon kun je een plek maken waar vogels graag komen. Met een paar kleine ingrepen tover jij je balkon om in een vogelvriendelijke omgeving.

Denk aan genoeg voedsel. Je hebt veel keuze van voederhuisjes voor vogels. Deze bevestig je aan het raam met grote zuignoppen. Ander idee zijn voederhuisjes die je aan de wand kunt bevestigen of silo’s die je aan het raam kunt hangen. Er zijn voldoende alternatieven voor jouw kleine of grote balkon.

Afhankelijk van de ruimte kun je ook kiezen voor een nestkastje. Op deze manier creëer je de mogelijkheid voor vogels om een nestje te maken.

Vogelvriendelijk balkon

10 Tips voor een vogelvriendelijk balkon.

Wij hebben 10 leuke tips op een rij gezet die je helpen bij het creeren van een balkon waar vogels blij van worden.

 • Tip 1: Met bakken en potten maak je een natuurlijke sfeer. Bijvoorbeeld met besdragende struiken (zuur, bes, lijsterbest e.d.). Zorg ook voor planten en kruiden waar insecten op afkomen.
 • Tip 2: Afhankelijk van de ruimte kun je een groene afscheiding maken. Laat bijvoorbeeld een klimop tegen een plantenbak opgroeien of langs een stevig ijzerframe. Op termijn ontstaat een dichte afscheiding waar vogels in kunnen schuilen.
 • Tip 3: Plaats een waterbadje, hier kunnen vogels niet alleen uit drinken maar ook hun verenkleed een wasbeurt geven.
 • Tip 4: Voer vogels met zaden en vruchten.
 • Tip 5: Voedersystemen, je kunt tegenwoordig kiezen voor diverse voedersystemen. Met zuignappen zodat je ze aan het raam kunt bevestigen. Of juist voederhuisjes voor aan de wand. Ook pindakaaspothouders trekken veel vogels aan op jouw balkon. Vogels smullen graag van de pindakaas.

Vogelvriendelijk balkon

 • Tip 6: Ga op zoek naar voer dat door Vogelbescherming Nederland wordt aangeraden, zodat je ook nog verantwoord kunt voeren. Zie ook: goed voor voor vogels
 • Tip 7: Ga voor bloeiende bloemen op jouw balkon, bloemen zorgen voor insecten, deze insecten zijn een heerlijke maaltijd voor de vogels.
 • Tip 8: Zet eens een vlinderstruik in een pot op jouw balkon, deze kleuren niet alleen mooi maar trekken ook vlinders aan. Deze vlinders kunnen zich voortplanten, maar zijn ook goed voor de vogels.
 • Tip 9: Wees origineel. In een stad voeren veel mensen de vogels bij. Vogels zullen minder geneigd zijn een nieuwe plek te bezoeken. Plaats rond de broedtijd bijvoorbeeld een silo met haar van een huisdier aan. Daar komen vogels op af die nestmateriaal verzamelen.
 • Tip 10: Tot slot een belangrijke tip: beplak je ramen. Voordat je je balkon vogelvriendelijk maakt, moeten de ramen goed herkenbaar gemaakt worden zodat vogels er niet tegenaan vliegen. Dat kan door gordijnen, planten voor het raam of het opplakken van vogelsilhouetten.

Tafels en stoelen van pallets balkon

Last but not least, de tuinmeubelen

Nu is je balkon mooi ingericht, je kunt genieten van de bloemen, je hebt kleur op je balkon en af en toe heb je bezoek van wat vogeltjes! Blijft over dat je nog comfortabel wilt zitten. Afhankelijk van de ruimte kun je al vrij snel op je balkon zitten. De vraag is nu alleen: Wat zit lekker en wat ziet er leuk uit? We hebben vijf ideeen voor je:

 • Zitzak
  Een handige oplossing. Je zakt lekker weg in je zitzak terwijl je zit te lezen of een drankje nuttigt.
 • Complete sets tuinmeubelen
  Heb je wat meer ruimte dan kies je voor tuin meubelen. Je kunt hiervoor terecht bij tal van winkels. Je hebt stoelen in verschillende vormen, maten en kleuren. Misschien wil je de luxe van een verstelbare rugleuning? En wat te denken van een passende tafel?
 • Ligstoel
  Heerlijk in het zonnetje of juist in de schaduw genieten van je balkon.

Tips voor de balkontuin

 • Kussentjes op stoelen
  Je verenigt het nuttige met het aangename. De kussentjes geven sfeer aan je balkon. En daarbij zit het ook nog prettiger.
 • Zelf meubelen maken
  Zelf meubelen maken van pallets en kistjes. Met pallets kun maak je al snel een leuk bankje of tafeltje.

Speciaal 6 tips voor de kleine balkons.

Je denkt al snel dat je met een klein balkon niet zo veel kan, toch zijn er meer mogelijkheden dan je denkt. Hang wat bloemetjes

Tip 1: Verticaal tuinieren.

Verticaal tuinieren is een perfecte oplossing wanneer je weinig ruimte hebt. Je kunt de muren gebruiken en dus de lucht in gaan. Wanneer je die ruimte zoveel mogelijk behoud, kun je de vloer zoveel mogelijk vrij laten en behoud je genoeg ruimte om te zitten.

Tip 2: Bistroset als meubel op je balkon.

Heb je niet veel ruimte dan tippen wij je de zogenaamde bistrosets. Het handig hiervan is dat ze vaak inklapbaar zijn. Wanneer je dus even geen gebruikt maakt van de meubelen berg je ze makkelijker op.

Tip 3: Kleed je bistroset aan

Kleed je bistroset aan met leuke kussentjes, of een plaids. Zo creëer je een warme en gezellige sfeer op je balkon.

Balkontuin inrichten

Tip 4: de tafel voor aan je balkon

Voor kleine balkons zijn inklapbare tafels erg handig. Dit tafeltje bevestig je aan de afscherming van je balkon. Ideaal wanneer je geen gebruik maakt van het tafeltje.

Tip 5: Hang een gordijn op.

Hang je een gordijn op dan creëer je niet alleen een leuke sfeer. Ook scherm je het balkon af waardoor je alle privacy hebt en volop kunt genieten van het lekkere weer.

Tip 6: Fleur je vloer op met een kleed

Koop een leuk vloerkleed en fleur de vloer op. Je hebt ze in verschillen kleuren en maten en zijn zelfs bestemd voor buitengebruik.

 


Facebook Tuindingentuindingen facebook

In de groep tuindingen kun je terecht met je vragen over jouw tuin. Andere tuinliefhebbers helpen je bij het oplossen van jouw tuinproblemen.

Wij zijn benieuwd: heb je aanvulling op onze ideeen voor een kindvriendelijke tuin?

>> Tuindingen

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op ..

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | Website door Webba
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter