Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Onderhoudsarme tuin: ontwerp en aanleg

Onderhoudsarme tuin laten aanleggen? Heb je weinig tijd om te tuinieren maar wil je toch een mooie tuin? Wij kunnen voor jou een onderhoudsvrije tuin aanleggen precies zoals je het zelf wenst.

Een onderhoudsvrije tuin bestaat niet

Onderhoudsvrije tuinen bestaan niet. Iedere tuin heeft onderhoud nodig zelfs al zou je de hele tuin laten betegelen. Maar onderhoudsarme tuinen bestaan wel en die kunnen wij voor je aanleggen.

Onderhoudsarme tuin

Keuze voor het materiaal en de inrichting

Bij het ontwerp van de onderhoudsarme tuin kunnen we aannemen dat je geen tuinliefhebber bent of dat je weinig kennis van zaken heeft als het gaat om de tuin. Deze informatie is van belang bij het ontwerp van de tuin. We kunnen de tuin onderhoudsarm maken door te kiezen voor onderhoudsarme materialen en planten.

Welke materialen zijn belangrijk?

  • Kies je voor een schutting dan is een hardhouten schutting aan te bevelen. Dit materiaal heeft een langere levensduur en vraagt minder onderhoud dan geimpregneerd hout.
  • In het geval van bestrating kan gekozen worden voor een keramische tegel. Qua prijs is dit een kostbare investering. Maar tegenwoordig zijn er ook goede alternatieven in de vorm van betontegels die de eigenschappen nabootsen maar wel dezelfde uitstraling hebben.

Tuinonderhoudscontract afsluiten?

Bekijk onze projecten

Een overzicht van de projecten die wij hebben uitgevoerd in de afgelopen tijd

Bekijk de projecten

Regenwater in de tuin

Bij aanleg van de tuin moeten de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden om het hemelwater op te vangen en af te voeren. Hiermee voorkom je tuinergernissen zoals groene aanslag op de tegels of verzakkende bestrating.

Bestrating aanleggen

Het zandbed onder de bestrating moet drainerend werken op het moment dat je gebruik maakt van een betontegel als bestratingsmateriaal. Wanneer je dit niet op orde hebt blijven stenen vochtig waardoor er groene aanslag kan ontstaan. Bij de aanleg van bestrating kunnen wij voegmortel gebruiken om de kieren tussen de bestrating op te vullen. Dit voorkomt dat je periodiek onkruid moet wieden.

aanleg onderhoudsarme tuin

Een onderhoudsarm gazon

Een groen gazon vraagt tijd. Je moet bemesten, verticuteren en gras maaien. Een oplossing voor een blijvend groen gazon, waarbij je deze werkzaamheden niet uit hoeft te voeren is het plaatsen van kunstgras in de tuin. Tegenwoordig is kunstgras niet meer te onderscheiden van echt gras. Qua prijs ben je met kunstgras in basis duurder uit.

Waar graszoden € 2,25 kosten betaal je voor kunstgras € 30. Dit lijkt een enorm verschil. Maar vergeet niet dat je met de aanschaf van graszoden nog niet klaar bent. Je dient ook te investeren in een grasmaaier, kantjesknipper, mollenklem, verticuteermachine en tal van onderhoudsproducten. Daar komt bij dat je op kunstgras ook garantie krijgt.

kunstgras in onderhoudsarme tuin

Borders in een onderhoudsarme tuin

Door de eigenschappen van planten in ogenschouw te nemen kun je die planten uitzoeken die niet of nauwelijks verzorging nodig hebben. Zo kun je genieten van de kleurenpracht die de planten in de tuin brengen zonder veel tijd te stoppen in het onderhoud.

Aanplant onderhoudsvrije planten

Door een border snel dicht te laten groeien krijgt onkruid geen kans om tussen de planten door te gaan groeien. Een andere manier om onkruid te voorkomen is door plantvakken op te vullen met Franse boomschors, grind of split met daaronder worteldoek.

Bij de aankoop van planten wordt geadviseerd hoeveel planten per vierkante meter raadzaam zijn. Wij stellen dat je dit advies bij een onderhoudsvrije tuin niet serieus hoeft te nemen. Wij adviseren in een onderhoudsarme tuin tien planten per vierkante meter.

borders in onderhoudsarme tuin

Tuinonderhoud onderhoudsarme tuin

Een tuin moet in het begin sturing krijgen om onderhoudsarm te worden. Plantvakken moeten snel dichtgroeien. Hiervoor moeten planten voldoende voedingsstoffen en water krijgen. Onkruid moet met wortel en al verwijderd worden in het begin zodat het geen kans krijgt zich uit te breiden.

Bemesten van planten

Ook een plant in een onderhoudsvrije tuin heeft bemesting nodig. Om de kracht van een volle border te blijven benutten moeten de plantvakken van voedingsstoffen worden voorzien. Wanneer je niet van tuinieren houdt kun je een hoveniersbedrijf inschakelen om te voorzien in het jaarlijkse onderhoud.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op ..

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | Website door Webba
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter