Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Speeltoestellen in de kindvriendelijke tuin

Wil jij ook graag een tuin waarin de kinderen vrijuit kunnen spelen? Geniet je van heerlijke zomeravonden waarbij je op het terras een boek zit te lezen en de kinderen heerlijk spelen? Wil je inspiratie opdoen? Bekijk en lees dan vooral onze tips. Wij geven je een heleboel ideeen in dit uitgebreide artikel. Van dure speeltoestellen tot het graven van een kuil in je tuin, voor low-budget tuinplezier. Lees maar mee!

Kindvriendelijke tuin aanleggen

Tip 1 : Erfafscheiding

Een afscheiding is ideaal voor jou maar ook voor je kind. Denk aan gekleurde rikkepalen, een gekleurde schutting, lage muurtjes een buxus of andere afzetting, zodat dit een plek wordt voor de kinderen.

Zo creer je een ruimte speciaal voor jou zelf, waarbij de kinderen in de buurt zijn en je een oogje in het zeil kunt houden. Het mooie voor de kinderen is dat ook zij een eigen plekje hebben. Zo houd je de tuin toch netjes.

Tip 2 : Zandbak

Een zandbak in de tuin betekent gegarandeerd speelplezier voor de kinderen. Kies voor een zandbak zodat de kinderen kunnen graven en bouwen. Wij raden je aan om bij jonge kinderen de zandlaag niet dieper dan 50 cm te maken. Om ongelukjes te voorkomen.

Zandbak schoon houden

Er zijn veel verschillende vormen zandbakken: je kunt zelf een zandbak maken, denk bijvoorbeeld aan een zandbak van hout. Je kunt ook kiezen voor de zandbak schelp (of een zandbakbloem), dit is een zandbak van kunststof die te verplaatsen is. En bijkomend voordeel: deze zandbak blijft ook erg makkelijk schoon.

Zorg ervoor dat je de zandbak goed afsluit omdat de zandbak anders binnen no-time vol zit met rommel. Hierbij denk je aan een afdekhoes, dit voorkomt dat je zandbak vies wordt. In de zandbak wordt het spelen nog leuker met zandbak speelgoed.

Zandbak in tuin plaatsen

Tip 3: Schommel in de tuin

Een schommel zorgt altijd voor veel plezier bij kinderen. Er zijn veel verschillende schommels en je kunt ze op verschillende manieren bevestigen. Zo kun je denken aan:

 • een schommel aan de muur
 • een schommel aan een boom
 • een schommel gemaakt van een autoband
 • een schommel ingebouwd bij een speeltoestel

Een leuke idee is om de schommel onder de pergola te plaatsen. Onder deze pergola kun je een mooie zitplek maken zodat je heerlijk kunt genieten van jouw boek. De kinderen kunnen op de schommel spelen.

Denk aan een pergola van hout en om het er sfeervol uit te laten zien. Hier laat je er een druivenplant of andere klimplant over heen groeien zodat je na verloop van tijd een mooie groene pergola hebt.

Giftige planten in de tuin

Pas overigens wel op met giftige planten in een kindvriendelijke tuin.

 • Bekende giftige planten zijn:
  blauwe monnikskap, blauwe regen, doornappel, gevlekte aronskelk, goudenregen, herfsttijloos, kardinaalsmuts, lelietje-van-dalen, oleander, buxus, papaver, peperboompje, taxus, thuja (levensboom), vingerhoedskruid, wolfskers, wonderboom.
 • Tuinplanten met een irriterende werking bij huidcontact:
  hemelboom, anemoonsoorten, selderij, gevlekte aronskelk , stinkende gouwe, clematis, wolfsmelksoorten, ginkgo (Japanse notenboom), reuzenbereklauw, sleutelbloemsoorten, boterbloemsoorten.

Hier vind je een volledige lijst met giftige planten

Wil je toch graag je lievelingsplanten in de tuin hebben? Kies voor hoge bloembakken, zodat je die mooie bloemen (die giftig zijn) wel in de tuin kunt zetten.

Tip 4: Werktafel voor kinderen

Vind jouw zoon of dochter het leuk om met planten te werken? Willen ze je graag helpen wanneer je in de moestuin aan het werk bent. Je kunt een werktafel speciaal voor je kinderen maken. Maak van de tafel een stoere mannentafel, zodat er geholpen kan worden met het klussen in de tuin of als er gewerkt gaat worden in de moestuin met hun eigen kinder-gereedschap.

Waar zet ik die tafel dan neer? Een leuk idee is om de tafel in de buurt van de zandbak te plaatsen. Zo kunnen de kinderen bijvoorbeeld zandkoekjes bakken op de tafel.

Kinderen bloemen planten in de tuin

Tip 5: Huisje, caravan, schuur

Wel eens gedacht aan het creëren van een ruimte waar je kinderen vrij kunnen spelen? Een eigen ruimte zoals een

 • tuinhuisje
 • lege caravan
 • afdakje
 • schuurtje

Dit zijn ook ideale oplossingen als opbergruimten voor speelgoed. In de zomer benut je de ruimte om de kinderen te laten kamperen.

Tip 6: Kindvriendelijke ondergrond

Het is belangrijk dat je bij de aanleg van de tuin rekening houdt met de ondergrond.  Een zachte ondergrond is het meest geschikt voor kinderen. Mogelijke opties zijn:

Gras

Echt gras of kunstgras: een ondergrond die handig is voor kinderen. Het roept bij ons de associaties op aan de zomer, picknicken in de tuin of samen met je kinderen genieten in de zon. Maar ook als je kinderen ouder zijn is het ideaal plek om de tent op te zetten en buiten te blijven slapen.

Een grasveld kan ook dienen als voetbalveld, zorg er voor dat je goed en stevig grasveld hebt. Een alternatief is kunstgras, een ondergrond die gemakkelijk te onderhouden is.

Houtsnippers

Houtsnippers in de tuin zijn ideaal voor onder de schommel of om de zandbak heen als bodembedekker. De voordelen van houtsnippers:

 • Een oplossing die niet al te duur is
 • Een goede valdempende werking
 • Een mooie natuurlijke uitstraling
 • Het is eenvoudig zelf te plaatsen
 • Geen rotting of schimmelvorming
 • Blijft goed op de plaats liggen
 • Gaat lang mee

 


Facebook Tuindingentuindingen facebook

In de groep tuindingen kun je terecht met je vragen over jouw tuin. Andere tuinliefhebbers helpen je bij het oplossen van jouw tuinproblemen.

Wij zijn benieuwd: heb je aanvulling op onze ideeen voor een kindvriendelijke tuin?

>> Tuindingen


 

Vlonders

Een fijne ondergrond tijdens hete zomers. Een ondergrond die ervoor zorgt dat vallen minder pijn doet. Let er wel op dat deze ondergrond glad kan worden. Deze ondergrond vraagt ook onderhoud. Af en toe schrobben en een anti slip middel maken dat je vlonders er goed uit zien en veilig blijven.

Rubber tegels

Rubber tegels zijn qua uiterlijk misschien niet je eerste keuze maar ze voorkomen wel dat kinderen hard vallen. Ze zijn uiterst geschikt onder speeltoestellen en vergen weinig onderhoud. En erg fijn: deze rubberen tegels zijn van milieuvriendelijk (gerecycled materiaal). Je kunt kiezen voor verschillende kleuren en combinaties.  De tegels worden niet glad. Nadeel kan zijn dat ze in zomer erg warm worden.

Tegels:

Tegels hebben weinig onderhoud nodig en zorgen voor een nette uitstraling in de tuin. Door te spelen met lijnen kun je verschillende effecten. Tegels zijn minder kindvriendelijk omdat een kind harder kan vallen. Er is echter een grote maar .. het biedt namelijk ook hele leuke kansen! Ze zijn namelijk ideaal voor mooi tekeningen en spelletjes met stoepkrijt.

Ook kun je er leuk op lopen en fietsen. Daarnaast zijn tegels natuurlijk ideaal als ondergrond voor een terras. Je kunt de tegels een nabehandeling geven waardoor het stoepkrijt er gemakkelijk van af te halen is, het vallen minder zeer doet, de tegels in de zomer niet zo warm worden en ze ook minder glad worden.

Tip 7: Een moestuin

Wat is er nou leuker dan samen tuinieren? Kies voor een moestuin, zodat je samen met je kinderen kunt tuinieren. Leer ze de seizoensgebonden groenten en fruitsoorten kennen.

In eerdere tip hadden we het over het planten van druivenstruiken rondom je pergola. Het leuke van een druivenplant is dat je  samen met je kinderen deze klimplant kunt onderhouden en samen de druifjes kunt opeten.

Naast druiven kun je ook denken aan cherry tomaatjes, aardbeien, bessen, waterkers of andere lekkernijtjes die je zo van uit de tuin kunt opeten.

Tuinontwerp voor kindvriendelijke tuin

Tip 8: Een trampoline

Omhoog en omlaag. Zo hoog springen als maar kan en voor de gevorderden zeven salto’s. Mocht je een bepaalde leeftijd gepasseerd zijn dan raden wij de zeven salto's af overigens ;) Maar voor de kinderen is het geen enkel probleem. Een trampoline betekent speelplezer.

Voor de veiligheid kun je denken kun je denken aan een net om je trampoline heen. Wil je geen net? Dan kun je nog kiezen voor schuimrubber noodles (deze worden ook gebruikt in het zwembad). Deze kun je verknippen en om de veren van de trampoline te plaatsen. Zo voorkom je vervelende ongelukjes.

Trampoline voor kinderen n de tuin

 

Tip 9: Speeltoestellen

Natuurlijk! Speeltoestellen... bij uitstek geschikt voor een kindvriendelijke tijn. Heerlijk klimmen en klauteren. Van de schommel, de trap op om vervolgens van de glijbaan te glijden. En dan rennend de touwladder beklimmen. Hoe leuk is dit?

Neem in acht of de speeltoestellen veilig zijn: denk aan scherpe randen. Voorbeelden van speeltoestellen zijn:

 • de klimmuur
 • uitkijktoren
 • glijbaan
 • schommel
 • wip wap
 • speeltorens
 • picknick tafel
 • trampoline

Tip 10: Paden aanleggen

Maak mooi paadjes in je tuin. Voor de kinderen is dit super leuk. Ze kunnen

 • parcours fietsen,
 • op de skeelers
 • rond rennen.

Houd hiermee ook rekening bij de keuze voor terras tegels, zorg dat het niet te hobbelig wordt.

Tip 11: Dieren in de tuin

Vaak zijn kinderen dol op dieren? Een idee om dieren in je tuin te nemen? Denk aan kippen of een konijn (konijnen). Ze nemen niet veel plaats in en kinderen leren van jongs af voor hen te zorgen.

Kindvriendelijke tuin aanleggen

Tip 12: Verstopplekken

Ruimte inlasten voor leuke verstopplekken is een aanrader. Zorg voor veilige plekjes en verborgen hoekjes zoals bosjes, gordijntjes die je tegen de schutting aan kunt hangen en andere verstopplekjes. Gegarandeerd speelplezier.

Tip 13: Low budget ideeen

Heb je weinig budget en zijn dure speeltoestellen niet aan jou besteed? Hier een paar lowbudget ideeen:

 • Een kuil: graaf een kuil waaruit de kinderen makkelijk kunnen klimmen.
 • Een berg: maak een heuveltje en bedek deze met aarde. Leuk om bijvoorbeeld verstoppertje te spelen.
 • Neem 10/15 stoeptegels en verf er grote cijfers op 1-10/15 op en ga samen hinkelen en speel leuke spelletjes.

 Voetballende kinderen tuin

 


Facebook Tuindingentuindingen facebook

In de groep tuindingen kun je terecht met je vragen over jouw tuin. Andere tuinliefhebbers helpen je bij het oplossen van jouw tuinproblemen.

Wij zijn benieuwd: heb je aanvulling op onze ideeen voor een kindvriendelijke tuin?

>> Tuindingen


 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | Website door Webba
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter