Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Vlinders en geurbeleving in de tuin

Geniet jij ook zo'n van de kleurenpracht van vlinders? Wil jij een tuin waar vlinders zich prettig voelen? In dit artikel vind je talloze tips voor de aanleg van een vlinderrijke tuin. Maar ook gaan wij in op de ideale beplanting en het snoeien van vlinderstruiken.

We gaan direct beginnen:

Vlinders in de tuin?

 • Wil jij vlinders in je tuin?
 • Wil je genieten van de kleurenpracht van vlinders?
 • Elke dag de geurbeleving van vlinders in je tuin?
 • Genieten van de schitterende vlinderstruiken

Dan is het tijd voor de aanleg van een schitterende vlindertuin

aanleg vlindertuin

Aanleg van een vlindertuin

Bij de aanleg van de vlindertuin is het belangrijk dat jij je verplaatst in de vlinder... Wat vindt een vlinder belangrijk? En waarom komen vlinders naar jouw tuin. Een paar aspecten zijn belangrijk:

Locatie: waar maak je de vlindertuin?

Kiezen voor een goede locatie voor uw vlindertuin is erg belangrijk. Vlinders houden van zon. De zon warmt hun lijfje op wanneer ze rusten. Daarnaast zorgt de zon voor de groei van bloemen met nectar waar vlinders verzot op zijn.

Voedsel voor rupsen

Vlinders leggen vaak eitjes op planten die door de rups gegeten worden. Dit is een 'bewuste' keuze van de vlinder. De rups is namelijk nogal kieskeurig. Deze planten worden de waardplanten van de vlinder genoemd. Vaak gaat het om wilde plantensoorten.

De brandnetel is één van de belangrijkste waardplanten. Rupsen van vlinders zoals dagpauwogen of Atalanta's houden erg van brandnetels. Anders rupsen leven juist van grassen, kruiden of bladeren van bomen en struiken. Door waardplanten in je tuin te planten houd je de vlinders in je eigen tuin.

Voedsel voor vlinders

De meeste vlinders leven van nectar. Dit is een stroperig vocht wat van bloemen afkomt. Hierin zitten suiker en kleine hoeveelheden eiwitten en vitamines. Vrouwtjes vlinders hebben nectar nodig om eitjes te maken. De planten waaruit vlinders de nectar halen, noemen we nectarplanten. Een heel bekende is de buddleja, de vlinderstruik. Maar ook lavendel, hemelsleutel, herfstaster, koninginnekruid en enkelbloemige afrikaantjes zijn voorbeelden van goede nectarplanten.

Sommige vlinders houden rot fruit. Kijk in het najaar maar eens in een boomgaard of probeer ze te lokken met wat rotte appels of pruimen in de tuin.

Aanleg van de vlindertuin

Beschutte plekken: zo doe je vlinders een plezier ..

Vlinders zijn gek op beschutte plekken. Hier warmen ze zich op in de zon en tanken ze energie om verder te vliegen. Ook bij slecht weer vind je de vlinders op beschutte plekken. Ideaal is om een haag met vlindervriendelijke struiken aan te leggen. Op zichzelf is dit het mooiste aan de kant waar de meeste wind vandaag komt. Vaak is dit de noordwestkant van de tuin. De haag breekt de wind en de vlinder voelt zich helemaal op zijn gemak.

'Variatie in de beplanting is belangrijk, anders verdwalen je vlinders'

 

Vlinders verdwalen als planten er hetzelfde uitzien. Ze gedijen en in een omgeving met veel variatie in kleuren en hoogten. Bijkomend aandachtspunt: mannetjesvlinders gebruiken hoge planten als uitkijkpost om vrouwtjes weer te vinden.

Warmteplekken: de vlinder kan niet zonder zon

Vlinders zijn koelbloedige dieren. De temperatuur van de vlinders is dus afhankelijk van de temperatuur van de omgeving. De warmte van de zon is van levensbelang voor de vlinder, dit bepaald namelijk of ze kunnen vliegen. Je ziet vlinders actief worden als het warm wordt. Dagvlinders gedijen het beste bij een temperatuur van 20 tot 30oC.

Aanleg vlindertuin uit handen geven

Wij verzorgen de aanleg van jouw complete vlindertuin. Dat betekent dat wij:

 • een beplantingsplan maken gericht op vlinders
 • samen een ontwerp maken waarbij jouw wensen en de wensen van de vlinders samenkomen
 • een beschutte omgeving creeren waar vlinders genoeg voedsel kunnen vinden

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Beplanting Vlindertuin

Zoals genoemd houden vlinders van nectarplanten. Voorbeelden hiervan zijn:

Vlinderstruik of buddleia

 

De vlinderstruik doet z'n naam alle eer aan, hij is namelijk zeer aantrekkelijk voor vlinders, die genieten van de nectar die de vlinderstruik voortbrengt. Vlinderstruiken groeien overal, zolang ze genoeg zon krijgen. Zelfs op arme, droge grond groeien ze goed. De vlinderstruik heeft veel bloemen, die groeien aan het eenjarige hout.

Snoeien buddleia

De vlinderstruik moet elk jaar gesnoeid worden, omdat de bloemen anders op een steeds grotere hoogte verschijnen. Door het snoeien zal de struik zich ook meer in de breedte ontwikkelen, omdat er nieuwe grondscheuten gevormd worden. Dat snoeien moet bij voorkeur in het vroege voorjaar gebeuren

Hoogte

De struik zal in datzelfde jaar weer een hoogte van 150 tot 200 cm bereiken en uitbundig gaan bloeien.  Er zijn ook laagblijvende Vlinderstruiken te verkrijgen voor de stadstuin of in een voortuin te plaatsen.

IJzerkruid of Verbena

In een vlinderrijke tuin is de Verbena of ijzerkruid een schitterende plant om vlinders naar de tuin te trekken. De stengels van Verbena zijn vierkant en ruw behaard, net als de lancetvormige bladeren. Stengels en bladeren zijn grijsgroen. De stengels met bloemen schieten vanaf de hoofdstengel alle kanten op. Het geeft een onregelmatig en bijzonder structuur aan de plant. Verbena bonariensis bloeit van begin juli tot aan de eerste nachtvorst.

Bloemtrossen

Verbena  is niet alleen mooi als weefplant. Ze komt met haar bloemtrossen boven de andere tuinplanten uit. De bloemtrosjes zijn klein zodat ze een mooi luchtig silhouet vormt waar je door heen blijft kijken. Verbena is een aanvulling op jouw vlindertuin.

damastbloemHesperis matronalis of damastbloem is een langbloeiende vaste plant met lilakleurige bloemen. Hesperis matronalis komt oorspronkelijk uit Zuidoost Europa (Alpen, Pyreneeën), Centraal-Azië, de Kaukasus, Noord Turkije en Siberië. In deze gebieden groeit Hesperis matronalis in bergbossen langs beken en onder kreupelhout.

Bloeitijd Hesperis Matronalis

De bloeitijd van Hesperis matronalis valt tussen de maanden mei en september. Opvallend kenmerk zijn de geurende bloemen. De damastbloem heeft een opgaande groeivorm en kan een hoogte bereiken van 70 tot 90 cm.

Plaats Damastbloem

Hesperis matronalis staat graag op een vochtige halfbeschaduwde plaats. De plantenfoto's laten waarschijnlijk Hesperis 'Violet' zien want de soort is doorgaans roze.

Herfstasters

herfstastersZoals de naam Herfst Aster al doet vermoeden bloeit de plant in de herfst wat een groot pluspunt is. De Herfstaster is een sterke plant die weinig onderhoud vraagt. Het enigste nadeel is de gevoeligheid voor meeldauw. In volle tinten blauw, roze en paars kun je ze laten aanplanten

Kenmerken

De Herfstaster groeit met veel stevige stengels die mooi rechtop blijven. De bladeren van de Herfstaster zijn lancetvormig, en licht gekarteld. De Herfstaster kan door de ondergrondse uitlopers hele plekken opvullen, en vormt dan zeer dichte begroeiingen. De Herfstaster is echter ook weer gemakkelijk tot zijn plek terug te brengen door er stukken vanaf te steken.

Het vlinderseizoen is wel over zo half oktober, maar dat betekent niet dat er helemaal geen vlinders meer te zien zijn

Koninginnenkruid of purper leverkruid

In de nazomer hebben de bloemen van koninginnenkruid of purper leverkruid gele tinten en de overhand in de border. In de herfst zijn het blauwe tinten, die de hoofdrol spelen. Daartussenin bloeit het krachtige koninginnenkruid met z'n paarsroze of witte bloemen, afhankelijk van de soort of variëteit kleur.

Vochtige grond

Voor leverkruid dient de grond vochtig te zijn. Bij voorkeur moet de bodem ook wat kalk bevatten. Een zonnig plekje is belangrijk. Het beste kun je de oude stengels pas in het voorjaar weer afsnijden. De grond moet goed waterdoorlatend zijn en toch ook weer ruimschoots water kunnen vasthouden. Koninginnekruid groeit het liefste in de zon, maar met een plaats in de halfschaduw kan de plant ook goed uit de voeten.

Bijzonder silhouet in een kleurrijke ingerichte border

Hij heeft schitterende schermvormige bloemtrossen die in de nazomer uw tuin weer opnieuw tot leven brengen. In de winter verliest de plant zijn blad. De stengels met de bloemschermen blijven de hele winter staan, en geven een mooie sfeer mee aan de tuin.

Doordat leverkruid zo laat in het seizoen nog in bloei staat, met grote zware bloemschermen, is het van belang om de plant te steunen door opbinden. Anders zullen de hoge stengels snel omwaaien met wind. Eupatorium staat mooi achter in een border.

Lavendel: een heerlijk geurende plant

Er zijn veel variëteiten van lavendel te koop en het worden er steeds meer. Er is verschil in bloeikleur, de meeste bloeien met een blauwe tint, sommige met een meer roze tint en er zijn er die wit bloeien. Momenteel zijn er zo'n honderdvijftig variëteiten in omloop. De meest voorkomende soorten:

 • Lavandula Hidcote (grof, sterk wat groter en goede bloeier) 
 • Lavandula Dwarf Blue (Compact soort, bloeit goed en lang door de zomer) 
 • Lavandula angustifolia Munstead (Veel aangeboden soort, middelmaat, goede bloeier)

Juiste standplaats voor lavendel

Lavendel staat graag op zanderige grond die goed waterdoorlatend is. Bestaat je tuin voornamelijk uit kleigrond? Meng dan veel brekerzand door de grond. Lavendel heeft het liefst een plekje in de volle zon. De lavendel struiken worden op een onderlinge afstand van dertig centimeter geplant. Deze afstand ook aanhouden als er een haagje moet worden gevormd.

Bemesting lavendel

Lavendel hoeft niet bemest te worden ook niet bij de aanplant.

Kalk strooien

Lavendel is een kalk minnende plant geef de lavendel plant een zeer royaal portie kalk houd u hierbij niet aan de richtlijnen op de verpakking kalk zijn de meststoffen voor de lavendel planten

Hoeveel water moet ik geven?

Lavendel hoef je in de border niet te voorzien van water ook niet bij het aanplanten. Voor lavendel is er altijd voldoende vocht in de bodem aanwezig. Mocht het extreem warm weer zijn dan kun je bij het aanplanten de grond voorzien van een hoeveelheid water, en daarna red de plant zich zelf. We moeten onderscheid maken met water geven voor de lavendel planten: op het terras moeten de de planten in de bloembakken wel water hebben bij zomerse temperaturen. Dit mag dan 2 keer per uitgevoerd worden. controleer eerst de grond op het vochtgehalte.

Aanleg of ontwerp vlindertuin

De hemelsleutel: een insectvriendelijke plant

De hemelsleutel ook vetkruid genoemd is een insectvriendelijke plant en verhoogt de belevingswaarde van de tuin.

Border

Hemelsleutel is een goede plant voor de border, vroeg in de zomer heb je al een mooie plant met groene bloemen die aan het einde van de zomer verandert van kleur met roze naar donker bruin/roze en een rijk aangeplante border geeft in de wintermaanden een spectaculair effect. Het blad is grijsgroen tot purper en blijft voor een groot deel van de winter aan de plant om dan eind winter af te vallen en direct nieuwe scheuten te gaan maken

Verzorging

Geef in het voorjaar wat organische mest en scheur de plant iedere 3 à 4 jaar. Zo houd je sterke planten die niet zo snel uit elkaar zullen vallen. De kracht van de hemelsleutel bespaart je heel wat zorg. Het is een vetplant, wat betekent dat het blad dik en vettig is. Hierdoor kan de plant langere tijd zonder water. Met deze eigenschap is hij uitstekend geschikt als potplant op terras of balkon of in de rotstuin

Spectaculaire aantallen vlinders

Als hemelsleutel begint te bloeien komen ook de bijen er op af om voedsel zoeken. Voor vlinders is de plant pas interessant als hij volop staat te bloeien.

Muurbloem of nagelbloem

De muurbloem of nagelbloem (Erysimum cheiri) is een vaste plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). Het is een soort die niet alleen in het wild voor komt, maar ook veel wordt gebruikt als sierplant.

Heerlijk geurende planten

De muurbloem bevat heerlijk geurende plantendie al in het vroege voorjaar starten met met bloeien. De bloemen zitten in eindelingsche trossen, zijn groot, goudgeel (bij de gekweekte plant meest donkeroranje tot donkerpurper, soms gevuld), De kelkbladen staan rechtop, 2 hebben zakvormige aanhangsels, zij zijn wat korter dan de bloemsteel. De stempel bestaat uit 2 uiteenstaande, afgeronde plaatjes.

Overleven in de winter

Onder een winterdek van takken of blad kan de muurbloem in de winter overleven. Hij verhout dan aan de voet zodat de plant jaarlijks gesnoeid dient worden. Let er op dat er nog wat jonge scheutjes onder de snoeiplek blijven zitten. De muurbloem is familie van de kool en kan dezelfde ziektes krijgen en overdragen. Houdt van zon, maar niet van hitte.

Standplaats

Deze plant is zeer geschikt voor 'de tuin op het zuiden'. Verlangt een zonnige, warme plek op niet te arme grond en buiten de schaduwzone van bomen en heesters. U kunt haar ook gebruiken in de rotstuin en de stapelmuur. Ze is ook te combineren met 'rotsplanten' als de bodem ter plaatse maar niet te droog is. Kan zich sterk uitzaaien als de omstandigheden juist zijn. In dat geval is uitzaaien te voorkomen door bijvoorbeeld de uitgebloeide bloemen te verwijderen.

Beplantingsplan samenstellen

Een beplantingsplan voor jouw tuin samenstellen? Passend advies voor de beplanting van de vlindertuin? Wij helpen je bij het samenstellen, de bestelling en de levering van de juiste beplanting:

 • Deskundig advies over de juiste beplanting
 • Goedkoop je beplanting inkopen
 • De beplanting op de juiste manier geleverd en geplant (indien je dit wenst)

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Vlinderstruik snoeien

Bij voorkeur snoei je de vlinderstruik in:

 • Maart: snoeien tot op c.a. 30 cm boven de grond,
 • Juni: toppen van de nieuwe jonge scheuten
 • Augustus- oktober: wegknippen van uitgebloeide bloemscheuten voor een lange bloei.

Wanneer je wilt dat uw vlinderstruik bloeit is het aan te raden zeker in de nazomer (augustus) de vlinderstruik te snoeien. Vlinderstruiken krijgen eerst bladeren. Vanaf de zomer tot de herfst ontstaan er bloemen aan de uiteinden van de takken.

Aanleg en onderhoud vlindertuin

Uitgebloeide bloemen verwijderen

Wanneer de uitgebloeide bloemen verwijdert worden ontstaan er aan de zijtakken nieuwe exemplaren. Het is beter de uitgebloeide bloemen niet te verwijden omdat de vlinderstruik dan zaad gaat vormen. Dit kost veel energie. Wat wel kan is de bloemen terug te knippen tot de volgende vertakking.
Snoei in de nazomer en de herfst niet te radicaal. Dit gaat ten koste van de winterhardheid.

Aandachtpunten aanplant geurende planten

 • Plant geurende planten altijd in de buurt van het terras. Staan ze te ver, dan ruik je de meeste planten niet.
 • Plant nooit teveel verschillende soorten planten die tegelijk geuren. Eén duidelijke geur op een bepaald moment is dan voldoende
 • Zorg dat de plaats van het terras en de plek waar je de geurende beplanting plant beschut is, door een schutting bijvoorbeeld. Een beetje wind blaast anders je heerlijke geuren zo je tuin uit

Geuren en kleuren en insecten

Er is een opvallend verband tussen geur en de kleur van bloemen in de tuin. De felgekleurde exemplaren Bijvoorbeeld: oranje, rood, blauw geuren hebben doorgaans minder dan bloemen met een neutrale kleur bijvoorbeeld roze, lichtgeel, en wit. De reden hiervan heeft ook te maken met het aantrekken van insecten: felgekleurde bloemen trekken de insecten aan met hun kleuren, terwijl onopvallende bloemen de insecten met hun geuren moeten lokken.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op ..

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | website bouw dotsolutions
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter