Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Zijn bloembollen bestand tegen de vrieskou?

Nu de vorst vlot en redelijk onverwachts is ingetreden krijgen wij vragen van tuinliefhebbers die zich verschrikt afvragen wat er gebeurt met de bloembollen die in de grond staan? In dit artikel vind je handige tips en goede achtergrondinformatie.

Bevriezen de bloembollen die je geplant hebt?

  • Je hebt bloembollen geplant in jouw tuin?
  • De bloembollen zijn al aan het uitlopen of aan het bloeien door de warme wintermaanden?
  • Je bent bang voor de gevolgen van de vrieskou?

De aankomende vorstperiode hoeft niet gelijk het einde te betekenen voor alle bloembollen in jouw tuin. Veel soorten bloembollen kunnen redelijk wat vorst hebben. Geen reden voor grote paniek dus.

Zijn bloembollen bestand tegen de vrieskou?

Uitdroging in plaats van bevriezing.

We gaan eerst een misverstand uit de wereld helpen! In principe bevriezen bloembollen namelijk niet. Bloembollen drogen uit wanneer ze lange tijd onderhevig zijn aan vorst. Door de vorst kunnen planten namelijk geen vocht opnemen.

Bloembollen bevriezen

Van nature zijn bloembollen hiertegen goed beschermd. De hele voorraad zit immers al opgeslagen in de bol. Laat maar eens een bol (zonder te planten) in de schuur liggen. Gegarandeerd dat deze in bloei komt!

Bloembollen in perken en plantsoenen

Bloembollen die in de grond zijn blijven zitten, zoals in openbaar groen en plantenperken, hebben een voorsprong op de bloembollen die laat in het seizoen geplant zijn. Deze (vaste) bloembollen zullen ook eerder boven de grond zichtbaar zijn.

Structureel onderzoek naar de gevolgen van vorst op bolgewassen (in blad of bloei) is er nog nooit geweest. De ervaring leert echter dat uitgelopen en bloeiende bolgewassen redelijk wat vorst kunnen verdragen.

Het is zelfs zo dat bollen een koude prikkel nodig zijn, in de vorm van vorst, om de bloem te vormen.

Bevriezen bloembollen door ijs in de winter?

Kort gezegd hebben bloembollen maar zelden echt te lijden onder vorst. Aandachtspunt is wel dat de bloembollen niet op structurele natte grond moeten staan. Hier kunnen de bloembollen wel bevriezen/uitdrogen en uiteindelijk wegrotten.

Een korte periode van matige vorst (in de nacht) in combinatie met maximumtemperaturen onder nul overleven de meeste bloembollen ook.

Aanmaak van suikers

Daarnaast beschermt een plant zich door het aanmaken van suikers. Hoe meer suikers in de bloembol of plant aanwezig zijn, hoe lager het punt van bevriezen. Ook hier zijn bloembollen goed in.

Een bloembol bevat een grote hoeveelheid zetmeel, welke razendsnel omgezet kan worden in suiker. Een bloembol is er dan ook helemaal op ingesteld om in de meest ongunstige omstandigheden in bloei te komen. Ver voordat andere planten en struiken dit kunnen.

Bloembollen: tulpen, narcissen en tulpenbollen

Ons advies: Maak je vooral geen zorgen wanneer de vorst zich plots aandient. De komende dagen zul je merken dat alle bolgewassen weer netjes herstellen.

Extra tip: bescherm je bloembollen

Wanneer het in januari of later (nog) gaat vriezen, kun je als bescherming voor de bloembollen grof stro of bladeren over de plantplaatsen uitstrooien.

Kunnen bloembollen de winter overleven?

 

Samen online tuinieren?

Je bent meer dan welkom groep in onze online groep: Tuindingen

 

 

Kom nu bij de club

 

 

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | Website door Webba
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter