Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

 

Overlast mieren gazon, terras of tuin?

Hebt je last van een mierenplaag op uw gazon, terras of tuin? Hovenier Roel Zuidema zet een aantal praktische bestrijdingstips voor je op een rij.

Mieren in de tuin?

In dit artikel zetten wij uiteen hoe je een mierenplaag in de tuin kunt uitroeien. Wij gaan in de op de volgende punten:

Overlast mieren in de tuin
 

Waar komen de mieren weg?

Zodra de zon zich in het voorjaar laat zien komen mieren in de tuin tot leven. Ze starten met het bouwen van een mierennest. Mieren zijn altijd op zoek naar voedsel. Ze geven de voorkeur aan zoet voedsel en zijn hier dan ook altijd naar op zoek. Daarom vindt je mierenkolonies vaak in de buurt van huizen wanneer er etensresten achterblijven op bepaalde plaatsen.

Extra tips lees het op >> mieren verwijderen uit huis en tuin

Waarom komen ze in huis of tuin?

Op het moment dat het mooie weer zich aandient en de zon schijnt leven mensen met ramen en deuren en open. Ook wordt er veel buiten gegeten. De etensresten en zoetigheid zijn voeding voor de mieren. Zelfs een waterijsje wat lekt op het terras is voer voor de mieren.

Welke schade kunnen mieren aanrichten

Overlast van mieren is een veelvoorkomend probleem in de maanden mei, juni en juli. De volgende problemen kunnen zich voordoen:

 

Mierennest bestrijden in de tuin

Wij lichten deze punten toe:

 • Bladluis in de tuin

  Mieren verspreiden bladluizen die schadelijk zijn voor de planten in de tuin. Ze beschermen deze luizen door natuurlijke vijanden van de bladluis (zoals het lieveheersbeestje) te doden.
 • Bestrating terras of oprit verzakt

  De bestrating van een terras of oprit kan verzakken doordat een mierenkolonie zich onder de tegels heeft genesteld. De mieren verwijderen het zand om een nest te maken. Logisch gevolg is dat de tegels verzakken.
 • Kale plekken in het gazon

  Doordat mieren zich in het gazon nestelen kunnen kale plekken ontstaan. Het gazon krijgt geen kans om te ademen waardoor het uiteindelijk dood zal gaan.
 • Bijtende mieren en kinderen

  Niks zo vervelend dan dat de kinderen niet vrijuit in de tuin kunnen spelen doordat mieren de kinderen bijten. Minstens zo vervelend wanneer je heerlijk wilt eten in de tuin en er constant mieren zijn.

Bestrijden mierenoverlast

Mierenoverlast is op diverse manieren te bestrijden. Wij zetten voor je een aantal opties op een rij. Hierbij noemen wij een ook een aantal milieuvriendelijke bestrijdingsopties. Want te veel bestrijdingsmiddelen in de tuin is niet goed voor de tuin en ook zeker niet voor kinderen die in de tuin spelen.

Kokend water tegen mierenoverlast

Een beproefde methode om mierenoverlast tegen te gaan is kokend water in het mierennest te gooien. Wanneer je dit een aantal dagen volhoudt zullen de mieren verdwijnen en hiermee samengaand de overlast.

 


Facebook Tuindingentuindingen facebook

In de groep tuindingen kun je terecht met je vragen over jouw tuin. Andere tuinliefhebbers helpen je bij het oplossen van jouw tuinproblemen.

>> Tuindingen


 

Mieren uitroeien door kruidenplanten

Kruidenplanten houden mieren op afstand. De volgende kruiden houden mieren op afstand:

 • Lavendel
 • Boerenwormkruid
 • Munt
 • Rozemarijn
 • Majoraan
 • Brandnetel
 • Salie
 • Basilicum

U kunt enkele potten op strategische punten in de tuin plaatsen.

Azijn om mieren te voorkomen

Besproei de tuin regelmatig met een water-azijn mengsel. Hierbij dient je uit te gaan van een verhouding één deel azijn op twee delen water.

Peper bij de ingang van een mierennest

Strooi wat peper bij de ingangen van een mierennest. Mieren gaan namelijk niet over peper lopen. Zodoende houdt je de mieren in het nest.

Koffiedik strooien

Gooi koffiedik in de tuin op plaatsen waarvan je wilt dat mieren er niet komen. Mieren blijven uit de buurt waardoor je de belangrijke plekken miervrij houdt.

Koper in de tuin

Mieren wandelen niet over koper heen. Het kan dus zeer effectief zijn om een koperen draad te spannen of koperen muntstuk op het looppad te plaatsen.

Mierenlokdoos

Uiteraard kunt je ook kiezen voor de bekende mierenlokdoos. U plaatst de lokdoos in de tuin. De mieren worden naar de doos toegelokt waarna ze doodgaan door giftige lokstof. Als stelregel geldt dat een mierenlokdoos om de 10 m2 geplaatst wordt. Na vier weken dienen de lokdozen vervangen te worden.

Wilt je de mieren liever niet doden?

U kunt er ook voor kiezen om het gehele mierennest uit te graven en te verplaatsen naar een andere plek.

Voorkomen van mierenoverlast

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor overlast van mieren. Met deze tips voorkomt je dat mieren zich in uw omgeving nestelen:

 • Zorg dat etensresten afgedekt worden
 • Maak de tuintafel schoon na het eten
 • Veeg terrastegels en bestrating goed schoon
 • Gooi af en toe een emmer met afwasmiddel over de tegels
 • Sluit vuilcontainers goed en houdt ze goed schoon (met afwasmiddel)
   

 

Samen online tuinieren?

Je bent meer dan welkom groep in onze online groep: Tuindingen

 

 

Kom nu bij de club

 

 

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op ..

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | Website door Webba
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter