Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Overlast door mollen in de tuin | Hoe vang ik een mol

Een mol in de tuin kan grote schade aanrichten door de gangen die ze graven. Hoe vangt je een mol of hoe gaat je de overlast van mollen tegen? Wij zetten tips en informatie op een rijtje.

De schade

Mollen zijn enorme graafmachines die complete gangenstelsels onder de grond graven waardoor ze schade veroorzaken aan het gazon en de bestrating. Het jachtterrein van een mol kan zich uitbreiden tot 500 meter rondom het nest. Veel mensen zien alleen de schade van molshopen die het gazon ontsieren. Maar er is meer schade.


Facebook Tuindingentuindingen facebook

In de groep tuindingen kun je terecht met je vragen over jouw tuin. Andere tuinliefhebbers helpen je bij het oplossen van jouw tuinproblemen.

>> Tuindingen


 

Het leefgebied en eetgewoonte van een mol

Een mol leef van regenwormen. Hij kan maar een paar uur zonder eten. Hij jaagt ’s nachts en overdag. Wanneer er veel regenwormen zijn maakt hij een voorraad aan. Deze kunnen bestaan uit honderden of duizenden regenwormen. Eén mol eet gemiddeld 18-36 kilo voedsel per jaar. Dit vangt hij allemaal in een cirkel van zo’n 500 meter rondom het nest. Drinken doen mollen niet. Regenwormen bestaan namelijk voor 85% uit water.

Welke schade richt een mol aan

Regenwormen zijn nuttig in onze tuin omdat ze het bodemleven actief houden. Ze bewegen zich voort waardoor er kleine kanaaltjes ontstaan die de kwaliteit van de tuin bevordert. Er kan namelijk zuurstof in de bodem komen. Maar ook water kan beter wegzakken. Ook bladeren die in de herfst afvallen zijn schitterende plekken voor regenwormen. De worm leeft hier namelijk van en zet deze afvalstoffen om in humus. U kunt zich voorstellen dat het bodemleven behoorlijk wordt aangetast wanneer een mol 300 wormen per dag verorbert.

mollen bestrijden tuin

Een mol vangen

Er zijn diverse methoden om een mol te vangen. Wij noemen:

  • Het plaatsen van rookpatronen in de mollengangen. Let wel op dat je alle gangen goed afsluit
  • U kunt een geluidsstaaf in de grond prikken. Deze zend bepaalde geluidsgolven uit waar mollen niet tegen kunnen. Hiermee kunt je een gebied van 800 vierkante meter mollenvrij houden
  • Het plaatsen van een mollenval. U dient de bestaande mollenhopen plat te maken. De mol komt dan namelijk terug om nieuwe gangen en bulten te maken. Zo kunt je achterhalen waar de mol zit in de tuin. Vervolgens zet je twee tot drie klemmen uit in dit gebied. Wanneer je een mol gevangen heeft wees dan voorzichtig met het herstellen van het gazon. Een mol krijgt per jaar namelijk 3 tot 5 jongen dus er zijn meer mollen in aantocht.

 

Samen online tuinieren?

Je bent meer dan welkom groep in onze online groep: Tuindingen

 

 

Kom nu bij de club

 

 

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | website bouw dotsolutions
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter