Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Red de egel (zo help je ze!)

Het gaat niet goed met de egel ...

Ik heb een egel in de tuin. En jij, zie jij wel eens egels in jouw tuin? Egels zijn hele bijzondere dieren.

Maar zo vaak kom je ze niet tegen! Ja, op straat platgereden door een auto. Wist je dat er jaarlijks meer dan 135.000 egels door ons geliquideerd worden. Best triest eigenlijk. De vraag is: is de egel zo dom of hebben ze geen keus en is het leefgebied van de egel te klein waardoor ze de oversteek moeten maken om aan voedsel te komen.

 

Leefwijze van de egel

2016 is uitgeroepen tot het jaar van de egel. We moeten iets doen om deze prachtige zoogdieren te helpen weer in balans te komen!

Dit kun jij er aan doen ...

Ik wil je eerst vragen na het lezen van dit bericht, de egel te helpen door dit bericht te delen op facebook, Facebook is een krachtig instrument om kennis te vergaren en te verspreiden.

Leefwijze van de egel

Hoe zit dat nou met die egel, waar leeft hij van? Zorgt hij voor overlast en zijn het nuttige dieren?

Egels zijn (in tegenstelling wat sommige mensen soms denken) nuttige dieren voor je tuin. Ze bestrijden op natuurlijke wijze veel plagen. In het voorjaar eten ze graag regenwormen, rupsen en kevers.

 

Red de egel

 

In de zomer en najaar eet een egel vooral insectenlarven, oorwormen, luizen, duizendpoten, pissebedden en slakken. Bij deze speurtochten naar voedsel moeten ze het vooral hebben van hun neus en gehoor.

Ook de snorharen zijn een goed hulpmiddel waar ze mee voelen en waarnemen of er vijanden in de buurt zijn door trillingen.

Wie meer wil doen kan de egels helpen!

In het nieuws was te horen dat nieuwbouwwijken verzakken. In Gouda en Woerden zijn straten en tuinen met een halve meter naar beneden gezakt.

De bodem klinkt in en  problemen met wateroverlast worden steeds heftiger. Dit is onder andere te danken aan de blijvende vraag naar de onderhoudsarme tuin (d.w.z. het  zoveel mogelijk dichtstraten van onze tuinen)

Er is niks meer te vinden voor onze tuinvrienden.  Je zou toch denken dat iedereen wel een rommelhoekje in de tuin heeft of kan creëren waar de egels zich prettig voelen. De familie egel is je dankbaar wanneer je:

  • een hoop bladeren laat liggen,
  • een aantal dakpannen zo neerlegt dat er een opening ontstaat waar ze tussen kunnen kruipen
  • een stapel boomstammetjes, bakstenen, en andere stapelbare elementen laat liggen voor nestruimte. En ook om in te kunnen overwinteren.

 

Egels doodgereden

 

Erfafscheidingen, hekwerken, ondoordringbare constructies

Kadastraal recht, hutje mutje volgebouwde woonwijken met erfafscheidingen, te kust en te keur 21 planks schermen worden als tuinjuwelen in de grond gestampt. Onze tuin is een ondoordringbare burcht geworden voor egels.

Logisch ook dat je ze alleen maar ziet wanneer ze op straat zijn geliquideerd.

Wist je dat de egels tussen eind juli en half oktober jongen krijgen? Moeder egel moet om haar jongen te voeden steeds verder lopen om voedsel te vinden. En ja, dat betekent dat ze ook vaker de straat over moeten steken. En dat allemaal omdat wij het onderhoudsarme tuintje zo handig vinden.

Je helpt de egel door een plank van de schutting iets in te korten zodat er een opening ontstaat of door een hekwerk 10 cm vanaf het maaiveld te monteren. Zodat ook jou tuin als restaurant kan dienen. 

Maak het de egel naar zijn zin

Een aantal recepten om het de egel naar de zin te maken en we onze belofte kunnen waarmaken dat 2016 ook daadwerkelijk het jaar van de egel is.


Tip 1: water in de tuin

Tijdens warme en aanhoudende droge periodes  zet een schaaltje water in de tuin, melk is uit de boze voor egels de lactose in melk bezorgt ze diarree. 

Egels: water in tuin

 

Tip 2: ruimte maken

Maak een plaatsje in de tuin waar ze hun nest kunnen bouwen. Dit is ook de plek waar ze ongestoord kunnen overwinteren. Egels gaan in winterslaap eind november begin december. Ze verliezen tijdens de winterslaap 25% van hun lichaamsgewicht. in april wanneer ze uit de winterslaap komen gaan ze ook direct op zoek naar voedsel

Tip 3: kattenvoer

Zet een bakje kattenvoer klaar zodat ze kunnen aansterken in het voorjaar.

 

Egels eten in jouw tuin

Tip 4: moestuiniers let op

Moestuiniers: let op bij het afdekken van de gewassen met netten. Denk ook aan de egel, voorkom dat ze verstrikt raken in de netten.

Tip 5: rij voorzichtig

REMMEN. Hoe kan het zo zijn dat we in Nederland 135.000 egels per jaar doodrijden!

Hoe krijg je egels in de tuin

Tip 6: delen via Facebook

Geef dit bericht aandacht. Deel het met je Facebook vrienden en plaats het in de diverse groepen! Laat de egel niet de zwarte piet van 2016 worden.

Deel deze link op je Facebook >> http://www.hovenierroelzuidema.nl/tuinproblemen/red-de-egel

 

Samen online tuinieren?

Je bent meer dan welkom groep in onze online groep: Tuindingen

 

 

Kom nu bij de club

 

 

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op ..

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | website bouw dotsolutions
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter