Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Help jij uitgeputte hommels aan een energieboost?

Kom je hommels tegen die er vermoeid uit zien en trap je zonder pardon op de hommel met schoenmaat 42? Niet meer doen! De hommel die er vermoeid uit ziet heeft alleen wat extra energie nodig. In dit artikel lees je waarom hommels belangrijk zijn voor de mens en hoe je de hommels weer op het juiste energielevel brengt. Het artikel begint met wat nuttige informatie over de hommel.

Wat zijn hommels?

Een hommel is een geslacht wat tot de bijenfamilie behoort. Er zijn meer dan 250 verschillende soorten hommels die in Europa, Zuid- Amerika, Noord- Amerika, Azië en Noord- Afrika voorkomen. Hommels hebben een sociale levenswijze. Wat wil dat zeggen? Vrouwen hommels werken met elkaar samen bij het bouwen van een nest en het verzorgen van het nageslacht. Bij hommels is het zelfs zo dat de eitjes gelegd worden door één vrouwtje, de koningin. De dochters van de koningin, de werksters, leggen zelf geen eieren maar helpen hun moeder met het nest en het broed.

Steken hommels?

Kunnen hommels schade aanbrengen?

Hoe raakt de hommel uitgeput?

Wanneer de hommel uit haar winterslaap komt gaat ze opzoek naar nectar. Als de hommel een geschikte plek voor een nestje heeft gevonden legt ze maximaal 15 eitjes. De hommel heeft 4 á 5 dagen nodig voor de eitjes. De larven die eruit komen hebben ongeveer 7 dagen nodig om volgroeid te zijn.

Deze larven verpoppen zich in hun cocon. De hommelkoningin blijft nu af en aan van haar nest vliegen. Ze gaat op en neer op zoek te gaan naar nectar en stuifmeel om te kunnen voeden. De koningin zorgt voor warmte door de borstpieren snel te bewegen. Zodra de larven zich verpoppen, legt de koningin nieuwe eitjes bovenop de cocons. Dit scheelt haar tijd. Ze hoeft namelijk zelf niet alles te verwarmen omdat de cocons nu van elkaars warmte profiteren.

Hommelnest in de tuin

Groepen met werkers

Na 3 weken komen de eerste werksters, de dochters, naar buiten. Vanaf dat proces hoeft de koningin niet meer naar buiten. De eerste werkers die uit zijn gekomen zorgen voor de voeding voor de 2e groep werkers. Die 2e groep werkers komen van de eitjes die bovenop de cocons zijn gelegd (zoals hierboven beschreven). De 2e groep werkers zijn duidelijk een stuk groter omdat ze veel meer voedsel en warmte krijgen door alle aanwezige hulp van de 1e groep werkers.

Wat heeft dat te maken met de uitgeputte hommel?

De eerste paar weken zijn vermoeiend voor de koningin. Dat komt mede door de volgende redenen:

 • Het zijn lompe vliegers door de verhouding van het lijf en lichaam
 • Ze verzamelen 60% van hun lichaamsgewicht aan stuifmeel tijdens hun 2-uur durende vlucht.
 • Hommels kunnen alleen goed vliegen als de vleugelspieren goed genoeg zijn opgewarmd. De spieren moeten tenminste 30 graden zijn om goed te kunnen vliegen. Hoe kouder de temperatuur buiten, hoe meer moeite het de koningin kost. Het gevolg is dat de hommel niet verder kan vliegen waardoor je haar uitgeput aantreft op de grond.

Houd jij de hommel in leven?

Hommel redden

Wij vragen je om dit bericht te delen op jouw facebook. Om te voorkomen dat de hommel dood gaat zonder dat dit nodig is. Hoe meer mensen weten van deze eenvoudige oplossing hoe meer hommels er gered worden.

Zo help je mee:

 • Kopieer deze URL: https://www.hovenierroelzuidema.nl/tuinproblemen/uitgeputte-hommels
 • Open je Facebook
 • Plak deze URL in je Facebook: https://www.hovenierroelzuidema.nl/tuinproblemen/uitgeputte-hommels

Dank je wel alvast (namens de hommelfamilie en alle dierenliefhebbers

 

Trap een hommel niet zomaar dood

Waarom zijn hommels belangrijk?

In vergelijking met andere bestuivende insecten zijn hommels hele effectieve bestuivers. Ze kenmerken zich namelijk aan 2 belangrijke punten.

 • Ze werken in een hoog tempo. Ze bezoeken namelijk per minuut 2x zoveel bloemen als wat honingbijen doen
 • Ze zijn door hun grootte in staat relatief zware lasten te dragen.

Een hommel heeft lange haren. Hierdoor kan hij ook bij koude temperaturen zijn werk doen. Dat is gunstig voor de extra bestuiving, ook in koude periodes, die de hommel verzorgt. Verdere is het bijzondere aan de hommel dat het de enigste bijensoort is die de rode klaver kan bestuiven. Door de lang uitrolbare tong van de hommel kan het als enige de nectar diep in de kroonbuis opslaan. Bestuiving is belangrijk omdat driekwart van de landbouwproducten afhankelijk is van bestuiving. Het is dus belangrijk dat ze blijven bestaan.

Hommel met suikerwater voeden

Hoe moet ik dan een uitgeputte hommel helpen?

Moraal van het verhaal is dat het belangrijk is om deze beestjes te laten leven. Zowel de bijensoorten als de wespen. Een goede gedachte kan zijn, dat als je een uitgeputte hommel ziet liggen, je dit beestje uit zijn lijden wilt verlossen. Je hoeft echter de hommel niet uit zijn lijden te verlossen door er met je schoenmaat 42 op te gaan staan. De hommel heeft namelijk extra energie nodig. En die kun je heel simpel geven.

Zo help je de hommel?

Neem een hommel heel voorzichtig op met een papiertje en breng haar weer op krachten met een oplossing van een half theelepeltje suiker dat je oplost in lauw water. Laat de hommel uit het water drinken. Je zult zien dat de hommel langzaam weer kracht opdoet. Je helpt niet alleen het diertje, maar ook het hele nageslacht.

Een uitgeputte hommel

Bang voor stekende hommels

Misschien irriteer je je aan het feit dat er een hommel om je heen vliegt en dat je bang bent dat ze steken? Een geruststelling: hommels steken vrijwel nooit. Tenzij ze zich echt bedreigd voelen (vind je 't gek dat ze dan even van zich afbijten (steken)?

Geen schade

Hommels kunnen geen schade toebrengen aan de constructie of isolatie van jouw huis. Hommels kunnen namelijk niet knagen en nestelen zich alleen in de isolatie als hierin een holte zit. Een holte die er op dat moment al is. Hommels nestelen zich graag in een spouwmuur. Je merkt hier verder niks van. Geen schade, geen onaangename geuren en geen verder ongedierte. Nog een reden dus om de hommel niet te doden.

Een nest dichtmaken

Als een hommelnest in het najaar verlaten is kun je deze invliegopening volledig dichtmaken of afdekken. Hommels gaan namelijk nooit voor een 2e keer naar dezelfde nest. Je voorkomt er echt wel mee dat er het volgende jaar een nieuwe hommel- generatie zich in dat nest vestigt. Wanneer je de invliegopening eerder afdekt of dichtmaakt, terwijl het nest er nog is gevestigd, gaan de hommels gegarandeerd dood. Dat is hetgeen wat we juist niet willen, ook omdat het beschermde dieren zijn.

Houd jij de hommel in leven?

Hommel redden

Wij vragen je om dit bericht te delen op jouw facebook. Om te voorkomen dat de hommel dood gaat zonder dat dit nodig is. Hoe meer mensen weten van deze eenvoudige oplossing hoe meer hommels er gered worden.

Zo help je mee:

 • Kopieer deze URL: https://www.hovenierroelzuidema.nl/tuinproblemen/uitgeputte-hommels
 • Open je Facebook
 • Plak deze URL in je Facebook: https://www.hovenierroelzuidema.nl/tuinproblemen/uitgeputte-hommels

Dank je wel alvast (namens de hommelfamilie en alle dierenliefhebbers

Sluit je aan bij deze tuinliefhebbers die al eerder hommels hielpen:

Heel graag willen wij deze beweging creëren onder natuurliefhebbers:

Suikerwater hommel

Uitgeputte hommel redden

Sluit jij je aan bij deze beweging?

Wil je jouw foto delen met andere liefhebbers? In onze facebookgroep tuindingen vind je meer dan 5000 tuinliefhebbers die graag met je meekijken. Meld je dus vlug aan in deze groep.

 

Ja, dit lijkt mij leuk

 

 

 

Tuin Problemen

Tuinproblemen

In de categorie tuinproblemen beschrijven wij de meestvoorkomende tuinproblemen en bijbehorende oplossingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overlast door slakken, wespen, muizen en problemen als groene aanslag op tegels en terrassen. 

Tuinproblemen

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | Website door Webba
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter