Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Wespen bestrijden, hier vind je tips!

Wespen bestrijden? Wij hebben een aantal tips op een rij gezet waarmee je wespen weg kunt jagen of op afstand kunt houden. In dit artikel gaan wij in op de volgende onderwerpen:

Je wilt rustig buiten kunnen zitten maar ..

Een tijd lang heb je rustig buiten gezeten om te eten en te drinken overdag. Tot er plotsklaps wespen opdoken en je het leven zuur maken. In plaats van heerlijk te genieten van je eten en drinken en het gezelschap van je boek of anderen ben je nu alleen nog bezig met wespen. Vaak zien wij drie verschillende reacties bij mensen:

 • je bent er niet bang voor en jaagt ze rustig weg
 • je bent er bang voor en rent weg
 • je bent er bang voor en begint wild om je heen te slaan (ook al weet je dat het niet helpt).

Ondanks dat je verstandelijk weet dat de wesp hier is om aan zoetigheid te komen en niet om jou te steken kun je toch niet meer rustig zitten. Wij hebben een aantal praktische tips op een rij gezet om je te helpen .. Zodat je toch nog ongestoord je verjaardag buiten kunt vieren of kunt gaan barbequen.

Wespen bestrijden en verjagen

Wespen pesten graag mensen

Wespen zoeken mensen op op het moment dat er minder larven in de wespennesten zitten. Larven scheiden een zoetstof af waar wespen hun dieet mee aanvullen. Wanneer er minder larven zijn is er minder zoetstof. En dus gaan ze op zoek naar zoete etenswaren. En laten mensen uitgerekend in deze periode veel buiten zitten en zoet eten en drinken op tafel hebben staan. Dit verklaart waarom de wespen nu rond jouw tafel cirkelen.

Zelf een wespenval maken.

Als je goed kijkt zie je her en der ingenieuze, zelfgemaakte wespenvallen. Hieronder leggen wij je uit hoe je zelf een wespenval maakt. Wat je nodig hebt is een plastic fles. Deze knip je door en de bovenkant plaats je in de onderkant. In de onderkant doe je zoete vloeistof (ranja). Een wesp vliegt hier op af, beland in de fles en kan niet meer naar buiten.

Wespenval zelf maken

Geuren om wespen op afstand te houden

Er zijn bepaalde geuren waar wespen slecht tegen komen. Om te voorkomen dat wespen uberhaupt bij je in de buurt komen hebben we zeven tips op een rij gezet waardoor je rustig buiten kunt blijven zittetn.

 • Kruidnagel
  Wespen houden niet van kruidnagel. Zet een schaaltje met kruidnagel op bijvoorbeeld de tuintafel en de wespen komen niet meer in de buurt.
 • Azijn
  Zet een bakje met azijn (eventueel verwarmd) op tafel en de diertjes zullen op afstand blijven. Nog beter: voeg een paar kruidnagels toe.
 • Sinaasappel en/of citroen
  Snijd een sinaasappel en/of een citroen doormidden en steek hierin flink wat kruidnagels.
 • Ui
  Een schoteltje met een gesnipperde ui doet het ook goed. Zet het buiten en de wespen blijven weg.
 • Koffie
  Wespen hebben een hekel aan de geur van koffie. Zet schaaltjes koffie en steek de koffie aan, zodat die gaat branden of smeulen. De geur van verbrande koffie houdt hen op afstand.
 • Wierook
  Wespen houden niet zo van rook. Steek een of meerdere stokjes wierook aan op de plekken waar je last hebt van wespen, en weg gaan ze.

Actief wespen bestrijden

Wil je liever iets actief aan de slag? Neem een badmintonracket en je kunt ze uit de lucht meppen. Blijf je liever rustig zitten .. Koop een bus haarlak of haal deze uit de badkamer. Even spuiten, vleugeltjes kleven aan elkaar en plop ze vallen op de grond.

Last van wespen, hoe jaag ik ze weg?

Toch gestoken door een wesp?

Help, ik ben toch gestoken door een wesp! Al jarenlang circuleert het verhaal dat het helpt een koperen muntstuk op de plek van de insectenbeet te leggen. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat deze methode werkt, het advies is dan ook niet afkomstig van artsen. Hoewel er geen gevaar dreigt wanneer je een koperen muntstuk plaatst raden wij, zeker bij een allergische reactie, aan om z.s.m. medische hulp in te roepen.

Wespennest in de tuin

Heb je een wespennest in de tuin zitten? Dit kan grote overlast geven. Ook hiervoor hebben wij wat tips op een rij gezet.

Waar maken wespen hun nesten?

Wespen maken hun wespennest bij voorkeur in de grond, maar ook in: dakranden, aanbouwen en spouwmuren. Aan het plafond in tuinhuisjes en blokhutten. Een wespennest wordt gesticht door een wespenkoningin. Ze geeft haar onderdanen de opdracht een nest te bouwen. De wespen gaan opzoek naar dood hout. Daar schrapen ze houtvezels vanaf. De wespen kauwen de houtvezels fijn en maker er een soort balletjes van. De balletjes houtvezels plakken ze vast aan bijvoorbeeld een boom waar de vezels hard worden.

Op zoek naar zoetigheid

In het nestje van houtvezels maken de wespen een raat van cellen, dit zijn een soort zeshoekige hokjes. De koningin legt in elke cel een ei waar kleine witte larven uit komen. De koningin voedt deze larven op. Ze vangt vliegen en muggen en kauwt die tot een vleespapje voor de larven. Als de wespen volwassen zijn gaan ze zelf voedsel zoeken, ze hebben dan geen zin meer in vliegen en muggen. Ze willen zoetigheid en zijn dol op jouw limonade.

Wespennest uitroeien of bestrijden

Een hoornaar uitroeien

Hoornaars kunnen soms erg agressief zijn als je vlak bij hun nest komt. Deze kan bijvoorbeeld in een holle boom zitten. De hoornaar is een zeer grote wesp. Hij is hoofdzakelijk zwart met geel gekleurd, maar zowel aan de kop, het achterlijf als op het borststuk zie je bruinrode accenten. De hoornaar valt op door zijn dikke lijf en brede kop. De werksters worden zo'n 18 tot 25mm lang, terwijl de mannetjes een lengte halen van 21 tot 28mm. Koninginnen echter zijn met lengte van 25 tot 36mm soms angstaanjagend groot.

Wespennest verwijderen, hoe moet dit?

Het gif van een wesp bevat een lokstof die andere wespen aantrekt. Zij snellen dan te hulp om de indringer te verjagen. Eén steek van een wesp kan al gevaar opleveren voor mensen die daar allergisch voor zijn. Er zijn gevallen bekend waarbij 20 steken dodelijk waren. Laat daarom het bestrijden van een wespennest bij voorkeur over aan de professional. Indien gewenst kunnen wij het wespennest voor je verwijderen. Hier vind je meer informatie over het verwijderen van wespennesten in Drenthe en Overijssel.

Zoetigheid en wespen bestrijden

Gebruik van anti-wespenspray

Je kunt desgewenst gebruik maken van wespenspray op basis van natuurlijke pyrethrinen. Dit kan gebruikt worden voor de bestrijding van vliegende insecten zoals vliegen, muggen, wespen en motten. Luxan Pyrethum spray bevat pyrethrinen, een insectendodend plantaardig extract, dat bij gebruik volgens de voorschriften niet schadelijk is voor de mens en warmbloedige dieren. Pyrethrumspray is bij uitstek geschikt om o.a. toegepast te worden in woon- en slaapkamers en keukens. Tevens kan Luxan Pyrethrum spray, door zijn speciale spuitlans, worden ingezet als middel ter bestrijding van wespennesten in bijvoorbeeld spouwmuren of onder daken.

 

Samen online tuinieren?

Je bent meer dan welkom groep in onze online groep: Tuindingen

 

 

Kom nu bij de club

 

 

 

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | website bouw dotsolutions
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter