Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Tuintips voor de maand januari

Januari is de maand van bescherming, aandacht voor vroegbloeiers en sommige bomen en heesters moeten gesnoeid worden.

Tuintip 1: Bescherming

Bescherm jonge druivenplanten tegen vorst met coniferentakken: zet ze bij de voet van de plant in de grond.

Ook kiwi is vooral de eerste vijf jaar gevoelig voor strenge vorst. Bescherm de plant door rietmatten rond de stam te zetten. Ook zijn deze maanden de maanden om de appel en perenbomen te snoeien, snoei bij de appel en peer al de op gaande takken weg zodat er alleen nog maar horizontale takken zijn, bij de peer moeten de takken iets naar beneden wijzen.

Tuintip 2: Vroegbloeiers

Vroegbloeiende heesters wachten met het openen van hun bloemknoppen op de lente. Als je wat takken in de warme kamer zet, raken ze door de hoge temperatuur in de war en bloeien ze eerder.

Het moet buiten wel eerst een tijdje flink koud geweest zijn.

Probeer het eens met de takken van kornoelje (Cornus mas), schijnhazelaar (Corylopsis), hazelaar (Corylus avellana), forsythia (zie foto), Fothergilla, beverboom (Magnolia stellata) en het amandelboompje (Prunus triloba).

Tuinkalender januari

Tuintip 3: Snoeitijd

Het is nu de tijd om de bladverliezende bomen en heesters ,“tijdens “vorstvrij weer, te snoeien. Het is daarbij belangrijk om op een paar zaken te letten: Gewassen die in het vroege voorjaar bloeien,worden nu niet gesnoeid maar pas na de bloei. Bij het snoeien knipt U eerst de dode en beschadigde takken weg,daarna begint U aan de vormsnoei. Wees terughoudend met snoeien. Hoe meer takken je wegneemt, hoe sterker de groei van nieuwe scheuten zal zijn. Rozen en buddleija’s snoei je pas in Maart!

Tuintip 4: Snoeitijd

Het is dan nu wel snoeitijd, maar….. niet alles mag nu gesnoeid worden. Berken, esdoorns, vleugelnoten en bijv. de walnoot laten wij als hovenier met rust want de kans dat die bomen kunnen gaan bloeden als ze in de winter of voorjaar gesnoeid worden is heel groot en kun je jouw boom verliezen. Deze bomen zijn in de zomer weer aan de beurt.

Wilt je meer tips voor jouw tuin voor het gehele jaar? Kijk dan op onze tuinkalender met tal van tips over tuinonderhoud.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | website bouw dotsolutions
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter