Pagina wordt geladen ...
bel ons Vrijblijvend advies? Bel 0528 354 196
Gratis advies aanvragen
zoeken

Tuinwerkzaamheden in de herfst of het najaar

De herfst is gekomen en de nachten worden geleidelijk langer en kouder. De winter komt er snel aan. Welke tuinwerkzaamheden moet je in de herfst of in het najaar verrichten?

Planten en verplanten

De herfst is een heel goede tijd voor verplanten, want de grond is goed vochtig door de regelmatige neerslag. De grond is nog warm van de zomer en herfst, dus de planten hebben nog genoeg tijd om aan hun nieuwe locatie te wennen en nieuwe wortels te vormen.

Ook nieuwe planten kunnen heel goed in de herfst worden geplant. Dit is de laatste kans voordat de winter intreedt om nog wat kleur in de tuin aan te brengen. Zo is de herfst (vóór de eerste vorst in de grond) de ideale tijd om rozen te planten.

Heggen snoeien

Heggen moeten in de herfst nog eenmaal worden gesnoeid om verrotting als gevolg van vochtafzetting te voorkomen. Snoei loofheggen niet zodanig terug dat er gaten ontstaan, want ze groeien 's winters niet meer dicht en kunnen er dan nogal kaal uitzien. Als er boombladeren op de heg zijn gevallen, moeten die worden verwijderd, anders krijgt de heg onvoldoende frisse lucht en zon en kan deze gaan rotten.

Gazon verzorging

De vochtigheid, lage temperatuur en zwakke zonneschijn 's winters hebben een ongunstige uitwerking op het gazon. Daarom moeten gazons nog een keer goed worden verzorgd en 'verwend' voordat het koude weer begint. Als in de herfst de bladeren vallen, moeten ze regelmatig van het gazon worden verwijderd. Bladeren die op het gazon blijven liggen, houden het licht weg en bevorderen de vorming van droge, bruine plekken en de groei van mos. Maai jouw gazon rond begin november voor het laatst. Zorg dat je het gras niet korter maait dan 5 cm, want langer gras kan het karige zonlicht beter benutten. Hiermee bevordert je de weerstand tegen onkruid en mos.

Het is ook raadzaam om een speciale gazonvoeding voor in de herfst toe te voegen. Speciale gazonvoeding voor in de herfst heeft gewoonlijk een laag stikstof- en een hoog kaliumgehalte. Door de grotere hoeveelheid kalium wordt het gras versterkt en de vorstbestendigheid vergroot. Gewone gazonvoeding kan in de herfst beter niet worden gebruikt, want deze heeft een hoog stikstofgehalte waardoor het gras sneller groeit en gevoeliger voor vorst wordt.

Wilt je meer tips voor jouw tuin voor het gehele jaar? Kijk dan op onze tuinkalender met tal van tips over tuinonderhoud.

Gerelateerde informatie

Heb je deze artikelen al gelezen?

Contact

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Direct contact opnemen?

Wij geven je een gratis, betrouwbaar en deskundig advies

Ja, ik wil contact

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Mis geen enkele nieuwsbrief en meld je gratis aan!

* Jouw e-mailadres wordt alleen voor onze mailing gebruikt

aequor hoveniersbedrijf drenthe voor bol en bbl
sitemap | contact | privacy | website bouw dotsolutions
youtube pinterest googleplus facebook linkedin twitter